Αυξημένες οι εισαγωγές αμερικανικού LNG στην ΕΕ

lng tanker

Από τότε που έφτασε το πρώτο πλοίο μεταφοράς αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι Sines της Πορτογαλίας, τον Απρίλιο του 2016, και μέχρι σήμερα, οι ενωσιακές εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκαν από μηδέν σε 2,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Στην κοινή τους δήλωση της 25ης Ιουλίου στην Ουάσινγκτον, σημειώνει η Κομισιόν, ο πρόεδρος κ. Γιούνκερ και ο πρόεδρος κ. Τραμπ συμφώνησαν να ενισχύσουν τη στρατηγική συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ σε θέματα ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να διαφοροποιήσει και να καταστήσει ασφαλέστερο τον ενεργειακό της εφοδιασμό. Ως εκ τούτου, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν για να διευκολυνθεί το εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διευκολύνει την αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, κι αυτό συμβαίνει ήδη σήμερα. Η αύξηση των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, αν οι τιμές τους είναι ανταγωνιστικές, θα μπορούσε να διαδραματίσει αυξανόμενο και στρατηγικό ρόλο στον εφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο αλλά και οι ΗΠΑ πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους στην εξάλειψη των γραφειοκρατικών περιορισμών που παρακωλύουν τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι δύο πλευρές έχουν να κερδίσουν πολλά από τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας».

Ο επίτροπος Δράσης για το Κλίμα και την Ενέργεια, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, δήλωσε: «Η διαφοροποίηση αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο. Ως εκ τούτου, η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ -σε ανταγωνιστικές τιμές-, είναι ευπρόσδεκτη. Αυτό συμβαίνει σε μια στιγμή κατά την οποία η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώνεται με ρυθμό ταχύτερο από τον προβλεπόμενο και επιταχύνεται η σταδιακή κατάργηση των μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα στην ΕΕ».

Η ΕΕ έχει συγχρηματοδοτήσει ή δεσμεύτηκε να συγχρηματοδοτήσει έργα υποδομής υγροποιημένου φυσικού αερίου αξίας άνω των 638 εκατομμυρίων ευρώ. Πέραν των υφισταμένων 150 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων πλεονάζουσας δυναμικότητας στην ΕΕ, η ΕΕ υποστηρίζει 14 έργα υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα αυξήσουν τη δυναμικότητα κατά επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2021 και τα οποία θα μπορούσαν να δεχθούν εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, αν οι όροι της αγοράς είναι σωστοί και οι τιμές ανταγωνιστικές.

Σήμερα η νομοθεσία των ΗΠΑ εξακολουθεί να απαιτεί κανονιστική προέγκριση για τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Αυτοί οι περιορισμοί πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι κανόνες των ΗΠΑ πρέπει να τροποποιηθούν ώστε να διευκολύνουν την εξαγωγή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Οι πρόεδροι κ. Γιούνκερ και Τραμπ συγκρότησαν εκτελεστική ομάδα εργασίας κατά τη συνεδρίασή τους στην Ουάσινγκτον, στις 25 Ιουλίου. Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί επαφές μεταξύ των προέδρων κ. Γιούνκερ και Τραμπ, μεταξύ της αρμόδιας για θέματα εμπορίου επιτρόπου της ΕΕ, κ. Μάλμστρομ, και του εκπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου κ. Lighthizer, καθώς και μεταξύ των ανώτερων συμβούλων του προέδρου κ. Γιούνκερ και του προέδρου κ. Τραμπ (του γενικού γραμματέα της Επιτροπής, κ. Μάρτιν Ζέλμαϊερ, και του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου, κ. Larry Kudlow).
Συμφωνήθηκε ότι στις 20 Αυγούστου ο σύμβουλος του προέδρου κ. Juncker για θέματα εμπορίου καθώς και ένας ανώτερος υπάλληλος της ΕΕ του ίδιου τομέα θα μεταβούν στην Ουάσινγκτον για να συναντήσουν τους αμερικανούς ομολόγους τους, προκειμένου να συνεχίσουν τις εργασίες για την υλοποίηση της κοινής δήλωσης. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ και οι ΗΠΑ συνεργάζονται στο πλαίσιο της εν λόγω εκτελεστικής ομάδας εργασίας, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη.

Ιστορικό του φακέλου

Η παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου γίνεται όλο και πιο ρευστή και ανταγωνιστική. Μεταξύ του 2017 και του 2023, το παγκόσμιο εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, από 391 σε 505. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα αυξηθούν κατά περίπου 20% έως το 2040 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2016.
Η αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και η έναρξη της εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην ΕΕ το 2016 βελτίωσαν την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Σήμερα η Ευρώπη εισάγει περίπου το 70% του φυσικού αερίου που χρειάζεται και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά τα προσεχή έτη. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο αποτελεί επίσης σημαντικό τμήμα της στρατηγικής διαφοροποίησης της ΕΕ και, συνεπώς, ως η δεύτερη σημαντικότερη αγορά φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, η ΕΕ είναι ελκυστική επιλογή για τις ΗΠΑ.
Για να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι εισαγωγές στην Ευρώπη, οι τιμές του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου πρέπει να είναι ανταγωνιστικές στην αγορά της ΕΕ. Επιπλέον, για τη διευκόλυνση των εισαγωγών, οι ακόλουθες δράσεις είναι καθοριστικής σημασίας:

Ανάπτυξη ικανοτήτων στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου
Η ΕΕ διαθέτει πολύ μεγάλη δυναμικότητα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου και η πλεονάζουσα δυναμικότητα ανέρχεται σήμερα σε περίπου 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ταυτόχρονα, δεδομένης της στρατηγικής της σημασίας για τη διαφοροποίηση, η τρέχουσα δυναμικότητα επεκτείνεται και αναπτύσσονται νέες ικανότητες στην Αδριατική Θάλασσα (στη νήσο Krk στην Κροατία), στη Βαλτική Θάλασσα, ιδίως στην Πολωνία, και στη Μεσόγειο Θάλασσα στην Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει τη σημαντική αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα δυναμικότητα υγροποίησης 28 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων και προβλέπεται να προσθέσουν και άλλα 80 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέχρι το 2023, ενώ επεκτείνουν τους τερματικούς τους σταθμούς εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Οι κανονιστικοί περιορισμοί που ισχύουν στις ΗΠΑ πρέπει να αρθούν. Η ΕΕ δεν έχει άσχετους με την αγορά φραγμούς που να εμποδίζουν την είσοδο του αμερικανικού φυσικού αερίου στην ΕΕ. Η ΕΕ επιδιώκει παρόμοια μεταχείριση και από την πλευρά των ΗΠΑ, ιδίως όσον αφορά την κατάργηση της απαίτησης για προέγκριση των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την ΕΕ.
Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι οι ενωσιακές εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί: Από την πρώτη αποστολή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την ΕΕ τον Απρίλιο του 2016, οι ενωσιακές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη φτάσει σήμερα τα 2,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (δισ. κ. μ.).
Από τις αρχές του 2016 η ΕΕ έχει λάβει περισσότερα από 40 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. Το 2017 η Ευρώπη αντιπροσώπευε πάνω από το 10% των συνολικών αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Πηγή: Euractiv, ΑΠΕ-ΜΠΕ, theseanation