Στήριξη ΔΕΠΑ στον σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης

limani alexpolis

Τις εξελίξεις αναφορικά με την υλοποίηση των δύο έργων (FSRU και IGB) παρακολουθεί στενά η αμερικανική πλευρά

αφού οι αμερικανικές εταιρείες αναζητούν νέες αγορές για τη διοχέτευση υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Την αισιοδοξία ότι το έργο του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης (FSRU) θα προσελκύσει εμπορικό ενδιαφέρον, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης μιλώντας χθες στο συνέδριο που διοργάνωσε η Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία.

«Ξεκινήσαμε μια συμφωνία συνεργασίας πέρυσι και πρόσφατα είχαμε συνάντηση με την Gastrade και την ΒΕΗ και όλοι συμφωνήσαμε ότι θα προχωρήσουμε. Ιδιαίτερη σημασία έχει το τεστ της αγοράς όπου θα φανεί το ενδιαφέρον. Περιμένουμε ότι θα έχουμε εμπορικό ενδιαφέρον για αυτό το project», είπε ο κ. Τζώρτζης και εκτίμησε ότι η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του χρόνου και στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα είναι πλήρως λειτουργικό. Οπως, εξάλλου, ανακοίνωσε η ΔΕΠΑ στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαΐου στην Αθήνα μεταξύ της εταιρείας, της Bulgarian Energy Holding EAD (ΒΕΗ) και της Gastrade, ολοκληρώθηκε η συμφωνία για τη μελλοντική δέσμευση δυναμικότητας από πλευράς ΔΕΠΑ στο έργο της Αλεξανδρούπολης, που έχει ενταχθεί στα έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, καθώς και για τη συμμετοχή της στο σχετικό market test που θα διενεργηθεί τους επόμενους μήνες. Η συμφωνία αυτή αποτελεί συνέχεια της από 12-10-2017 συμφωνίας συνεργασίας που υπέγραψαν τα δύο μέρη για τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς και για τις κοινές προσπάθειες των μερών για την περαιτέρω εμπορική ανάπτυξη του έργου. Στη συνάντηση, η βουλγαρική πλευρά επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να επιταχύνει τις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της συμμετοχής της στο έργο.

Σε ό,τι αφορά τον διασυνδετήριο αγωγό IGB o διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ τόνισε ότι η κατασκευή θα ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο φέτος και το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα ξεκινήσει η λειτουργία του.

Τις εξελίξεις γύρω από την υλοποίηση των δύο έργων (FSRU και IGB) παρακολουθεί στενά η αμερικανική πλευρά, τόσο για λόγους γεωπολιτικούς, αφού η ολοκλήρωσή τους θα συμβάλλει στην απεξάρτηση των χωρών των Βαλκανίων από το ρωσικό αέριο, όσο και για λόγους εμπορικούς, αφού οι αμερικανικές εταιρείες αναζητούν νέες αγορές για τη διοχέτευση υγροποιημένου φυσικού αερίου. Στον ρόλο των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά LNG αναφέρθηκε χθες, στο ίδιο συνέδριο, ο αντιπρόεδρος της Tellurian, Τάρεκ Σούκι. Ολο το φυσικό αέριο (CNG, LNG) μετακινείται διαπεριφερειακά και το 1/3 είναι το υγροποιημένο. Η χρήση του αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Αυτή τη στιγμή 14 φορτία διακινούνται ανά τον κόσμο και αυτά τα φορτία μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια θα γίνουν 25-27 ετησίως. Οι ΗΠΑ έχουν πολύ αέριο και αυτό εξακολουθεί να αυξάνεται. Οι εξαγωγές είναι η λύση», σημείωσε ο κ. Σούκι.

Πηγή: kathimerini.gr

eep logo