Ένας τόννος όστρακα κατασχέθηκε από το Λιμενικό στην Αλεξανδρούπολη

ostraca katasxesh

Αχιβάδες ακατάλληλες για ανθρώπινη κατανάλωση και αρκετοί σάκκοι με όστρακα μικρότερων διαστάσεων

 

984 κιλά όστρακα, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και μέρος αυτών υπολειπομένων διαστάσεων, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, ενώ συνελήφθησαν έξι ημεδαποί, ηλικίας 52, 43, 39, 31, 29 και 16 ετών, για κατοχή και μεταφορά με σκοπό την πώληση – εμπορία της ανωτέρω ποσότητας οστράκων.
Συγκεκριμένα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίστηκαν ο 43χρονος, ο 31χρονος και ο 29χρονος να καταπλέουν στον λιμενίσκο Μαΐστρου με ταχύπλοο σκάφος, τύπου μπλάβας, και να μεταφορτώνουν σάκους με όστρακα από το σκάφος σε Ι.Χ.Ε. όχημα, με οδηγό τον 52χρονο και επιβάτες τον 39χρονο και τον 16χρονο.
Οι δράστες οδηγήθηκαν από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής στην Ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης, όπου διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν – μεταφόρτωναν - διακινούσαν από κοινού σαράντα πέντε σάκους με δίθυρα μαλάκια του είδους “Ruditapes decussatus” (αχιβάδα), συνολικού βάρους 984 κιλών, εκ των οποίων 22 σάκοι, βάρους 490 κιλών, υπολειπομένων διαστάσεων – από 3,5 έως 4,0 εκ., κάτω του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 4,5εκ. - ενώ το σύνολο των οστράκων κρίθηκαν από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Επιπροσθέτως, τα αλιεύματα δεν έφεραν τα προβλεπόμενα έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευση των οστράκων, δεν υπήρχε η προβλεπόμενη επισήμανση σε αυτά, το όχημα με το οποίο μεταφέρονταν δεν ήταν κατάλληλο για τη μεταφορά οστρακοειδών, ενώ η αλίευση τους έγινε σε περίοδο που απαγορεύεται η αλίευση οστράκων τύπου αχιβάδας.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκαν το ταχύπλοο σκάφος, το Ι.Χ.Ε. όχημα καθώς και η ανωτέρω ποσότητα οστράκων, η οποία πρόκειται να καταστραφεί.

eep logo