Ο Ιατρικός Τουρισμός λύση στην κρίση

thermae sylla

«Ο Ιατρικός Τουρισμός στο δρόμο για τη νέα Ιθάκη της Ελλάδας, την έξοδο από την κρίση», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής από την Ιθάκη.

 

Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει μια νέα Ιθάκη, που δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η έξοδός της από την πολιτική και κοινωνική κρίση που αντιμετωπίζει», δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, από το βήμα του Συνεδρίου «Τουρισμός Υγείας», που έγινε στην Ιθάκη.

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι η Ελλάδα ως κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει το «μάνα εξ ουρανού», αλλά να ακολουθήσει το αρχαίο ρητό «συν Αθηνά και χείρα κίνει» για να βγει από την πολύ μεγάλη περιπέτεια, στην οποία έχει εμπλακεί. «Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες για να αναχαιτίσουμε τις επιπτώσεις αυτής της μεγάλης περιπέτειας. Πρέπει να βάλουμε στόχους. Στόχος μας είναι μια Νέα Ιθάκη. Να βγει η πατρίδα από αυτή την περιπέτεια», δήλωσε.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να υπάρξουν πολλές και διαφορετικών πτυχών πρωτοβουλίες και ο Τουρισμός Υγείας είναι ένα κομμάτι στο παζλ αυτής της προσπάθειας. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα στον Τουρισμό Υγείας. Εξαιρετικό κλίμα και φυσικό πλούτο που ευνοούν την καλή ψυχολογική κατάσταση ενός ασθενούς, καθώς και την ανάπτυξη πολλών ιαματικών φυτών. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι οι εξαιρετικοί της επιστήμονες, εδώ και στο εξωτερικό. «Και είναι σημείο αυτοκριτικής για εμάς τους πολιτικούς το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει καταγράψει τους επιστήμονες της Διασποράς, που είναι η μεγαλύτερη δύναμή της», δήλωσε.

Ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε ως πολίτης και ως πολιτικός την πλήρη υποστήριξή του στην προσπάθεια ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, γιατί όπως είπε αυτή είναι ένας από τους στόχους που πρέπει να έχουμε, ανεξαρτήτως πολιτικής ή ιδεολογικής τοποθέτησης, ώστε να βγει η χώρα από την περιπέτεια που περνά σήμερα.

«Η κρίση που βιώνει η Ελλάδα πολλαπλασιάζεται, αν σκεφτεί κανείς ότι η περίμετρος της χώρας ταλανίζεται από πολέμους, φανατισμούς, και μια νευρική Τουρκία. Η έξοδος της χώρας από αυτή την περιπέτεια δεν μπορεί παρά να αποτελέσει μια νέα Ιθάκη για την πατρίδα μας, η οποία πρέπει να πατήσει στα πόδια της και να διεκδικήσει αυτό που δικαιούται», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο κ. Κουρουμπλής συνεχάρη τον Δήμαρχο της Ιθάκης και «τους ανθρώπους που πιστεύουν στην Ιθάκη του ιατρικού τουρισμού.» «Όταν ανέλαβα υπουργός Υγείας με συνάντησαν οι άνθρωποι που κάνουν αυτό το συνέδριο. Μου είπαν ότι από το 2005 ήταν ψηφισμένος ο νόμος που εξουσιοδοτούσε τον αρμόδιο υπουργό να εκδώσει το Διάταγμα για να πάρουν άδεια οι μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης, τότε ήταν περί τις 60. Το διάταγμα αυτό βγήκε μόλις την Άνοιξη του 2015. Στην αρχή οι άνθρωποι του Ιατρικού Τουρισμού ήταν πολύ λίγοι. Σήμερα η αίθουσα είναι γεμάτη. Η ιδέα έχει καρποφορήσει γιατί έχει μέσα της υγεία, έχει την Ιθάκη της.»

Ο Υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες αξίζει να τις στηρίζουμε έστω και με καθυστέρηση. Θα κερδίσουμε το χαμένο χρόνο που μας χωρίζει από άλλες εξελισσόμενες χώρες». Σημείωσε ότι «η Ελλάδα φέτος θα βουλιάξει από τουρισμό. Αυτό έγινε με πολλή δουλειά και σε δύσκολο περιβάλλον. Οι εκτιμήσεις για την κρουαζιέρα ήταν ότι φέτος θα είχε μείωση μέχρι και 40%, λόγω των εξελίξεων στη γειτονική Τουρκία. Τα υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας όμως κινητοποιήθηκαν σε μέγιστο βαθμό. Έλυσαν πολλά προβλήματα, όπως οι βίζες, και τώρα στην κρουαζιέρα, η εκτίμηση είναι ότι η μείωση θα κυμανθεί κάτω του 10%. Η κρουαζιέρα ζητούσε 4 προορισμούς. Φέτος οι προορισμοί είναι 20.»

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι με μία αντίστοιχη «συστάδα ενεργειών» μπορούν να αξιοποιηθούν οι ιαματικές πηγές, που είναι παραμελημένες. «Κάθε μέρα ανοίγουμε μια συστάδα ενεργειών, γιατί έχουμε εξαιρετική συνεργασία με όλους τους φορείς. Γιατί για πρώτη φορά οι φορείς λένε ότι συναντούν ανθρώπους αποτελεσματικούς. Το ίδιο θα γίνει και με τον τουρισμό Υγείας. Ας τον αγκαλιάσουμε και ας στρατευτούμε μαζί του, στην Ιθάκη του ιατρικού τουρισμού και θα συμβάλλουμε όλοι σε κάτι καλό για την Πατρίδα», κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας, στο πλαίσιο της παραμονής του στην Ιθάκη, είχε επαφές με τοπικούς φορείς, ενώ επισκέφτηκε τα Λιμεναρχεία Ιθάκης και Κεφαλονιάς.