Η ΠΕΝΕΝ για το ναυτικό ατύχημα στη Δραπετσώνα

ploio pyrkagia

Με αφορμή την απώλεια του ναυτεργάτη από τη χθεσινή πυρκαγιά στο Πέραμα η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού εξέδωσε ανακοίνωση όπου υποστηρίζει ότι η έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων και οι τραγικές ελλείψεις στην λήψη και τήρηση των κανόνων ασφαλείας των πλοίων και της ναυσιπλοΐας, είναι οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στην έξαρση των ναυτικών ατυχημάτων. Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:

«Για άλλη μια φορά η Ναυτεργατική οικογένεια θρηνεί την απώλεια Ναυτεργάτη από την εκδήλωση πυρκαγιάς στο «HIGH SPEED 5» στις 23/3/2015 το οποίο βρισκόταν για επισκευή στην Δραπετσώνα.

Το ατύχημα αυτό αποτελεί συνέχεια της πολύνεκρης τραγωδίας στο «NORMAN ATLANTIC» στο οποίο έχασαν την ζωή τους δεκάδες επιβάτες από την φωτιά που ξέσπασε στο γκαράζ του πλοίου ενώ κινδύνευσαν δεκάδες ακόμη Ναυτεργάτες και επιβάτες του ίδιου πλοίου.

Είναι επίσης συνέχεια πολλών ακόμη ναυτικών ατυχημάτων που έχουν γίνει σε διάφορα ελληνικά και ελληνόκτητα πλοία που δυστυχώς περνούν στα ψιλά των εφημερίδων.

Τα ατυχήματα αυτά στο σύνολό τους οφείλονται σε τραγικές ελλείψεις στην λήψη και τήρηση των κανόνων ασφαλείας των πλοίων και της ναυσιπλοΐας. Από αυτήν την σκοπιά οι ευθύνες του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των αρμόδιων αρχών του Υπουργείου Ναυτιλίας είναι σοβαρότατες. Οφείλονται επίσης στην έλλειψη βούλησης των αρμόδιων αρχών του Υπουργείου Ναυτιλίας να προβαίνουν σε ουσιαστικούς ελέγχους που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής στα πλοία και την θάλασσα.

Ταυτόχρονα οι ελεγκτικοί και εποπτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Ναυτιλίας έχουν σοβαρές ελλείψεις αλλά και ανεπάρκεια του κατάλληλου και αναγκαίου προσωπικού για να διεξάγουν συστηματικούς ελέγχους στην ασφάλεια και την υγιεινή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί είναι η έλλειψη στατιστικών στοιχείων που αφορούν τα ναυτικά ατυχήματα αλλά και τα στοιχεία που αφορούν τις αιτίες πρόκλησης των ατυχημάτων.

Η ΠΕΝΕΝ απαιτεί να γίνει ουσιαστικός έλεγχος αναφορικά με τις αιτίες του χθεσινού θανατηφόρου ατυχήματος και να αποδοθούν επιτέλους ευθύνες σε όσους έχουν εμπλοκή σε αυτό.

Τέλος εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του αδικοχαμένου Ναυτεργάτη.»

eep logo