Καταπλέει σήμερα στον Πειραιά το νεότευκτο 20άρι της COSCO

cosco containers 20000

Στον Πειραιά είναι στραμμένο το παγκόσμιο εμπορικό ενδιαφέρον

καθώς ο σημερινός κατάπλους του νεότευκτου COSCO ShippingTaurus 20.000+ TEU’s προσλαμβάνει ιδιαίτερης σημασίας στη «αέναη μάχη» της αναδιαμόρφωσης των εμπορευματικών ροών.

Το γεγονός προσλαμβάνει ιδιαίτερης σημασίας καθώς με τον κατάπλου του ο Πειραιάς ουσιαστικά «κλειδώνει» τον κομβικό του ρόλο στο θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού ενώ παράλληλα τον εντάσσει στα ευρωπαϊκά λιμάνια που μπορούν να δεχθούν και εξυπηρετήσουν πλοία αυτού του μεγέθους. Να σημειωθεί ότι τα έργα για την ανάπτυξη της τρίτης προβλήτας έχουν «τρέξει» γρηγορότερα του αναμενόμενου γεγονός χάρη στο οποίο ένα μεγάλο μέρος της να είναι έτοιμο νωρίτερα των τεθέντων χρονοδιαγραμμάτων.

Ο κατάπλους του πλοίου, σαν γεγονός ξεπερνά τα «στενά όρια» του λιμένα του Πειραιά από οικονομικής και γεωπολιτικής άποψης. Και τούτο γιατί σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού άξονα αλλά και τις δρομολογημένες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια ανοίγει διάπλατα τις πύλες για το παγκόσμιο εμπόριο. Μέσα από ένα άξονα με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά που μειώνει τις αποστάσεις και άρα τους χρόνους διασποράς των εμπορευμάτων σε συσχέτιση με τον περίπλου της Δυτικής Ευρώπης γεγονός που προσμετράτε σε δισεκατομμύρια δολάρια εξοικονόμησης σε κόστη μεταφοράς και ανθρωποώρες.
Με την έλευση και άλλων ανάλογης μεταφορικής ικανότητας πλοίων ο Πειραιάς ετοιμάζεται να «καλπάσει» προς την πρώτη τριάδα των ισχυρότερων εμπορικών λιμένων της ΕΕ στη Μεσόγειο αλλά και να έρθει σε καλύτερη θέση στη διεθνή λίστα των εμπορικών λιμένων.

Αύξηση 6,4% σημείωσε η διακίνηση των containers το 2017 έναντι του 2016, από τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά, που διαχειρίζεται ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά pct, θυγατρική εταιρεία της Cosco.
Σύμφωνα με στοιχεία της Cosco shipping port, η διακίνηση των containers ανήλθε στα 3,691 εκατ.teu το 2017 έναντι 3,471 teu το 2016.

Σημαντική αύξηση σημείωσε ο κινεζικός ναυτιλιακός όμιλος και σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς το 2017 διακίνησε συνολικά 87,312 εκατ.teu από 77,572 εκατ. teu το 2016 καταγράφοντας ποσοστιαία άνοδο κατά 12,6%.
Να σημειωθεί τέλος ότι τα έργα για την ανάπτυξη της τρίτης προβλήτας στο container terminal έχουν «τρέξει» γρηγορότερα του αναμενόμενου γεγονός χάρη στο οποίο ένα μεγάλο μέρος της να είναι έτοιμο νωρίτερα των τεθέντων χρονοδιαγραμμάτων.

Πηγ'η: theseanation.gr

eep logo