Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική ανοίγει το «Βόρειο Πέρασμα» για τα εμπορικά πλοία

arctic ploio

Σύμφωνα με τον ναυτιλιακό κολοσσό Maersk, το πρώτο δοκιμαστικό μέσω της νέας διαδρομής θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα


Με μία κίνηση που μπορεί να προκαλέσει «επανάσταση» στον κόσμο των θαλάσσιων μεταφορών, ο παγκόσμιος διαμετακομιστικός κολοσσός Maersk ανακοίνωσε πως ένα σκάφος της εταιρείας θα προσπαθήσει να κάνει το ταξίδι από την Ασία προς την Ευρώπη, όχι από το συνηθισμένο δρομολόγιο διαμέσου της διώρυγας του Σουέζ αλλά από το «Βόρειο Πέρασμα».

Το «Βόρειο Πέρασμα» που βρίσκεται μεταξύ των πάγων του Βόρειο Πόλου και των βόρειων ακτών της Ρωσίας και της Σιβηρίας, μέχρι στιγμής παραμένει ανοιχτό για διάστημα μόλις τριών μηνών κάθε χρόνο (Μάιος- Σεπτέμβριος), ενώ το υπόλοιπο διάστημα παραμένει παγωμένο κι απροσπέλαστο.

Όλα τα παραπάνω, όμως, μπορούν να αλλάξουν άρδην, εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη και του συνεπακόλουθου λιωσίματος των πάγων, καθώς όπως αναφέρουν οι ερευνητές κι οι επιστήμονες του «»Αρκτικού Ινστιτούτου κάθε χρόνο οι παγωμένες εκτάσεις μειώνονται, επιτρέποντας ενδεχομένως την διέλευση εμπορικών πλοίων.

Σε περίπτωση, που το εναλλακτικό δρομολόγιο θεωρηθεί ασφαλές για τα σκάφη και τα πληρώματά τους, θα μπορούσε να σημάνει μία νέα εποχή για τις θαλάσσιες μεταφορές, μειώνοντας κατά πολλές ημέρες το ταξίδι από τα λιμάνια της Άπω Ανατολής προς την Ευρώπη και την ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Η Maersk, που αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευμάτων παγκοσμίως προσανατολίζεται στην δοκιμή του εναλλακτικού δρομολογίου στο προσεχές μέλλον. Το Venta Maersk αναμένεται να αποπλεύσει από λιμάνι της Νοτίου Κορέας την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ θα διασχίσει ολόκληρο το «Βόρειο Πέρασμα», φθάνοντας στον προορισμό του στην Αγία Πετρούπολη στα τέλη Σεπτέμβρη.

Μέχρι στιγμής, πάντως, επιστήμονες και ναυτικοί εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την επιτυχία του «πειράματος», ενώ σε περίπτωση που αυτό στεφθεί με επιτυχία θα αναδείξει την Ρωσία σε παγκόσμιο παίκτη του εμπορίου, καθώς η διαδρομή που θα ακολουθείται αποτελεί κομμάτι της ρωσικής επικράτειας.

Πηγή: in.gr

eep logo