Ο ΙΜΟ στηρίζει τις ελληνικές παρεμβάσεις για τις αποζημιώσεις από τη ρύπανση του Σαρωνικού

kouroumplis imo

Συνάντηση Π.Κουρουμπλή με το Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Kitack Lim στην Κύπρο

 

Στο περιθώριο του Ναυτιλιακού Συνεδρίου στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, με το Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) κ. Kitack Lim.

Ο κ. Κουρουμπλής ενημέρωσε το Γενικό Γραμματέα για το περιστατικό της θαλάσσιας ρύπανσης στο Σαρωνικό Κόλπο, για τη μεγάλη πρόοδο στη διαδικασία της απορρύπανσης, καθώς και για την πρωτοβουλία του Διεθνούς Ταμείου Αποζημιώσεων (IOPC Funds) να συστήσει τοπικό Γραφείο Αίτησης Αποζημιώσεων στην Ελλάδα, έπειτα από αίτημα που υπέβαλε η χώρα. Επιπλέον, τόνισε τη σαφή στήριξη της ελληνικής πλευράς στο νέο πλαίσιο στρατηγικής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Από πλευράς του ο κ. Lim, αφού δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την απόκριση των ελληνικών αρχών από την πρώτη ημέρα, μετά και την προσωπική επαφή που είχε με τον κ. Κουρουμπλή, για το θέμα, το Σεπτέμβριο, στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η Ελλάδα έπραξε τα δέοντα στην υπόθεση της απορρύπανσης, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να δικαιούται κανείς αποζημίωση. Επίσης εξέφρασε τη σαφή στήριξη του ΙΜΟ στην ελληνική κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, ο κ. Lim χαιρέτισε τη συνεργασία της ελληνικής πλευράς και την άμεση επικοινωνία της με τη διοίκηση των IOPC Funds, ενώ ενθάρρυνε, μετά το πέρας της όλης διαδικασίας, την ανταλλαγή της τεχνογνωσίας και της ελληνικής εμπειρίας με τα υπόλοιπα κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού. Στη συνέχεια, εξήρε τη διαρκή υποστήριξη της ελληνικής πλευράς στον ΙΜΟ και τη συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι.

Τέλος, ο κ. Lim κάλεσε τον κ. Κουρουμπλή, ως κεντρικό ομιλητή, να απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση του IMO και να παρουσιάσει το παράδειγμα της ελληνικής ναυτιλίας, από το οποίο, όπως είπε, έχουν πολλά να διδαχθούν όλα τα κράτη μέλη του οργανισμού.

eep logo