Διονύσης Καλαματιανός: Χαιρετισμός στο υπουργείο και τους φορείς της Ναυτιλίας

kalamatianos dionysis

Μετά τη θητεία του ως Γενινκός Γραμματέας του ΥΝΑ από τον Φεβρουάριο 2017 ως τον Μάρτιο του 2018

 

"Εκφράζω προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τη φυσική ηγεσία και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τους πολιτικούς υπαλλήλους του ΥΝΑΝΠ και τους άμεσους συνεργάτες μου τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου για την κοινή προσπάθεια σκληρής, συνεχούς και αποτελεσματικής εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας μου.

Ήταν ιδιαίτερη τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη, την οποία μου ανέθεσε ο κ. Πρωθυπουργός και ο κ. Υπουργός, η υπηρεσία στο Υπουργείο της θάλασσας, της ναυτοσύνης, της νησιωτικότητας και των λιμανιών. Η ιστορία του λαού μας είναι συνυφασμένη με τη θάλασσα και η τεράστια γνώση που διαθέτει στη ναυσιπλοΐα τον έχει οδηγήσει σε σπουδαία επιτεύγματα.

Προσπάθησα με συνέπεια να προωθήσω και να επεκτείνω όλες εκείνες τις πολιτικές που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά και των άμεσων αναγκών που ανέκυπταν. Εργάστηκα με όλες τις δυνάμεις μου, ώστε ν΄ ανταποκριθώ και να υπηρετήσω επάξια ένα τόσο ιστορικό Υπουργείο.

Απαιτήθηκε η συνεργασία και η αξιοποίηση όλου του έμψυχου δυναμικού του Υπουργείου, ώστε να πετύχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα και τους ευχαριστώ όλους ξανά. Διαπίστωσα με ικανοποίηση ότι το Υπουργείο διαθέτει στελέχη με υψηλό επίπεδο επιστημονικής και επαγγελματικής κατάρτισης, τόσο στο Λιμενικό Σώμα, όσο και στο πολιτικό προσωπικό, που έχει κατακτήσει την εθνική και διεθνή αναγνώριση.

Στόχος ήταν η απαρέγκλιτη εφαρμογή της εθνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας, η ενίσχυση της ασφάλειας των επιβατών και του θαλασσίου τουρισμού, η προστασία του περιβάλλοντος, η εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, των πολιτών και ιδιαιτέρως των κατοίκων των νησιών μας, η απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή σύνδεσή τους με την ηπειρωτική χώρα.

Επιδιώξαμε με θετικά αποτελέσματα, που ήδη έχουν καταγραφεί, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, την ενίσχυση της θαλασσινής ανάπτυξης, την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου του ακτοπλοϊκού δικτύου, την ανάπτυξη των λιμανιών μας, την αναζωπύρωση της ελληνικής ναυτοσύνης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας. Η εμπειρία που απέκτησα με οδηγεί στην πίστη ότι η διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στη ναυτιλία μπορεί να συνδυαστεί με το ρεαλισμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της. Άλλωστε, η επί χιλιετίες συσσωρευμένη ναυτική γνώση και οργάνωση του λαού μας είναι αυτή που εγγυάται το πρωταγωνιστικό παρόν και μέλλον της ναυτιλίας μας.

Θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στις εξαιρετικές υπηρεσίες που συνέχισε να προσφέρει το Λιμενικό Σώμα στον τομέα της έρευνας και της διάσωσης. Κρατά ψηλά τα ανθρωπιστικά ιδεώδη τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης, δείχνοντας αλληλεγγύη και ανθρωπιά στον ευαίσθητο τομέα της διαχείρισης του προσφυγικού. Εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας πρόσφυγες, έχουν διασωθεί στη θάλασσα. Επίσης, καταγράφηκαν ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα στην μεγάλη προσπάθεια που υλοποιείται από το λιμενικό για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και του λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων κ.α. Το λιμενικό σώμα συνέχισε την καθημερινή προσπάθεια επιτηρώντας με ψυχραιμία, αλλά και αποφασιστικότητα τα θαλάσσια σύνορά μας, δείχνοντας απαράμιλλο επαγγελματισμό και αυτοθυσία. Είμαι υπερήφανος για τη συνολική δράση των ικανότατων στελεχών.

Τέλος, εκφράζω τις ευχαριστίες μου, στους φορείς της ναυτιλίας, στα μέλη των ναυτεργατικών σωματείων, στις ενώσεις και τους εκπροσώπους της ποντοπόρου ναυτιλίας και της ακτοπλοΐας για τη συνεργασία μας. Προσπάθησα να έχω ειλικρινή σχέση μαζί τους, διατηρώντας τις απόψεις και τις ιδέες μου, συνεργαζόμενος πάντοτε με σεβασμό και αλληλοκατανόηση.

Πραγματοποιήσαμε στο διάστημα της θητείας μου πολλά από τον σχεδιασμό που είχαμε όταν ανέλαβα τη Γενική Γραμματεία του ιδιαίτερα σημαντικού Υπουργείου. Υπάρχουν αρκετά που πρέπει να υλοποιηθούν. Είμαι σίγουρος ότι ο νέος Γενικός Γραμματέας Διονύσης Τεμπονέρας με επιτυχία θα συνεχίσει το έργο, το οποίο μαζί, καθημερινά υλοποιούσαμε. Έχει όλα τα απαραίτητα επαγγελματικά προσόντα, την κατάρτιση, αλλά και το ψυχικό και ηθικό σθένος ν' ανταπεξέλθει.

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους και ιδιαίτερα στο νέο Γενικό Γραμματέα καλή επιτυχία, σε ένα έργο δύσκολο, πολυεπίπεδο, πολύπλοκο, αλλά κρίσιμο και σημαντικό για το λαό μας.

Σας χαιρετώ από καρδιάς, ειλικρινά, με τη βεβαιότητα ότι απέκτησα πολλούς νέους φίλους, συνοδοιπόρους στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής".