Τι λέει το ΕΜΠ για το Master Plan του ΟΛΠ

olp limani anoixto

Κριτική αλλά και θετικά σχόλια από το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων

Με μια αναλυτική και ολιστική προσέγγιση σχολιάζει το ΕΜΠ το Master Plan του ΟΛΠ που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα για διαβούλευση. Το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου επισημαίνει καταρχήν ότι τα 19 έργα του Master Plan που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι ανιεράρχητα, κάτι που αποδίδει πιθανότατα στην ανυπαρξία (μεγάλης) στρατηγικής σε σχέση με αυτά. Προσθέτει δε ότι κάποια εξ αυτών περιλαμβάνονταν ήδη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΛΠ 2010-2020.

Σημαντικό σημείο της κριτικής που ασκεί το ΕΜΠ στο Master Plan του ΟΛΠ αποτελεί το γεγονός ότι κατά την ανάλυση του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, το Master Plan «φαίνεται να αγνοεί τα προγραμματισμένα μεγάλης κλίμακας και ιδιαίτερης σημασίας για την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη, έργα της ΟΧΕ Πειραιά πολλά εκ των οποίων γειτνιάζουν άμεσα με τη λιμενική ζώνη. Τα έργα της Πειραϊκής, του Ιστορικού Κέντρου, της εμπορικής ζώνης και της Ακτής Μιαούλη».

Προσθέτει δε χαρακτηριστικά: «Ο κρατικός ΟΛΠ του 2010 σχεδίαζε και για την πόλη του Πειραιά, και με την πόλη του Πειραιά. Ο ΟΛΠ της Cosco του 2018 διαμορφώνει μία εσωστρεφή λιμενική, ναυπηγική, εμπορική, τουριστική και κατασκευαστική δραστηριότητα με την πλάτη στην πόλη. Εισπράττει τα γεωπολιτικά οφέλη, επενδύει στα πλεονεκτήματα της θέσης (στην Ακρόπολη, στην Πλάκα, στον Σαρωνικό) αλλά δεν προγραμματίζει σχεδόν ούτε έργο ουσιαστικής ανταπόδοσης ή σημαντικού αμοιβαίου οφέλους».

Αφού δε εξειδικεύει και αναλύει ένα προς ένα και κατά περιοχή τα προτεινόμενα έργα, το Εργαστήρι υπογραμμίζει την ασυμβατότητα των νέων μη λιμενικών χρήσεων, όπως είναι τα ξενοδοχεία ή το Εμπορικό Κέντρο, με τις προβλέψεις το Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Πειραιά, σχολιάζοντας αρνητικά την προτεινόμενη κατ’ εξαίρεση κατασκευή κτιρίων ύψους 55 μέτρων. Ακόμη ασκεί κριτική στην μη ολοκλήρωση της Πολιτιστικής Ακτής με την μη πρόβλεψη Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων. Επιπλέον δε για την κατασκευή Κέντρου Logistics στο Νέο Ικόνιο που, όπως υποστηρίζεται, αποτελεί ανατροπή των σχεδιασμών για την κατασκευή ανάλογου Κέντρου στο Θριάσιο.

Στην ίδια αναλυτική κριτική, το Εργαστήρι αποτιμά θετικά σε γενικές γραμμές τις προτεινόμενες δράσεις στο χώρο της ναυπηγοεπισκευής, που εκτιμάται ότι μπορεί να τονώσουν την αγορά εργασίας και την τοπική οικονομία.

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την αναλυτική Έκθεση του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων

Attachments:
Download this file (Evlab_NTUA_Master_Plan_OLP_2018.pdf)ΕΜΠ για Master Plan ΟΛΠ[ΕΜΠ για Master Plan ΟΛΠ]1054 kB

eep logo