Κυριάκος Μητσοτάκης: Προτεραιότητα για εμάς η αλιεία

alieytiko skafos

Την ανάγκη αλλαγής φορολογικής πολιτικής για να τονωθεί η οικονομία και να ανασάνει η παραγωγική Ελλάδα

υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας, σήμερα, Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017, με αλιείς στην ιχθυόσκαλα Καβάλας.

Απευθυνόμενος στους αλιείς, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Χαίρομαι πάρα πολύ που μου δίνεται η δυνατότητα, σήμερα το πρωί, να επισκεφτώ την ιχθυόσκαλα Καβάλας και να ξεκινήσω από δω την περιοδεία μου στην Καβάλα και τη Δράμα. Έχουμε επιλέξει αυτή τη διαδικασία των συζητήσεων με τους παραγωγικούς φορείς για έναν πολύ απλό λόγο: Για να μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε τις πολιτικές μας προτάσεις για ζητήματα που σας αφορούν, πρέπει – πρώτα από όλα – να ακούσουμε τους δικούς σας προβληματισμούς. Και αυτός, ακριβώς, είναι ο σκοπός αυτών των οργανωμένων συζητήσεων με παραγωγικούς φορείς. Συζητήσεις που διεξάγονται σε όλη τη χώρα. Σε κάθε περιοχή, επισκεπτόμαστε εκείνα τα σημεία, τα οποία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τοπική οικονομία.

Χαίρομαι πάρα πολύ, που μου δίνεται η δυνατότητα να επισκεφτώ, σήμερα, την ιχθυόσκαλα Καβάλας, μια απ’ τις μεγαλύτερες – η τρίτη αν δεν κάνω λάθος – μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα της χώρας. Ένας τόπος στον οποίο συναντιούνται ψαράδες και έμποροι. Και μία επένδυση σημαντική, η οποία έχει κάποια ζητήματα εκσυγχρονισμού, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα.

Για εμάς ο πρωτογενής τομέας και η αλιεία ειδικά, είναι τομέας πρώτης προτεραιότητας. Γνωρίζω πολύ καλά ότι αντιμετωπίζετε μια σειρά από προβλήματα. Θα ήθελα να σας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσετε για τα προβλήματά σας. Θέλω να ξεκαθαρίσω, εξ αρχής, ότι δεν είμαι ειδικός στα ζητήματα της αλιείας. Έχω φροντίσει να ενημερωθώ από τους συνεργάτες μου. Και οι συνεργάτες μου είναι εδώ για να καταγράψουν τους δικούς σας προβληματισμούς, τις δικές σας απορίες, αλλά και τις δικές σας προτάσεις. Οπότε, ο λόγος σε εσάς».

Ερωτηθείς για τα ζητήματα της φορολογίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Αισθάνομαι, πολλές φορές, ότι η σημερινή Κυβέρνηση, μέσα από την πολιτική της στη φορολογία και το ασφαλιστικό, τιμωρεί την παραγωγική Ελλάδα. Όσο πιο πολύ δουλεύεις, όσο περισσότερο παράγεις, τόσο περισσότερους φόρους και τόσο περισσότερες εισφορές πληρώνεις. Αυτή είναι μια πολιτική, η οποία δεν αποδίδει. Σήμερα, τα φορολογικά βάρη πέφτουν στις πλάτες ολοένα και λιγότερων. Και όσο αυξάνουμε τους φόρους και τις εισφορές, τόσο ενθαρρύνουμε και την φοροαποφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Εμείς θα μειώσουμε τους φόρους, ξεκινώντας με τους φόρους στις επιχειρήσεις, από το 29% στο 20% εντός μιας διετίας. Και θα ισοσκελίσουμε την όποια απώλεια εσόδων μέσα από ένα συγκροτημένο σχέδιο συμμαζέματος του Κράτους».

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας, συνολικού ύψους 524.000.000 ευρώ, τόνισε ότι «η απορροφητικότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή», παρότι σημαντικό μέρος των πόρων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί «για δράσεις εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του κόστους παραγωγής».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει «εξαιρετικό ερευνητικό δυναμικό που ασχολείται με την αλιεία και τη θάλασσα» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι μια αλιευτική χώρα. Άρα, υπάρχει συμπυκνωμένη ερευνητική εμπειρία. Το ζήτημα είναι από που θα βρεθούν οι πόροι. Και για αυτό υπάρχουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα».

Κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι «τα νούμερα που διαφημίζει για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ είναι πλασματικά. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να αποτυπώσει κανείς την πορεία ενός κοινοτικού προγράμματος. Το τελικό δείγμα γραφής είναι να αισθάνονται οι δικαιούχοι ότι παίρνουν χρήματα. Και αυτό δεν συμβαίνει σήμερα».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «πραγματικότητα» το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων, «όχι μόνο στην αλιεία, αλλά και στο γάλα και στα κτηνοτροφικά προϊόντα», θέτοντας ως προτεραιότητα την εντατικοποίηση των ελέγχων για τον περιορισμού του φαινομένου.

Οι αλιείς επεσήμαναν την ανάγκη να αποκτήσει άμεσα συσκευαστήριο η ιχθυόσκαλα αλλά και να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να λάβει πιστοποιήσεις HACCP και ISO. Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι οι έμποροι και οι αλιείς πληρώνουν περισσότερα για να χρησιμοποιούν τις υποδομές της ιχθυόσκαλας από αυτά που τους προσφέρει η ιχθυόσκαλα. «Στους δημόσιους οργανισμούς», ανέφερε, «δεν μπορεί να επιλέγονται στελέχη με “άλλα” κριτήρια. Χρειαζόμαστε τεχνοκράτες μάνατζερ, που θα δουλεύουν για το ευρύτερο καλό».

eep logo