Δ.Ν.Ε: 93 χρόνια στον Ναυτιλιακό Στίβο!

limani peiraia dne

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου σε αίθουσα του Ξενοδοχείου METROPOLITAN (ΧΑΝΔΡΗΣ), επ’ ευκαιρία του νέου έτους και της συμπληρώσεως ενενήντα τριών ετών γόνιμης και υπεύθυνης παρουσίας της στο ναυτιλιακό στίβο.

Στην εκδήλωση δυναμικό παρόν έδωσαν στο σύνολό τους τα ηγετικά στελέχη των Ναυτιλιακών Πρακτορείων αλλά και στελέχη των επιχειρήσεων αυτών που καθημερινά διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομαλή επιχειρηματική δράση του κλάδου. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα του Container, του Car Terminal και της Κρουαζιέρας ως και τις κινήσεις των μεγάλων Ναυτιλιακών Εταιρειών ως προς τους στρατηγικούς τους σχεδιασμούς.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Βουλευτές Πειραιώς κ.κ. Τραγάκης Ι., Κατσαφάδος Κ. και η κα Καρακώστα Ε., ο Δήμαρχος Πειραιώς κ. Μώραλης Ι., ο Πρόεδρος και Διευθ. Σύμβουλος του ΟΛΠ.ΑΕ κ. Ανωμερίτης Γ., ο Αναπληρωτής Διευθ. Σύμβουλος του ΟΛΠ.ΑΕ κ. Πετρουλής Π., ο Γενικός Διευθυντής του ΟΛΠ.ΑΕ κ. Χατζάκος Στ. ως και στελέχη του Οργανισμού, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιώς Υπον/χος Λ.Σ. Σαρηγιάννης Γ., ο Εμπορικός Διευθυντής του ΣΕΠ.ΑΕ κ. Βαμβακίδης Αν. ως και στελέχη του Σταθμού, ο Πρόεδρος και Διευθ. Σύμβουλος του ΟΛΗρακλείου κ. Μπράς Ιωάννης, ο Πρόεδρος του ΟΝΠΕ κ. Καμπάκης Β., ο Γεν. Διευθυντής ΕΛΙΜΕ κ. Καστελλάνος Γ., ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Μαυρίκος Ν., ο Αντιπρόεδρος του ΕΕΠ κ. Διακουμάκος Π., ο Πρόεδρος του ΠΑΣΕΝΤ κ. Βασιλόπουλος Θ., ο Πρόεδρος του ΣΩΝΠΑΠ κ. Καρακαλάς Α., η Πρόεδρος της WISTA κα Χάρτμαν Α., πρώην Πρόεδροι και Διευθ. Σύμβουλοι ΟΛΠ.ΑΕ, επώνυμα στελέχη της Ναυτιλιακής Οικογένειας, εκπρόσωποι Ναυτιλιακών Εταιρειών εκ του εξωτερικού ως και στελέχη των παραγωγικών τάξεων.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δ.Ν.Ε. κ. Ι. Χατζηαντωνίου αναφέρθηκε στα εξής:

Η Διεθνής Ναυτική Ένωση συμπληρώνει εφέτος 93 χρόνια συνεχούς, δυναμικής και γόνιμης παρουσίας και προσφοράς στην Ναυτιλιακή Κοινότητα. Τα Μέλη μας αποτελούν σήμερα τους βασικούς Χρήστες του εμπορικού τμήματος του λιμένα Πειραιώς στους σταθμούς διακίνησης Containers τόσο του ΟΛΠ.ΑΕ όσο και του ΣΕΠ.ΑΕ, όπως επίσης στους σταθμούς διακίνησης αυτοκινήτων, καθώς και στον τομέα της Κρουαζιέρας.

Η Ένωσή μας εκπροσωπώντας τους βασικούς πελάτες των εμπορικών λιμένων, στην μακρόχρονη διαδρομή της εί¬χε πάντοτε άριστη συνεργασία με τους Παρόχους λιμενικών υπηρεσιών, τις Αρχές του λιμένος και τους Ναυτιλιακούς Φορείς, ενώ παράλληλα είχε ένα παρεμβατικό λόγο με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις για την ανάπτυξη της Εθνικής λιμενικής βιομηχανίας.
Οι θέσεις μας αυτές, όπως κατά καιρούς έχουν δημοσιοποιηθεί, εστιάζονται στην ανάγκη λήψης από την Πολιτεία των καταλλήλων μέτρων για την ανάπτυξη του Πρώτου λιμένα της Χώρας, αλλά και των άλλων στρατηγικής σημασίας λιμένων, ώστε να καταστούν κόμβοι του διεθνούς εμπορίου και διαμετακομιστικά κέντρα, αξιοποιώντας την γεωγραφική μας θέση σε αναπτυξιακό-επενδυτικό πλεονέκτημα.
Επενδύσεις που βελτιώνουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των λιμένων προς όφελος των Χρηστών των λιμενικών εγκαταστάσεων, είναι προς την σωστή κατεύθυνση, όπως η πρόσφατη κυρωθείσα από την Βουλή συμφωνία μεταξύ ΟΛΠ-COSCO. Η επένδυση αυτή αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο δαπάνης 230 εκατομμυρίων ευρώ, καθιστώντας τον Πειραιά ένα από τα πλέον σύγχρονα και μεγάλα εμπορευματικά λιμάνια της Ευρώπης, καθ’ όσον δημιουργούνται υποδομές που μπορούν να υποδεχθούν πάνω από 6 εκατομμύρια κοντέινερς ετησίως.
Από πλευράς της Πολιτείας, απαιτείται ευελιξία και προ πάντων ταχύτητα κινήσεων και αποφάσεων, για την σχηματοποίηση της αναγκαίας λιμενικής πολιτικής, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης στα στρατηγικής σημασίας λιμάνια, περαιτέρω σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων παγκόσμιων διαχειριστών λιμενικών υποδομών, που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την διαγωνιστική διαδικασία.
Τότε μόνον τα λιμάνια θα αποκτήσουν νέα δυναμική και θα διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητά τους εν μέσω των δυσμενών οικονομικών συγκυριών. Η ανάπτυξη παρόμοιων δραστηριοτήτων των λιμένων, ευνοεί όπως είναι γνωστό, πολλές άλλες παράπλευρες επιχειρήσεις που αναπτύσσονται παράλληλα και ανοίγονται νέες θέσεις εργασίας.
Δεν πρέπει τέλος να διαφεύγει της προσοχής της Πολιτείας, ότι ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μεγάλες Ναυτιλιακές Εταιρείες επαναπροσδιορίζουν τις θέσεις τους και τις στρατηγικές τους, σε μία προσπάθεια να καλύψουν τα απαιτητά από το παγκόσμιο εμπόριο. Όπως και να έχει, δεν θα πρέπει να χαθεί η επενδυτική ευκαιρία για τα Ελληνικά λιμάνια, η σημασία των οποίων έχει καταδειχθεί τόσο από τους Χρήστες των λιμενικών εγκαταστάσεων- Μέλη της Δ.Ν.Ε., όσο και από τις παραγωγικές τάξεις.
Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη και τους υπαλλήλους των Εταιρειών - Μελών της Ενώσεώς μας, τις Αρχές του Λιμένος, τις Διοικήσεις του ΟΛΠ.ΑΕ, του ΣΕΠ.ΑΕ, των Επιμελητηρίων, των Επαγγελματικών Ενώσεων, καθώς επίσης και τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Οικονομικών και των Τελωνειακών Υπηρεσιών, με τις οποίες υπογραμμίζουμε την άριστη συνεργασία μαζί τους, επισημαίνοντας όμως την ανάγκη επίσπευσης της διευθέτησης των προβλημάτων που τίθενται κάθε φορά από την Ένωσή μας.

Σας ευχαριστώ για μία ακόμη φορά για την τιμή που μας κάνατε απόψε και εύχομαι σε όλους δημιουργικό και αισιόδοξο το 2015.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης και αμέσως μετά την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δ.Ν.Ε. ετίμησε τους διατελέσαντες Προέδρους της Δ.Ν.Ε. – που δεν ευρίσκονται στη ζωή – για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφεραν στην Ένωση.

Οι τιμώμενοι τέως Πρόεδροι Δημήτριος Αγγελόπουλος, Νικόλαος Τραυλός και Δημήτριος Θεοδωρίκας, διακρίθηκαν για το ήθος, την αξιοπρέπεια, τις εγνωσμένες επαγγελματικές ικανότητές τους, και την αποτελεσματική συμβολή τους στην δυναμική και ιστορική πορεία της Δ.Ν.Ε., υπήρξαν δε εξέχοντες παράγοντες της Ναυτιλιακής Οικογένειας.

Τις αναμνηστικές πλακέτες παρέλαβαν αντίστοιχα ο κ. Αγγελόπουλος Δ. της Εταιρείας «ΜΕΝΤ ΣΤΑΡ ΑΕ», η κα Τραυλού Μ. Πρόεδρος της Εταιρείας «NEPTUNE LINES», και η κα Θεοδωρίκα Χ. Πρόεδρος της Εταιρείας «MSC ΕΛΛΑΣ ΑΕ».

 

eep logo