Ν.Σαντορινιός: Στη φάση των τελικών ρυθμίσεων το Μεταφορικό Ισοδύναμο

metaforiko isodynamo

"Ελπίζουμε να προλάβουμε την 1η Ιουλίου, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η πιλοτική εφαρμογή του"

 

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός ενημέρωσε για την πορεία προς την ψήφιση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, κατά τη διάρκεια εκπομπής της ΕΡΤ, όπου ήταν καλεσμένος την Δευτέρα 4 Ιουνίου, ενώ σχολίασε και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Μεταφορικό Ισοδύναμο
«Το αμέσως επόμενο νομομοσχέδιο, μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων, θα είναι το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ενώ είναι ήδη έτοιμες οι Υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του. Βρισκόμαστε στη φάση των τελικών ρυθμίσεων και ελπίζουμε να προλάβουμε την 1η Ιουλίου, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η πιλοτική εφαρμογή του».
«Στο πλαίσιο του Μεταφορικού Ισοδύναμου, θα επιδοτείται η διαφορά κόστους μετακίνησης των νησιωτών επιβατών, διαφορά που προκύπτει από την τιμή του εισιτηρίου του πλοίου, σε σύγκριση με αυτό του ΚΤΕΛ, για την ίδια απόσταση.Το ίδιο θα ισχύει για την επιδότηση των νησιωτικών επιχειρήσεων. Θα επιδοτείται δηλαδή η διαφορά του κόστους της φορτωτικής για τις θαλάσσιες μεταφορές, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων. Στην ίδια λογική, μελετάμε και την επιδότηση της μεταφοράς καυσίμων η οποία προσπαθούμε να ισχύσει από την πιλοτική, κιόλας, εφαρμογή του μέτρου. Σίγουρα, όμως, θα ισχύει, από την καθολική εφαρμογή, από 1-1-19 δηλαδή».
«Στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου θα ενταχθούν 40 νησιά σε όλο το Βόρειο, Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο, κάποια μικρά νησιά στις Κυκλάδες καθώς και τα Διαπόντια νησιά του Ιονίου. Από 1/1/2019 θα εφαρμοστεί καθολικά».
«Δε θέλω να συνδέεται το μεταφορικό ισοδύναμο, με το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Το ΜΙ θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί ως μια νησιωτική πολιτική, ανεξάρτητα από τους συντελεστές ΦΠΑ. Είναι έλλειμμα για όσους τόσα χρόνια κυβερνούσαν, ότι 40 χρόνια που ζητούσαν το ΜΙ οι νησιώτες, δεν είχε εφαρμοστεί και ερχόμαστε να το εφαρμόσουμε, εμείς, τώρα, μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες και με χρηματοδότηση από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όχι από Ευρωπαϊκούς πόρους».

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ
«Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ήταν μια οριζόντια νησιωτική πολιτική που ίσχυε για όλους- επί δικαίων και αδίκων- χωρίς να λαμβάνει όμως υπόψη τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες, χωρίς να απαντά στις ανάγκες των νησιών δεύτερης και τρίτης ταχύτητας.
Η κατάργηση τους έγινε στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων και αυτή η απαίτηση των θεσμών ήταν άδικη. Μια απαίτηση που βρήκε άλλοθι στο γεγονός ότι οι προηγούμενες Κυβερνήσεις είχαν δημιουργήσει ένα ιδιότυπο φορολογικό παράδεισο όπου λίγοι και εκλεκτοί δεν πληρώνανε και με τις πολλές εξαιρέσεις που υπήρχαν στο φορολογικό σύστημα της χώρας μας, το οποίο είχε δημιουργήσει πολλά παράθυρα φοροδιαφυγής».

Pin It

eep logo