Ο Δ.Κουτσούμπας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

koutsoumpas nafphgeia elefsinas

Συμπαράσταση του ΚΚΕ στην πάλη και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

 

Περιοδεία πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο Θριάσιο, όπου το πρωί επισκέφτηκε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε με τη Διοίκηση των Ναυπηγείων και με το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων και αμέσως μετά μίλησε στη συγκέντρωση των εργαζομένων.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Μάνδρα, όπου θα συναντηθεί με κατοίκους και φορείς της περιοχής και θα μιλήσει στην κεντρική πλατεία.

Ακολουθεί η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συγκέντρωση των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Φίλες και φίλοι
Εμάς μας ξέρετε καλά. Το ΚΚΕ είναι με όλους τους τρόπους συμπαράστασης στην πάλη και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων των Ναυπηγείων για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Με αλλεπάλληλες ενέργειες, ερωτήσεις στη Βουλή, εκδηλώσεις, ομιλίες στελεχών του -εντός και εκτός του Ναυπηγείου- έχει αναδείξει το καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας που βρίσκονται οι εργαζόμενοι. Έχει καταγγείλει την καθυστέρηση των δεδουλευμένων. Ότι θησαυρίζουν οι διάφοροι “επενδυτές” και “σωτήρες” και οι εργάτες μένουν ξεκρέμαστοι. Έχει, επίσης, αναδείξει τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, συντήρησης του ναυπηγείου, απασχόλησης των εργατών, με βάση την ειδικότητα και όχι να γίνονται “λάστιχο”.
Αυτά είναι ζητήματα που οι κομμουνιστές τα παλεύουν καθημερινά. Αποτελούν αντικείμενο διαρκούς αγώνα και εγρήγορσης των ίδιων των εργατών. Το ΚΚΕ καλεί τους εργάτες να βγάλουν συμπεράσματα από την ίδια τους την πείρα. Σας λέμε καθαρά: Μη χάνετε άλλο χρόνο. Μπορείτε να κρίνετε με ασφάλεια τι έλεγε και γιατί σας προειδοποιούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια το ΚΚΕ. Επίσης, τι έλεγαν, πώς προσπαθούσαν να σας αποκοιμίσουν και να σας αφοπλίσουν τα υπόλοιπα κόμματα. Όπως και οι πολιτικές, αλλά και συνδικαλιστικές δυνάμεις, που δουλεύουν μέσα στους χώρους δουλειάς για τα συμφέροντα των βιομηχάνων και όχι για τα δικά σας.
Σκεφτείτε με βάση την πείρα και τη γνώση σας: Τι κερδίσατε από τη στάση που κρατούσαν και κρατάνε οι εκάστοτε κυβερνήσεις και η σημερινή… Από τη στάση που κρατάνε οι διάφοροι κατά καιρούς "σωτήρες" και "επενδυτές", οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές… Όλοι αυτοί μας καλούνε εδώ και χρόνια να στρατευτούμε κάτω από ξένες για τα δικά μας συμφέροντα σημαίες.
Να προσκυνάμε πότε τον ένα καπιταλιστή, πότε τον άλλο εκμεταλλευτή του μόχθου. Και βέβαια πάντα τον καπιταλιστικό δρόμο παραγωγής και ανάπτυξης που φέρνει μόνο δυστυχία και εκμετάλλευση για τους εργαζομένους.
Φτάσαμε στο σημείο να πανηγυρίζουν διοικήσεις σωματείων, γιατί εξασφάλισαν την «εργασιακή ειρήνη» και καλούν μάλιστα τώρα τους κυβερνώντες να τους αποδώσουν και τα εύσημα. Και δεν ακούμε καμιά κουβέντα για τη διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, μαζί και της σημερινής.
Δεν ακούμε κουβέντα για το ότι οι καπιταλιστές επενδύουν όχι “για την καλή τους την ψυχή”, αλλά για να βγάλουν κέρδος. Ότι διάφορες πολιτικές – συνδικαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν πότε τον έναν, πότε τον άλλον επενδυτή και καλούν σε “κοινωνική ειρήνη”, έχουν τεράστια ευθύνη για την κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι.
Η κατάσταση στα Ναυπηγεία θα χειροτερεύει όσο ο κλάδος της Ναυπηγικής Βιομηχανίας θα συνεχίσει να είναι στο κέντρο της οξυμένης αντιπαράθεσης και των ανταγωνισμών ανάμεσα στις κυβερνήσεις και σε μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα.
Μην ξεχνάμε πως το τελευταίο διάστημα έχουν οξυνθεί οι γενικότεροι ανταγωνισμοί, που αφορούν και τα επικίνδυνα "γεωστρατηγικά παιχνίδια", τη σύγκρουση των αστικών τάξεων όλης της ευρύτερης περιοχής, όπως της Τουρκίας, που αυξάνει την επιθετικότητά της, αλλά και της Ελλάδας που έχει αναλάβει το ρόλο του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ.
Όλοι αυτοί θέλουν και τη Ναυπηγική Βιομηχανία πλήρως προσαρμοσμένη στα δικά τους συμφέροντα.
Το ΚΚΕ σάς καλεί να αντισταθούμε και να αντεπιτεθούμε.
• Τα Ναυπηγεία μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτά.
• Στη χώρα μας, λόγω γεωγραφικής θέσης και έμπειρου εργατικού δυναμικού, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί και να δουλέψει ο κλάδος.
• Το εμπόδιο είναι ο καπιταλιστικός δρόμος παραγωγής που έχει ως μοναδικό κριτήριο το κέρδος του καπιταλιστή ιδιώτη, την ανταγωνιστικότητά του, σε σχέση με άλλους ομίλους και γι' αυτό υπάρχει αναρχία στην παραγωγή, ένταση της εκμετάλλευσης, αδυναμία ύπαρξης γενικού κεντρικού σχεδιασμού. Αυτόν το δρόμο πρέπει να αμφισβητήσουμε και να ανατρέψουμε.
• Σε μια τέτοια πορεία και προοπτική, με μια νέα κοινωνική οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών, τον σοσιαλισμό, που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με την κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, μαζί και των Ναυπηγείων, οι εργάτες στη Ναυπηγική Βιομηχανία θα μπορούν να απολαμβάνουν τους κόπους του ιδρώτα τους, θα δουλεύουν γι’ αυτούς και τα παιδιά τους και όχι για τους καπιταλιστές, όπως τώρα.
• Σε μια τέτοια κατεύθυνση, με την εργατική τάξη στο τιμόνι της εξουσίας, με εργατικό έλεγχο και κεντρικό σχεδιασμό, θα μπορεί να λειτουργήσει για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα ο ενιαίος φορέας Ναυπηγικής Βιομηχανίας, σε ένα πλούσιο τόπο, όπως είναι η Ελλάδα, όχι μόνο γεωγραφικά, στρατηγικά, αλλά κυρίως από την άποψη των πλούσιων οικονομικών πόρων και πηγών, που σήμερα κατασπαταλούνται και μένουν αναξιοποίητα ή εκχωρούνται σε εγχώρια και ξένα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Φίλες και Φίλοι
Ούτε τα σόου με τις γραβάτες, ούτε τα σενάρια περί αποσταθεροποίησης, που διακινούν τα κυβερνητικά στελέχη, μπορούν να κρύψουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη συμφωνία για το χρέος, φόρτωσε στο λαό μας ένα νέο μεταμνημονιακό μνημόνιο.
Πώς αλλιώς μπορεί να μιλήσει κανείς για μια συμφωνία η οποία προβλέπει:
- τσάκισμα των συντάξεων,
- μείωση του αφορολόγητου,
- μείωση των δαπανών για την υγεία,
- τσεκούρωμα των κοινωνικών παροχών,
- επιτάχυνση των πλειστηριασμών;
Κι όπως όλα τα μνημόνια, δεν είναι τίποτα άλλο από εργαλεία που τσακίζουν το λαό για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου.
Αφού:
- Προβλέπει ελάχιστο μισθό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μονοπωλίων,
- Προβλέπει επενδύσεις όπου τις χρειάζεται το κεφάλαιο,
- Προβλέπει νέα απελευθέρωση της ενέργειας,
- Προβλέπει επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
Με λίγα λόγια, αποδεικνύει πως η καπιταλιστική ανάπτυξη απαιτεί νέες θυσίες για τους εργαζόμενους, φθηνή εργατική δύναμη και απόλυτη ελευθερία στο μεγάλο κεφάλαιο για τις επενδύσεις του.
Καταλαβαίνει, λοιπόν, ο καθένας, ότι μετά από όλα αυτά, είναι πρόκληση ο πρωθυπουργός να λέει ”ότι η χώρα μας γυρίζει οριστικά σελίδα και περνά σε μια νέα περίοδο, όπου τη θέση της λιτότητας θα παίρνει κάθε μέρα και περισσότερο η κοινωνική δικαιοσύνη”!!!
Από πού κι ως πού οι συντάξεις πείνας, οι φόροι που θα πληρώσουν οι χαμηλόμισθοι είναι κοινωνική δικαιοσύνη;
Από πού κι ως πού ο λαός μας πρέπει να πανηγυρίζει, γιατί θα συνεχίζει να ματώνει για τα θεόρατα πλεονάσματα μέχρι το 2060;
Και επειδή πολλή συζήτηση γίνεται για το χρέος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κανένα πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν επίλυσε. Το αντίθετο. Κάνει ακριβώς ό, τι και οι προηγούμενοι, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Φορτώνει στον ελληνικό λαό ένα χρέος – το οποίο μάλιστα βαφτίζει βιώσιμο για να τον κοροϊδέψει.
Αυτό το χρέος, όμως, δεν το δημιούργησε ο λαός, αλλά η πολύπλευρη στήριξη του κεφαλαίου.
Δηλώνει μάλιστα και υπερήφανη για τις δεσμεύσεις, δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα υλοποιήσει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δηλώνει υπερήφανη, γιατί θα συνεχίσει το χτύπημα στο ασφαλιστικό σύστημα, τις μεταρρυθμίσεις στην αστική δικαιοσύνη. Δηλώνει περήφανη για το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης, που η ίδια σχεδίασε με τις υποδείξεις βέβαια του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων.
Δηλώνει περήφανη για τη δέσμευσή της να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους – με το ξεζούμισμα φυσικά του λαού – στόχους τους οποίους έχει συμφωνήσει με τους εταίρους της.
Βεβαίως, υπάρχει κάτι στο οποίο θα συμφωνήσουμε με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος παραδέχεται ότι η δική του κυβέρνηση πέτυχε εκεί που απέτυχαν οι τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Έχει δίκιο!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πέτυχε να βγάλει όλη τη βρώμικη δουλειά, αυτή που δεν κατάφεραν ή δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ.
Και μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε “ο πιο καλός, ο μαθητής”! Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε "ο πιο καλός ο μαθητής" του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή μας.
Τι άλλο μπορεί να πει κανείς για μια κυβέρνηση η οποία συμμετέχει – και μάλιστα ως σημαιοφόρος– στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ! Μετατρέπει την Ελλάδα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο με την επέκταση κι αναβάθμιση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα.
Αναπτύσσει «στρατηγικές συνεργασίες» με κράτη - δολοφόνους, όπως τις ΗΠΑ και το Ισραήλ που δολοφονεί καθημερινά τον Παλαιστινιακό λαό. Κοροϊδεύει λέγοντας ότι οι δολοφόνοι των λαών, ΝΑΤΟ – ΕΕ, εγγυώνται την ειρήνη και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με προοπτική την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στα Δυτικά Βαλκάνια. Η πρόσφατη μάλιστα συμφωνία με την ΠΓΔΜ αυτό ακριβώς το στόχο προωθεί. Για να μπάσουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Γι' αυτό και δεν αποτελεί λύση για τους λαούς, όχι μόνο της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, αλλά συνολικά των Βαλκανίων.
Και η λεγόμενη “ευρωτλαντική ολοκλήρωση” στα Βαλκάνια, όχι μόνο δε διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ειρήνη, αλλά ανοίγει δρόμους για την αποσταθεροποίηση στην περιοχή.
Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι και η υιοθέτηση από την ελληνική κυβέρνηση των ανιστόρητων θέσεων περί “μακεδονικής εθνικότητας” και “μακεδονικής γλώσσας”, δηλαδή αποτελούν σπέρματα διαίρεσης των λαών, αναβίωσης επικίνδυνων εθνικισμών εκατέρωθεν, όχημα για αλλαγές συνόρων.

Φίλες και Φίλοι
Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, όχι για να τους καθησυχάσουμε, ούτε για να τους χαϊδέψουμε τα αυτιά, όπως κάνει η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα.
Αλλά για να συζητήσουμε για το ποια πρέπει να είναι η δική μας απάντηση, η απάντηση της εργατικής τάξης του λαού από τη σκοπιά των δικών τους συμφερόντων.
Εμείς οι κομμουνιστές δεν εφησυχάζουμε.
Αντίθετα, απευθύνουμε κάλεσμα επαγρύπνησης και ετοιμότητας στους εργάτες, στους ανέργους.
Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ.
Απευθυνόμαστε στους ανθρώπους του μόχθου, που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις θέσεις του ΚΚΕ, που προβληματίζονται από τις εξελίξεις και αναζητούν απαντήσεις, που εκτιμούν τη συνέπεια με την οποία στέκεται το Κόμμα απέναντι στο λαό.
Παρά τις επιμέρους ενστάσεις ή παρατηρήσεις, ξέρουμε ότι μας αναγνωρίζετε ότι:
- Το ΚΚΕ ποτέ δεν είπε ψέματα στο λαό, ποτέ δεν υποσχέθηκε εύκολες λύσεις, μέσω της εναλλαγής κυβερνήσεων εντός των τειχών, στις καρέκλες της αστικής εξουσίας.
- Είναι μπροστά σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα για να ανασάνει ο λαός.
- Είναι η δύναμη που μπορεί -και το έχει αποδείξει- να ηγηθεί σε μεγάλους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες.
- Αντιπαλεύει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τη συμμετοχή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς.
- Αγωνίζεται για την αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών, ενάντια στον εθνικισμό, τον φασισμό, τα τσιράκια του.
- Παλεύει για την αποδέσμευση της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
- Μάχεται για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, τη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας.
- Για να ανέβει η συσπείρωση στα σωματεία, στις Επιτροπές Αγώνα, στους συλλόγους των επαγγελματιών και αγροτών, σε κάθε μορφή οργάνωσης «από τα κάτω».
- Να δοθεί ώθηση στην αλλαγή των συσχετισμών, σε βάρος της κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων, της εργοδοσίας.
Απευθυνόμαστε σε όσους σήμερα μπορούν να δουν ότι η επιλογή του κάθε φορά δήθεν «μικρότερου κακού» τους οδηγούσε κάθε φορά στο μεγαλύτερο κακό.
Σε όσους, κατά βάθος, ξέρουν πως το δίκιο τους δεν χωράει σε ένα άδικο σύστημα.
Απευθυνόμαστε σε όσους νιώθουν αριστεροί, ριζοσπάστες, σε όσους δεν ακολούθησαν τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ...
Απευθυνόμαστε σε όσους λένε: ευτυχώς σ' αυτή τη χώρα δεν θα υπάρξει σιγή νεκροταφείου, γιατί υπάρχει Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, υπάρχει ταξικό εργατικό κίνημα, υπάρχει το ΠΑΜΕ.
Τους λέμε: πάρτε τη θέση σας δίπλα στους κομμουνιστές στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, στις γειτονιές, στις πόλεις και στα χωριά, στα σχολεία και στις σχολές.
Δυναμώστε το ΚΚΕ παντού. Και στα σωματεία, στους συλλόγους. Και στις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Και στις ευρωεκλογές και στις τοπικές εκλογές.
Απευθυνόμαστε σε όσους αξιοποιούν σωστά την πείρα τους και μπορούν να δουν, ότι οι ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές «αριστερά – δεξιά», «πρόοδος – συντήρηση», βολεύουν το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για να παίζουν το παιχνίδι του διπολισμού – δικομματισμού και να κρύβουν τη στρατηγική τους σύμπλευση.
Η πραγματική διαχωριστική γραμμή που υπάρχει στην κοινωνία, είναι μόνο ταξική.
Από τη μία μεριά, βρίσκονται οι εργάτες, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι γυναίκες και τα νέα παιδιά της λαϊκής οικογένειας.
Από την άλλη μεριά, μια χούφτα παράσιτα εκμεταλλευτές καπιταλιστές.
Η πολιτική πρόταση που απευθύνει το ΚΚΕ στο λαό μας ξεκινά από την ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ικανού να ηγηθεί μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας που θα αγκαλιάσει τη λαϊκή πλειοψηφία, όλα τα λαϊκά στρώματα, θα εμποδίζει αντιλαϊκά μέτρα, θα διεκδικεί μέτρα ανακούφισης και το πιο σημαντικό, θα στοχεύει στον πραγματικό αντίπαλο το κεφάλαιο και την εξουσία του.

eep logo