Reuters: Οι ελληνικές τράπεζες ψάχνουν ρευστό στα ναυτιλιακά δάνεια

ploio erxetai

Αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters αναφέρει πως οι ελληνικές τράπεζες στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν ρευστό που αυτή τη στιγμή τους λείπει σκέφτονται να πουλήσουν χαρτοφυλάκια ναυτιλιακών δανείων σε hedge funds ή απευθείας στους πλοιοκτήτες.

Το Reuters επικαλείται πηγές από τον τραπεζικό τομέα, αλλά και από εκείνον της ναυτιλίας σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει σκέψη στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες να ξεφορτωθούν μέρος των χαρτοφυλακίων ναυτιλιακών δανείων, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.

Όπως αναφέρει το άρθρο: «Η Αθήνα εξασφάλισε παράταση του προγράμματος, αλλά ο κίνδυνος να ακυρωθεί και η χώρα να εξωθηθεί εκτός ευρώ είναι υπαρκτός, αυξάνοντας το ρίσκο μεγάλων εκροών καταθέσεων για τις τράπεζες, επιπλέον των ήδη υφιστάμενων υψηλών εκροών».

Η τραπεζική πηγή, από την μεριά της, σημειώνει: «Υπάρχουν διάφορα χαρτοφυλάκια που αγοράζονται στην παρούσα φάση. Κάποια από αυτά αφορούν σε ναυτιλιακά δάνεια. Έχει νόημα για τις ελληνικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, να μεταφέρουν τα δάνεια σε τρίτα μέρη, καθώς δεν έχουν εγκατεστημένες δομές για συλλογή κόκκινων δανείων».

Ο τραπεζίτης αλλά και μια ναυτιλιακή πηγή του πρακτορείου αναφέρουν ότι τέτοια δάνεια είναι ελκυστικά για εταιρίες private equity που «σκουπίζουν» πιεσμένα στοιχεία ενεργητικού στη ναυτιλία.

«Εάν μπορούν να βρουν αγοραστές, σίγουρα ένας τρόπος να αντλήσουν ρευστότητα είναι μέσω distressed deals. Εάν η αποτίμηση είναι αρκετά ελκυστική, οι εταιρείες private equity και τα hedge funds θα σπεύσουν».

Το πρακτορείο επικαλείται και μια δεύτερη πηγή που τονίζει ότι οι τράπεζες προσεγγίζουν άμεσα και τους πλοιοκτήτες, δίνοντας προσφορές να τους πουλήσουν εξυπηρετούμενα δάνεια με έκπτωση.

«Ακόμη και σε ένα μικρό discount, αυτό θα βοηθήσει τις τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους και να αγοράσουν ''ανάσες''. Επίσης, είναι ένας καλός τρόπος να μειώσουν τα δάνεια στα βιβλία τους. Για τους πλοιοκτήτες που έχουν ρευστό, είναι μια καλή επιλογή», σημείωσε ο τραπεζίτης.

Οι Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bankεκτιμάται ότι έχουν ναυτιλιακά δάνεια τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.

Η Eurobank δεν σχολίασε το δημοσίευμα. Στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε ότι θα εξέταζαν την πώληση δανείων εάν τους προσέγγιζαν ενδιαφερόμενοι, προσθέτοντας ότι τίποτα δεν εξετάζεται άμεσα.

Στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοια απόφαση» για τη ναυτιλία.

Πηγή: iefimerida.gr

eep logo