Κατάρ και Ιράν: Σύμμαχοι στην liner ναυτιλία

qatar naftilia

Αύξηση των εμπορικών ροών αλλά και των τακτικών γραμμών μεταξύ των λιμένων Bushehr και Hamad

 

Στις 5 Ιουνίου 2017 ορισμένες χώρες του αραβικού κόσμου μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέβαλαν κυρώσεις προς το Κατάρ διακόπτοντας κάθε αεροπορική, οδική και δια θαλάσσης σύνδεση με την χώρα αποσκοπώντας στον πολιτικό και οικονομικό αποκλεισμό της Ντόχα.

Ένα χρόνο μετά το Κατάρ ευελπιστεί να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις με το Ιράν αυξάνοντας τις εμπορικές ροές αλλά και τις τακτικές γραμμές μεταξύ των λιμένων Bushehr και Hamad, όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ports and Maritime Organization.

Όπως σημειώνει ο Hadi Hagh Shenas στο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Irna, πριν την επιβολή κυρώσεων από τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος όγκος των καταριανών εξαγωγών διέρχονταν από τις χώρες αυτές. Ωστόσο πρόσφατα η Ντόχα στην προσπάθειά της να βρει νέους συμμάχους και νέους εμπορικούς δρόμους με βάση την liner ναυτιλία, στράφηκε προς το Ιράν.

Παράλληλα ο κ. Hagh Shenas επεσήμανε ότι μια τέτοια σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των ιρανικών και των καταριανών λιμένων είναι θεμιτή ενώ ανέφερε ότι ήδη εξαγωγές προϊόντων από την Τουρκία και άλλες γειτονικές χώρες προς το Κατάρ διέρχονται από το ιρανικό λιμένα Bushehr.

Τέλος επισημαίνεται ότι ο λιμένας Hamad, ο οποίος βρίσκεται στα νότια της Ντόχα στην περιοχή Umm Al-Houl, αποτελεί τον κυριότερο θαλάσσιο κόμβο του Κατάρ και ξεκίνησε την λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2016.

Πηγή: naftikachronika.gr

eep logo