mavromatis stelios
Πολιτισμος

“Έφυγε” ο ζωγράφος των τρένων Στέλιος Μαυρομάτης

mavromatis stelios

Τα μοναδικά έργα του βρίσκονται σε μεγάλες πινακοθήκες

Το δικό του τρένο για την αιωνιότητα -αυτή που οι καλλιτέχνες την εξασφαλίζουν πιο “εύκολα” χάρη στα έργα τους-, “πήρε” χθές ο ζωγράφος των τρένων Στέλιος Μαυρομάτης.

Γεννημένος στην Πτολεμαίδα το 1930 ο Στέλιος Μαυρομάτης έζησε το σύνολο του βίου του στη Θεσσαλονίκη, βιοπορίστηκε ως υπάλληλος μεγάλων επιχειρήσεων αλλά από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και ιδιαίτερα αυτή των τρένων…

«Τα αγαπούσε περισσότερο από …εμάς. Εργάστηκε από ανάγκη βιοπορισμού η μεγάλη του όμως αγάπη ήταν η ζωγραφική και μ΄αυτή συνέχισε σχεδόν …μανιακά. Ζούσε, σχεδόν μόνιμα, στο εργαστήριο του “στο χωριό” όπως το αποκαλούσε, στο Παλαίφυτο Πέλλας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γιός του Αντώνης Μαυρομάτης ο οποίος μαζί με την αδελφή του Ανδρομάχη Μαυρομάτη διαχειρίζονται την Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία “Μ.Στέλιος Μαυρομάτης -Τέχνη” με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

«Το σπίτι όπου έμενα ήταν πίσω από τον επιβατικό σταθμό Θεσσαλονίκης, στα λεγόμενα σιδηροδρομικά σπίτια. Είχαν περάσει δυο χρόνια, από τότε που είχα εγκατασταθεί με την σύζυγό μου εκεί. Δεν με ενδιέφερε καθόλου το τρένο, ώσπου ένα βράδυ ακούγοντας το σφύριγμα, κάπως κεντρίστηκα και την άλλη μέρα την ώρα που περνούσε ένα τρένο είπα : Δεν ζωγραφίζω ένα τρενάκι… Έτσι ξεκίνησα …Τώρα ακόμα ζωγραφίζω τραίνα, εκτός από αυτήν την περίοδο που ζωγραφίζω το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπως έχω ζωγραφίσει και άλλες περιοχές όπως τη Γενεύη, το ‘Αμστερνταμ, τη Βενετία, τη Σαντορίνη κ.α. Παρόλα αυτά είναι έργα κλειστά, μικρές σειρές. Η βασική μου δουλειά είναι το τρένο» ελεγε ο Στέλιος Μαυρομάτης , προ ετών σε συνέντευξη του .

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Πινακοθήκη της Κύπρου (Λευκωσία), στην Πινακοθήκη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, στην Πινακοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε Υπουργεία (Εξωτερικών, Οικονομικών, Πολιτισμού και Επιστημών Ελλάδος, Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης) και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αμερική, Ιαπωνία, Αίγυπτο, Κύπρο, Ουγγαρία, Βουλγαρία, κ.α).

Έχει πάρει μέρος σε περισσότερες από πενήντα ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία για το έργο του από γνωστούς ιστορικούς και κριτικούς τέχνης σε δημοσιεύσεις και εκδόσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο ζωγράφος σταμάτησε πριν απο λίγα χρόνια να καταγράφει τα τρένα στους μουσαμάδες του λόγω προβλημάτων υγείας.
Κηδεύτηκε την Κυριακή 3 Μαΐου 2020 από τον Ιερό Ναό της Αγίας Αναστασίας στην Θεσσαλονίκη σε κλειστό κύκλο λόγω της πανδημίας και των σχετικών απαγορεύσεων.

Το φετινό Ημερολόγιο 2020 του Συλλόγου “Φίλοι του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης” είναι αφιερωμένο στο Στέλιο Μαυρομάτη ο οποίος υπήρξε ιδρυτικό μέλος του συλλόγου και λάτρης του σιδηροδρόμου. Το ημερολόγιο περιλαμβάνει 12 έργα του δημιουργού (στη φωτογραφία – το έργο Composition 12- Μικτή Τεχνική 120Χ 100 cm- έργο του 1989, που κοσμεί τον μήνα Μάιο, της αποδημίας του).

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)