Ημέρα μνήμης για τους χαμένους ναυτικούς

thalassa stefani

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, ο Δήμος Πειραιά τέλεσε Μνημόσυνο για τους πνιγέντες και φονευθέντες ναυτικούς στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας. Στη συνέχεια όλοι οι παριστάμενοι μετέβησαν στον προβλήτα απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκαν ρίψεις στεφάνων στη θάλασσα. Στη τελετή συμμετείχε και η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά.

Μετά το πέρας της τελετής, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θεόδωρος Δρίτσας, δήλωσε :
«Για μια ακόμη φορά και φέτος τιμούμε τη μέρα μνήμης για τους πνιγέντες και φονευθέντες ναυτικούς. Τιμούμε τη μεγάλη εποποιία της ελληνικής ναυτοσύνης. Τιμούμε τον αγώνα για να γίνει η χώρα μας, χώρα της ναυτιλίας με μεγάλη δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο και με μεγάλη καταξίωση και του πολιτισμού και της τεχνογνωσίας και της ικανότητας των ναυτικών. Αυτό το θαύμα της ελληνικής ναυτιλίας στηρίχθηκε στους Έλληνες ναυτικούς. Δεν είναι μόνο αυτοί που χάθηκαν, αλλά και αυτοί που συνεχίζουν. Και πρέπει να σεβαστούμε και τους αγώνες και τα δικαιώματα των Ελλήνων ναυτικών σήμερα. Σε αυτή την κατεύθυνση η στήριξη των πληρωμάτων, η στήριξη των ναυτικών που είναι άνεργοι, η ανάπτυξη της κοινωνικής ωφέλειας για τη ναυτιλία θα είναι η καλύτερη τιμή στη μνήμη όσων χάθηκαν, είτε πνίγηκαν είτε φονεύθηκαν στη θάλασσα. Αιωνία τους η μνήμη».

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, τόνισε:
«Σήμερα είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους ανθρώπους του Εμπορικού Ναυτικού που χάθηκαν, είτε πνίγηκαν είτε δολοφονήθηκαν. Είμαστε μια πόλη - θάλασσα, είμαστε μια πόλη - λιμάνι, με μεγάλη ευαισθησία για τη θάλασσα, τους ναυτικούς μας και για την ναυτιλία μας. Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσε παρά να είμαστε εδώ παρόντες, από τον Υπουργό, τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και όλους τους άλλους για να τιμήσουμε τη μνήμη αυτών των ανθρώπων που χάθηκαν. Όλοι μαζί ευχηθήκαμε να είναι «Αιωνία τους η μνήμη». Τους τιμούμε κάθε χρόνο και δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ».

Στεφάνια έρριψαν στη θάλασσα: Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ Θεόδωρος Δρίτσας, o Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) κ. Ιωάννης Χαλάς, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού κ. Θεμιστοκλής Δασκαλάκης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Μηχανικών Εμπορικού Μηχανικού κ. Απόστολος Βεντούρης και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συνταξιούχων Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού κ. Γεώργιος Δεωνάς.

Παραβρέθηκαν ακόμη: ο Βουλευτής κ. Δημήτρης Καμμένος, ο πρώην Βουλευτής κ. Παναγιώτης Μελάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Δαβάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κουβάτσος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ηλίας Κατσαφάδος, η Πρόεδρος της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας κα Ευαγγελία Αθανασίου και ο κοινοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Αληφραγκής.
Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος κ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά Υποναύαρχος κ. Γεώργιος Σαρηγιάννης και ο Διοικητής του Α΄ Λιμενικού Τμήματος Πειραιά κ. Αριστοτέλης Γιαννιώτης.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης, η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κα Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας κ. Μιχάλης Τσιφάκης, πολλοί εκπρόσωποι ναυτεργατικών σωματείων και άλλων φορέων καθώς και συγγενείς ναυτικών που χάθηκαν στη θάλασσα.

eep logo