Ο ΟΛΘ αξιοποιεί το κτήριο του επιβατικού σταθμού

olth epivatikos stathmos

Σ.Θεοφάνης: Αναδεικνύεται η υποδομή στο μη εμπορικό τμήμα του λιμανιού προς όφελος της πόλης

 

Την αξιοποίηση του εμβληματικού κτηρίου του επιβατικού σταθμού του λιμένος Θεσσαλονίκης (παλιού τελωνείου) "με μεικτές και πολύμορφες χρήσεις, που θα υποστηρίζουν και τον τουρισμό κρουαζιέρας", προανήγγειλε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ ΑΕ, Σωτήρης Θεοφάνης, μιλώντας από το βήμα του τουριστικού συνεδρίου, που διοργάνωσαν τα πέντε διμερή επιμελητήρια (ελληνοαμερικανικό, ελληνογερμανικό, ελληνοβρετανικό, ελληνοϊταλικό και ελληνογαλλικό).

Ο ίδιος, διευκρίνισε, δε, ότι οι φορείς και οι επιχειρηματίες δεν θα πρέπει να δουν την αξιοποίηση του εν λόγω διατηρητέου κτηρίου ως κάτι που θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς άλλες χρήσεις στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο σχεδιασμός του ΟΛΘ αποσκοπεί στην ανάδειξη της υποδομής που διαθέτει το λιμάνι στο μη εμπορικό τμήμα του, προς όφελος γενικά της πόλης.

Το εντυπωσιακό κτήριο, με μήκος 200 μέτρων, πλάτος 25 και εμβαδόν 12.000 τ.μ, πίσω από το οποίο "δένουν" όσα κρουαζιερόπλοια επισκέπτονται σήμερα τη Θεσσαλονίκη, ήταν το μοναδικό εντός του λιμένος, που δεν ανήκε στον Οργανισμό, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών και μετέπειτα στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Έτσι, επί σειρά ετών τα "χέρια" της ΟΛΘ ΑΕ ήταν δεμένα ως προς την αποκατάστασή του αρχιτεκτονικού αυτού "διαμαντιού", ο θεμέλιος λίθος του οποίου μπήκε το 1910.
Με την είσοδο της κοινοπραξίας των ιδιωτών επενδυτών στο λιμάνι, όμως, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίησή του, προς όφελος εμμέσως και της κρουαζιέρας (σ.σ. από τις υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ στην επταετία, επί των οποίων δεσμεύτηκε η κοινοπραξία που απέκτησε το 67% του ΟΛΘ, τα 20 εκατ. αφορούν τη στατική ενίσχυση του συγκεκριμένου κτηρίου).

Πάντως, όπως επανέλαβε ο κ.Θεοφάνης από το βήμα του συνεδρίου, η προσέλκυση περισσότερων κρουζιερόπλοιων στη Θεσσαλονίκη είναι υπόθεση όλων των φορέων της πόλης, οι οποίοι θα πρέπει να εργαστούν από κοινού προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεοφάνης, την ερχόμενη εβδομάδα μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη τα μέλη διοίκησης της Terminal Link SAS, ήτοι της εταιρείας γαλλικών και κινεζικών συμφερόντων, που εκπροσωπεί τον global operator στην κοινοπραξία, με ποσοστό 33%. Οπως είπε ο κ.Θεοφάνης, το γεγονός ότι τα μέλη διοικητικού συμβουλίου έλαβαν την απόφαση να συνεδριάσουν εκτός έδρας της εταιρείας, υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

eep logo