Π. Κουρουμπλής: Σε αμηχανία ο Σόιμπλε…

kouroumplis panagiotis

Πρέπει και οι δανειστές να κάνουν αυτό που οφείλουν, λέει ο υπ. Ναυτιλίας

 

Σε προσπάθεια των δανειστών να χρεώσουν κι άλλα βάρη στην Ελλάδα απέδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής τις δηλώσεις Σόιμπλε για την οικονομική πολιτική της Ελληνικής κυβέρνησης.

Σε συνέντευξή του στο «Ραδιόφωνο 24/7» και τη δημοσιογράφο Βίκυ Σαμαρά, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε: "Ο κ. Σόιμπλε βρίσκεται σε μια αμηχανία με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, η οποία εκπλήρωσε όλες της τις υποχρεώσεις. Τώρα ο κ. Σόιμπλε αναζητεί αιτίες για να χρεωθούν στην Ελλάδα και άλλα βάρη και τώρα θυμήθηκε την ιστορία με τη φορολογία των εφοπλιστών". Ο κ. Κουρουμπλής υπενθύμισε ότι η συνεννόηση που είχε γίνει με τους εταίρους ήταν να εξασφαλίσει η Ελλάδα 420 εκατομμύρια ευρώ από τη φορολογία των εφοπλιστών και κατάφερε να εξασφαλίσει 550 εκατομμύρια. Εξήγησε επίσης ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα με τη φορολογία των εφοπλιστών. Όπως είπε «εάν ήταν έτσι (ελαφριά η φορολογία των εφοπλιστών) γιατί έχουμε μόνο 750 πλοία με ελληνική σημαία, και δεν έχουμε 4500 πλοία με σημαία ελληνική αφού τόσα είναι τα πλοία του ελληνόκτητου στόλου;»
Κληθείς να σχολιάσει τις πολιτικές αντιδράσεις για τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και ειδικότερα για το γεγονός ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντιδρούν διαφορετικά κάθε φορά, ο Υπουργός Ναυτιλίας υπενθύμισε ότι εκείνος το προηγούμενο διάστημα δε μπήκε στη λογική να αμφισβητεί τα στοιχεία, ενώ έχει γνώμη για την ΕΛΣΤΑΤ από την περίοδο που ήταν στην εξεταστική επιτροπή για την εν λόγω υπηρεσία.
Ο ΥΝΑΝΠ τόνισε επίσης ότι το ζητούμενο είναι να μπορέσει η χώρα να βγει από το κλίμα που της επιβάλλουν οι όροι των δανειστών και πως αφού "πήρε η κυβέρνηση το ρίσκο να πιει το πικρό ποτήρι" πρέπει και οι δανειστές να πράξουν στις 15 Ιουνίου αυτό που οφείλουν». Χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι «η συμφωνία έγινε από δύο και η Ελλάδα έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει.»
Ο υπουργός Ναυτιλίας τάχθηκε υπέρ της συνεννόησης των κομμάτων στα εθνικής σημασίας θέματα. " Ήμουν πάντα στην άποψη ότι σε τρία-τέσσερα μεγάλα ζητήματα όπως το προσφυγικό, το ζήτημα της κρίσης κ.α. οφείλουμε να συγκροτήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο. Στο θέμα των συντάξεων αν είχαμε ενιαίο μέτωπο ίσως τα πράγματα να μην ήταν τόσο βάρβαρα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής.
Ερωτηθείς ειδικότερα εάν βλέπει μεγαλύτερες πιθανότητες συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: "Οι δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου είναι οι φυσικοί σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ και για αυτούς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φυσικός σύμμαχος". Υπενθύμισε μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ είχε αντιδράσει το 1989 στη συγκυβέρνηση της αριστεράς με τη ΝΔ, λέγοντας ότι τότε η Αριστερά συμμαχούσε με το φυσικό της αντίπαλο.
Για την δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε: "Λάθη έχουν γίνει και ο λαός τα χρεώνει στα κόμματα και στα πρόσωπα, δεν ευθύνεται όλος ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, δεν κυβερνούσαν όλοι... Δεν νομίζω ότι έχει λόγο το ΠΑΣΟΚ να καλύπτει κανέναν, όποιος κι αν είναι αυτός." Στο ερώτημα εάν διαφωνεί συνεπώς με την άποψη ότι... όλοι μαζί τα έφαγαν στο ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Ναυτιλίας, απάντησε πως διαφωνεί κατηγορηματικά: "Τις ευθύνες τις έχει ο καθένας για τον εαυτό του. Δεν κέρδισε ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ από αυτές τις ενέργειες. Ο καθένας ας απολογηθεί για αυτά που έχει κάνει. Δεν μπορούμε να τα χρεώσουμε όλα στους βουλευτές… Ήμασταν οι χειροκροτητές. Αν τολμούσε κάποιος να πει κάτι είχαν τα παπαγαλάκια, τον τρόπο τους να τον κράξουν", δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

 

eep logo