Με γοργούς ρυθμούς η απάντληση των καυσίμων του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

apantlish petrelaiou 2

Εκτιμάται ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί

 

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» και εκτιμάται ότι εντός ολίγων ημερών θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Παράλληλα σε επιφυλακή βρίσκεται εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα τυχόν μικροαπρόοπτα αν και η στεγανοποίηση του πλοίου έχει ολοκληρωθεί από τις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ στο σημείο καθημερινά βρίσκονται εκπρόσωποι του Τελωνείου αλλά και του Λιμενικού.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή με βάση την ενημέρωση της εταιρίας που έχει αναλάβει την άντληση του φορτίου έχουν αντληθεί κατά προσέγγιση μέχρι στιγμής από το δεξαμενόπλοιο «ΣΥΡΟΣ» διακόσια εβδομήντα κυβικά μέτρα (270m3) φορτίου. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ολοκληρωθεί η απάντληση από τις κεντρικές δεξαμενές του πλοίου και ξεκίνησε η μεταφορά των καυσίμων που βρίσκονται στις πλαϊνές όπου υπάρχουν μικρότερες ποσότητες.

Στη συνέχεια - καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες έως τώρα δεν έχει τεθεί - θα ξεκινήσει η επόμενη συζήτηση, αυτή της ανέλκυσης του ναυαγίου για να εξεταστεί ενδελεχώς το πλοίο έτσι ώστε να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια και οι συνθήκες βύθισης του πλοίου.

Ωστόσο τα συνεργεία που βρίσκονται στο σημείο του ναυαγίου θα παραμείνουν καθώς μετά την απομάκρυνση από το σημείο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» (υπενθυμίζεται πως βρίσκεται σε χώρο από όπου περνούν καθημερινά πολλά πλοία ενώ είναι και αρκετά δεμένα στην ευρύτερη περιοχή που αποτελεί το αγκυροβόλιο του λιμένα Πειραιά) θα πρέπει να καθαριστεί εντελώς η θαλάσσια περιοχή.

Εκτός όμως από τις όποιες διαδικασίες είναι σε εξέλιξη στο σημείο που έχει βυθιστεί το «Αγία Ζώνη ΙΙ» με ικανοποιητικούς ρυθμούς συνεχίζονται και οι εργασίες απορρύπανσης των ακτών (εκτιμάται πως το μήκος των φραγμάτων που έχουν μπει συνολικά ξεπερνά τα 11 χιλιόμετρα) ενώ «βάρος» έχει δοθεί και στον καθαρισμό του βυθού πλέον. Επίσης στις επιχειρήσεις καθαρισμού παίρνουν μέρος περισσότερα από 500 άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής την Κυριακή είχε αναφέρει ότι στο πρώτο τριήμερο της εβδομάδας ξεκινώντας από Δευτέρα «ζήτησα να δω τρεις πρεσβευτές, του Ισραήλ, της Νορβηγίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Θα ζητήσω από εκεί να δούμε τι βοήθεια μπορούν να μας δώσουν από πλευράς εμπειριών και επιστημονικής γνώσης, γιατί δεν θα μείνουμε εδώ, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια. Γιατί πρέπει να δούμε μέχρι τέλους, τι αποτέλεσμα πρέπει να έχει αυτό που κάνουμε, για να δώσουμε στην κοινωνία αυτό το όραμα όπως πρέπει, με ευθύνη και με σεβασμό.»

του Διονύση Βυθούλκα από tovima.gr

eep logo