Λαμπρίδης – Καλαματιανός στον Πύργο Ηλείας

Gen.Gram .Hleia 01 02 03 18

Ενημερωτική ημερίδα για το Ν.4504/2017

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1η Μαρτίου στην αίθουσα Συνεδρίων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στον Πύργο, ημερίδα ενημέρωσης των Φορέων Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης Λιμένων του νομού Ηλείας, για τις διατάξεις του νόμου ν. 4504/2017 «Δια βίου εκπαίδευση προσωπικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις» που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Κατά την ημερίδα, την οποία διοργάνωσαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Διονύσης - Χαράλαμπος ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ, πραγματοποιήθηκαν από στελέχη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων παρουσιάσεις σχετικά με:
α)Νομοθετικές ρυθμίσεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων στο πλαίσιο του ν. 4504/2017,
β) Λιμάνια και Master Plan,
γ) Τουριστικά σκάφη αναψυχής – Νομοθετικό πλαίσιο και
δ) Ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας λιμένων – Νομικό πλαίσιο, παραχωρήσεις, δράσεις και χρηματοδοτήσεις, τρέχουσες εξελίξεις στην ΕΕ.
Στην ενημερωτική αυτή συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας, των Φορέων Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης Λιμένων, των τοπικών Δήμων και Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, εκπρόσωποι άλλων συναφών Δημοσίων Υπηρεσιών, καθώς και απλοί πολίτες.

Ο κ. ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ στην εναρκτήρια ομιλία του, μεταξύ άλλων σημαντικών θεμάτων τόνισε ότι στο νεοψηφισθέν νομοσχέδιο προβλέπεται για πρώτη φορά διάταξη που καλύπτει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων - όπως η επαρκής κοινωνική ασφάλιση, διάταξη για την αναβάθμιση των επιθεωρητών και των ελεγκτών πλοίων, θεσμοθέτηση του τέλους παραμονής και πλόων των πλοίων αναψυχής και των μικρών σκαφών, θεσμοθέτηση της δυνατότητας κατάρτισης προγραμματικών συμβάσεων και τέλος η σύσταση μονίμου γνωμοδοτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα Συμβουλίου Επιβατικών Μεταφορών Νήσων. Επιπλέον καθορίζεται για πρώτη φορά ανώτατο όριο ηλικίας των πλοίων που εκτελούν ανεφοδιασμό καυσίμων και ρυθμίζεται η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, ιδιαίτερα στα καύσιμα.
Επίσης, ο κ. ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ αναφέρθηκε στα έργα που θα αναβαθμίσουν τα λιμάνια του Κατακόλου και της Κυλλήνης, στους υψηλούς στόχους που έχουν τεθεί για την μετατροπή του λιμένα Κατακόλου σε λιμάνι επιβίβασης (Home Port) για την κρουαζιέρα και την ανάπτυξη εμπορικού τομέα στο λιμάνι της Κυλλήνης, καθώς επίσης και στην επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης των Αλιευτικών Καταφυγίων Παλουκίου και Σκαφιδιάς.

Ο κ. Λαμπρίδης, αφού συνεχάρη τον κ. Καλαματιανό για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της ημερίδας, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνει ο νέος Νόμος του ΥΝΑΝΠ στα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία και στα Λιμενικά Ταμεία, να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τις υποδομές τους, βελτιώνοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ειδικότερα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στις διατάξεις για τη νομιμοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων, τη δυνατότητα άμεσης εκτέλεσης έργων επισκευής στην περίπτωση που δημιουργούνται κίνδυνοι ατυχημάτων, στη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών έγκρισης λιμενικών έργων καθώς και στη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου από τους φορείς διαχείρισης λιμένων.
Επίσης, στο πλαίσιο της ημερίδας την 01-03-2018, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο λιμένα Κατακόλου, στο νομό Ηλείας, ενώ σήμερα, 02-03-2018, πραγματοποιήθηκαν επίσκεψη στο λιμένα Κυλλήνης καθώς και επισκέψεις στο αλιευτικό καταφύγιο Παλουκίου και στο αλιευτικό καταφύγιο Αγίου Παντελεήμονα Λεχαινών, παρουσία τοπικών παραγόντων και εκπροσώπων οικείων Φορέων.

eep logo