Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας: Πρωτιές στην ανακύκλωση!

anakyklosi

Στις κορυφαίες θέσεις των περιβαλλοντικά ευαίσθητων Δήμων της Αττικής

Ιδιαίτερα επιτυχημένη διαγράφεται η πορεία της ανακύκλωσης στον Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας τα τελευταία χρόνια, γεγονός που τον κατατάσσει ανάμεσα στις πρώτες θέσεις των περιβαλλοντικά ευαίσθητων Δήμων της Αττικής.

Βασικό μέλημα της Δημοτικής Αρχής αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη του Δήμου, η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.
Ωστόσο δεν περιορίστηκε σε αυτή. Για τη Δημοτική Αρχή, η ανακύκλωση αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Ταυτόχρονα, επιτυγχάνει οικονομικά οφέλη και συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση πολλών περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μεγάλες πόλεις, όπως η δική μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Δημοτική Αρχή εργάστηκε μεθοδικά και αποτελεσματικά. Έτσι, ενώ το 2104, ο Δήμος μας ανακύκλωνε μόνο το 2,14% των απορριμμάτων,το 2017 έφτασε να ανακυκλώνει το 8,2%, το διπλάσιο δηλαδή ποσοστό από τον μέσο όρο των Δήμων της Αττικής που είναι στο 4,16% και το 2018 το ποσοστό της ανακύκλωσης απορριμμάτων εκτοξεύθηκε στο 12%! Συγκεκριμένα, από τα 13 κιλά ανακύκλωσης απορριμμάτων που αντιστοιχούσαν ανά κάτοικο, τώρα αντιστοιχεί 47 κιλά. Συνεχίζοντας με αυτούς τους ρυθμούς, ο Δήμος μας αναμένεται μέσα στο 2019 να βρίσκεται ακόμα και στην πρώτη θέση των Δήμων της Αττικής σε ποσοστά ανακύκλωσης.

Πέρα από το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι δημότες, αντιλαμβάνονται ότι τα απόβλητα δεν αποτελούν ένα άχρηστο βάρος αλλά έναν πολύτιμο πόρο που, αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να δώσει πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, η Δημοτική Αρχή, με το έργο της, ενίσχυσε αποφασιστικά αυτή την τάση.

Συγκεκριμένα, πρόσθεσε σε όλη την πόλη κάδους ανακύκλωσης και άλλαξε τη χωροταξία όλων των κάδων. Καθημερινά, ο Δήμος προχωράει με 4 απορριμματοφόρα ανακύκλωσης σε αποκομιδή των σκουπιδιών, ενώ η χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας γίνεται πλέον στην πηγή, με διαφορετικά αυτοκίνητα. Τα κλαδιά δέντρων μεταφέρονται στο ΕΜΑΚ, ενώ τα υλικά συσκευασίας, τα μπάζα και τα πλαστικά σε πιστοποιημένες εταιρείες από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, με τις οποίες υπάρχει σχετική σύμβαση. Την ίδια ώρα, ο Δήμος μας έχει ξεκινήσει πρόγραμμα ανακύκλωσης και στα σχολεία της πόλης, τοποθετώντας μπλε, κίτρινους και κόκκινους κάδους ανακύκλωσης σε αυτά, για τη χωριστή συλλογή χαρτιού, πλαστικού και αλουμινίου, αντίστοιχα.

Πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος, η εξοικονόμηση που επιτυγχάνει ο Δήμος από το πρόγραμμα ανακύκλωσης ανέρχεται περίπου στις 200.000 ευρώ.

Τέλος, στα μελλοντικά σχέδια της Δημοτικής Αρχής είναι η «πιλοτική» τοποθέτηση δεύτερου κάδου ανακύκλωσης στα σπίτια του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, όπως και τοποθέτηση ατομικών κάδων ανακύκλωσης στις πυλωτές πολυκατοικιών.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής παραμένει η προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για τις επόμενες γενιές.

eep logo