Εγκαινιάστηκε το νέο λιμάνι της Ερείκουσας

lampridis ereikousa

Από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστο Λαμπρίδη

Στα εγκαίνια του νέου λιμένα της Ερείκουσας παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστος Λαμπρίδης, εκπροσωπώντας της Κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο προϋπολογισμού 7,3 εκ ευρώ, με το οποίο πραγματοποιήθηκε ανακατασκευή του υπήνεμου μόλου, κατασκευή κρηπιδοτοίχων, κατασκευή συνδετήριου δρόμου μεταξύ των δύο μόλων μήκους 293μ., υδρογράφηση, φωτοσήμανση και συνδέσεις υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Το έργο εκτελέστηκε από την Περιφέρεια και παραδόθηκε στον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε., το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα ασφαλούς προσέγγισης των πλοίων της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού, αλλά και θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξής του και αξιοποίησης των λιμενικών υποδομών.

Κατά την ομιλία του ο κ. Λαμπρίδης μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού, καθώς και την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του έργου. Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στην γεωπολιτική σημασία του λιμανιού της Ερείκουσας, που βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της Ελλάδας, αλλά και στην αναγνώριση της ευθύνης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων αλλά και της Κυβέρνησης γενικότερα, για την δημιουργία όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων, ώστε οι συμπολίτες μας που κατοικούν σε αυτό το τμήμα της επικράτειας να νιώσουν ισότιμοι πολίτες αυτής της χώρας.

Επίσης ανέφερε ότι η ανάπτυξη ιδιαίτερα των πιο απομακρυσμένων περιοχών της επικράτειας αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης στο πλαίσιο των περιφερειακών συνεδρίων για την παραγωγική ανασυγκρότηση, στα οποία όχι μόνο αναζητείται η βέλτιστη στρατηγική της ανάπτυξης της περιφέρειας, αλλά εγκαινιάζεται μια νέα μεθοδολογία προσέγγισης για την περιφερειακή ανάπτυξη μέσω των διαδικασιών διαβούλευσης της κεντρικής διοίκησης με τις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Λαμπρίδης αναφέρθηκε επίσης στην θεσμοθέτηση του μεταφορικού ισοδυνάμου ως μια έμπρακτη αναγνώριση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Κυβέρνησης γενικότερα, της ανάγκης για ισότιμη μεταχείριση των πολιτών των απομακρυσμένων περιοχών, όπως της Ερείκουσας. Συναφώς, τόνισε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών στα περιφερειακά λιμάνια όλης της χώρας αξιοποιώντας πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, ενώ παράλληλα τόνισε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων για την αναδιοργάνωση του συστήματος λιμενικής διακυβέρνησης.

Τέλος ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι το στοίχημα της περιφερειακής ανάπτυξης πέρα από τις κυβερνητικές προσπάθειες απαιτεί την συμβολή όλων. Οι περιφερειακές ανισότητες δεν αφορούν την διάσταση μεταξύ του μητροπολιτικού κέντρου της Αθήνας και της Περιφέρειας, αλλά και τις αναπτυξιακές διαφορές που παρατηρούνται στο εσωτερικό των ίδιων των Περιφερειών. Η επιλογή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Ιονίων Νήσων αλλά και του Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρου Γαλιατσάτου να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού λιμενικού έργου φανερώνει μια διαφορετική πολιτική αντίληψη για την ανάγκη ισότιμης ανάπτυξης των πλέον απομακρυσμένων περιοχών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Συναφώς για τον ίδιο σκοπό ο κ. Λαμπρίδης συνεχάρη τον Δήμαρχο Κερκυραίων κ. Κώστα Νικολούζο για τα έργα και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από τη Δημοτική Αρχή στο νησί της Ερείκουσας, ενώ τέλος εξήρε τα σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει η νέα Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε. και ο Πρόεδρος κ. Σπυρίδων Στεφανίδης, που έχουν επιτρέψει την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων για την συντήρηση αυτών των υποδομών.

eep logo