Ντουμπάι: Το ναυτιλιακό cluster καλεί τον ελληνικό εφοπλισμό!

nawfal notis

Ο Nawfal Al-Jourani, επικεφαλής του Dubai Maritime Cluster Office, μιλάει στο Portnet για την μηδενική φορολογία και τις άλλες ευκαιρίες που προσφέρει το Ντουμπάι.

Συναντάμε τον Nawfal Al-Jourani στο περίπτερο του Dubai Maritime Cluster Office, στα «Ποσειδώνια 2018» και η πρώτη μας απορία είναι γιατί φέτος γιορτάζουν το έτος του Ziad. Ο κ.Nawfal μας εξηγεί ονόμασαν έτσι την φετινή χρονιά γιατί συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε που ο Ziad ίδρυσε ουσιαστικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ήταν ένας χαρισματικός ηγέτης, μας λέει, ο πατέρας-ιδρυτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Που ένωσε με πάθος και όραμα τους κατοίκους της χώρας και ίδρυσε μια χώρα που στηρίζεται στην αγάπη και την αποδοχή του άλλου.

Στη συνέχεια η συζήτηση πηγαίνει ευλόγως στο Dubai Maritime Cluster, το οποίο πλέον βρίσκεται μεταξύ των πέντε πλέον ανταγωνιστικών ναυτιλιακών cluster στον κόσμο. Τον ρωτάμε πως έγινε αυτό και του κάνουμε μια πιο «προβοκατόρικη» ερώτηση: «Τι ακριβώς πουλάτε»; Ο κ. Nawfal δείχνει να ενθουσιάζεται. «Υπέροχη ερώτηση», λέει. Και προσθέτει: «Πουλάμε τους εαυτούς μας». Στη συνέχεια μας εξηγεί ότι αν κοιτάξει κανείς στη ναυτιλιακή κοινότητα θα δει ότι ο εφοπλισμός ζητάει – μεταξύ άλλων –κυρίως μια κυβέρνηση που προωθεί και υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα, ένα κράτος με μηδενική γραφειοκρατία και μηδενική φορολογία και ένα περιβάλλον που υποστηρίζει την καινοτομία. «Όλα αυτά προσφέρει το Dubai Maritime Cluster», υπογραμμίζει. Και εξηγεί ότι η καινοτομία δεν περιορίζεται στην τεχνολογία. «Η καινοτομία είναι κυρίως τρόπος σκέψης», υποστηρίζει. «Η ναυτιλιακή βιομηχανία και ειδικότερα η ελληνική ναυτιλία ήταν πάντα πρωτοπόρος», προσθέτει ο κ. Nawfal. Και πιστεύει ότι στο Ντουμπάι οι έλληνες εφοπλιστές μπορούν να βρουν το ιδανικό πρωτοπόρο περιβάλλον που αναζητούν.

Αυτό που πουλάμε λοιπόν, προσθέτει, είναι το Ντουμπάι ως ένας επιχειρηματικός προορισμός. Μια χώρα σταθερή, γιατί δεν είναι μυστικό ότι γύρω από το Dubai υπάρχει αστάθεια, αλλά το Ντουμπάι αποτελεί ένα κράτος σταθερότητας. Την ίδια στιγμή η περιοχή είναι πολύ πλούσια και προσφέρει πολλές ευκαιρίες. Έτσι το Ντουμπάι προσφέρει μια «πλατφόρμα σταθερότητας και ασφάλειας» υποδεχόμενο κεφάλαια, ενώ παράλληλα προσφέρει κινητικότητα ανθρώπων, χρημάτων, ιδεών , χωρίς περιορισμούς χωρίς διακρίσεις, χωρίς λογοκρισία. Το Ντουμπάι, υποστηρίζει ο κ. Nawfal, είναι πραγματικά το μέρος όπου οι επενδυτές μπορούν να εκμεταλλευτούν όλα αυτά τα πλεονεκτήματα. Υπάρχουν αναρίθμητες επιτυχημένες ιστορίες επενδυτών, ιδιαίτερα στον χώρο της ναυτιλίας.

Επιμένουμε να τον ρωτάμε για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το Ντουμπάι. «Γιατί να επενδύσουμε στο Ντουμπάι;» τον ρωτάμε ευθέως. Γιατί να προτιμήσω το Ντουμπάι από τη Σιγκαπούρη ή το Χονγκ Κόνγκ ενδεχομένως; Εξηγεί ότι το Ντουμπάι δεν έρχεται να αντικαταστήσει τα μέρη που αναφέραμε. Στη ναυτιλία, προσθέτει, ο προορισμός στο οποίο στέλνεις το πλοίο σου πρέπει να «συνεργαστεί» με αυτό. Δεν λειτουργούμε ανταγωνιστικά, λειτουργούμε συμπληρωματικά με τα λιμάνια που αναφέραμε. Στο Ντουμπάι πάντως, παρέχουμε ένα «ολιστικό service» σε ότι αφορά τα πάντα, από τους κανονισμούς, τις προϋποθέσεις που θέτει ο ΙΜΟ, τα πληρώματα, τα πάντα, υπογραμμίζει.

Ζητάμε από τον κ. Nawfal Al-Jourani να μας αναλύσει τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει κάποιος ο οποίος αποφασίζει να επενδύσει στο Dubai Maritime Cluster. Ο ευγενής, όσο και επικοινωνιακός, συνομιλητής μας χαμογελάει και απαριθμεί τα πλεονεκτήματα του Dubai Maritime Cluster: « Έχετε τη δική σας επιχείρηση, απόλυτο έλεγχο του κεφαλαίου σας και καθόλου φόρους!» Τον διακόπτουμε ευλόγως. «Καθόλου φόρους;» Τον ρωτάμε.
«Απολύτως καθόλου φόρους», επαναλαμβάνει. Και προσθέτει: «και δεν είναι μόνο το ότι δεν θα πληρώνετε φόρους, αλλά το ότι θα λειτουργείτε σε ένα περιβάλλον καινοτομίας από κάθε άποψη».

Επιμένουμε στο ζήτημα της κίνησης των κεφαλαίων. Τον ρωτάμε αν ένας επενδυτής μπορεί να μεταφέρει τα κεφάλαιά του έξω από το Ντουμπάι. «Ανά πάσα στιγμή», υπογραμμίζει. «Αυτή είναι η ομορφιά του μοντέλου που ακολουθούμε στο Ντουμπάι. Μπορεί ο κάθε ένας, ανά πάσα στιγμή, να φέρνει στο Ντουμπάι ή να παίρνει από το Ντουμπάι τα χρήματά του».

Επιτρέψτε μας να είμαστε λίγο καχύποπτοι, του λέμε. Και τον ρωτάμε: Πως είναι δυνατόν να λειτουργεί τελικά το κράτος, χωρίς να εισπράττει φόρους; Ο Nawfal χαμογελάσει και πάλι και μας απαντά, σχεδόν αφοπλιστικά: «Ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση».
Μας εξηγεί λοιπόν: «Ήδη από το 1894 το Ντουμπάι εξαίρεσε τους ξένους πλοιοκτήτες από κάθε φορολογία. Σχεδόν 120 χρόνια. Και εξηγεί ότι τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν για το κράτος του Ντουμπάι από την απαλλαγή των ιδιοκτητών από κάθε φορολογική υποχρέωση προέρχονται κυρίως από την παραγωγική αλυσίδα. Τα στελέχη των εταιριών θα ζουν και θα ξοδεύουν στην πόλη, τα παιδιά τους θα πηγαίνουν σχολείο και ούτω καθ’ εξής». Μας εξηγεί μάλιστα ότι λίγα χρόνια αργότερα, το 1903, το λιμάνι του Ντουμπάι εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της περιοχής. Τα πλεονεκτήματα για το κράτος του Ντουμπάι ήταν προφανή.

Κλείνοντας, τον ρωτάμε αν θέλει να απευθυνθεί ειδικότερα στους έλληνες εφοπλιστές. Προφανώς απαντάει θετικά και αφού υπογραμμίζει ότι ο ίδιος προσωπικά αγαπάει παρά πολύ την Ελλάδα και έρχεται συχνά για διακοπές και πραγματικά τον πονάει να βλέπει τις οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες που έχει επιφέρει η κρίση, μας αποκαλύπτει τι είπε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όταν τις προηγούμενες μέρες, κατά την περιοδεία του στα περίπτερα των Ποσειδωνίων, πέρασε και από το περίπτερο του Ντουμπάι. «Πιστεύουμε στην πρωτοπορία του ελληνικού εφοπλισμού και στην καινοτόμο σκέψη του. Πιστεύω ακράδαντα και το λέω πάντοτε, ότι οι βέλτιστες πρακτικές του ελληνικού εφοπλισμού ξεχωρίζουν από κάθε άλλο τομέα. Οι έλληνες εφοπλιστές βλέπουν μπροστά και ρισκάρουν την κατάλληλη στιγμή. Γι΄ αυτό άλλωστε είναι οι πρωτοπόροι στον τομέα τους».

Και ο Nawfal ξεφεύγει λίγο από τον εφοπλισμό κι αναρωτιέται: «Δεδομένων των ιδανικών συνθηκών που έχουμε ως χώρα, φύση, νερά, νησιά, θάλασσα, πως και σε αυτούς τους τομείς δεν ακολουθείτε το εφοπλιστικό παράδειγμα;»

(φωτο: Κατερίνα Νομικού)

 

eep logo