Παραλιακα

Αβύθιστο σκαρί…

Μπορεί τα τελευταία στοιχεία για την ναυτική τραγωδία με το υπερπολυτελές Bayesian των 35 εκατομμυρίων ευρώ να δείχνουν ανθρώπινο σφάλμα και ο 51χρονος κυβερνήτης του να βρίσκεται πλέον στο κάδρο των ερευνών των σικελικών αρχών, αλλά ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης, μετά το ναυάγιο, βρίσκεται αλλού.
Στην κατηγορηματική δήλωση του CEO της κατασκευάστριας εταιρείας με την οποία υποστήριξε ότι αυτά τα σκάφη είναι αβύθιστα – που αποδείχτηκε ότι δεν είναι…
Υπάρχουν φυσικά και χαιρέκακοι οι οποίοι εστίασαν στην οικονομική επιφάνεια των επιβατών – το Portnet φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με τέτοιες αντιλήψεις. Πόσο μάλλον που το ναυτικό παράγγελμα «άνθρωπος στην θάλασσα» είναι η πιο «δημοκρατική» φράση / προειδοποίηση των ναυτικών. Ποτέ και κανείς δεν ενδιαφέρεται για το χρώμα, την καταγωγή, την θρησκεία και φυσικά την οικονομική κατάσταση του ανθρώπου που βρίσκεται στην θάλασσα. Πρέπει πάση θυσία να σωθεί!
Οπωσδήποτε ιντριγκάρει το γεγονός ότι τα θύματα είχαν «βαριά πορτοφόλια». Επίσης ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας δημιούργησε φαινόμενα σχεδόν τροπικά στην Μεσόγειο (οι αναταράξεις σε αεροπλάνα που πετούν στην περιοχή δεν φαίνεται να είναι άσχετες με το φαινόμενο, κατά τους ειδικούς). Αλλά και η πιθανότητα του «ανθρώπινου λάθους» – ο καπετάνιος ενός επίσης υπερπολυτελούς γιοτ παραδίπλα έβαλε έγκαιρα μπρος τις μηχανές, έσωσε επιβάτες, πλήρωμα, σκάφος, αλλά και διέσωσε τους ναυαγούς του Bayesian, που πρόλαβαν να βρεθούν στην σωσίβια λέμβο.
Οπωσδήποτε δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις με τα πολυάριθμα ναυάγια με πρόσφυγες και μετανάστες που αποτελούν μια οδυνηρή πραγματικότητα στην Μεσόγειο. Στο Bayesian διασκέδαζαν, στα άλλα αγωνίζονται για την ζωή τους, κυνηγώντας ένα καλύτερο αύριο. Κάθε σύγκριση θα είναι ανόσια.
Ίσως, μόνο να πρέπει να θυμηθεί κανείς εκείνο που λέγανε οι παλιοί ναυτικοί: Την θάλασσα πρέπει να την σέβεσαι. Ή αντιστρέφοντας την παροιμία : Ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα… κάθεται στο καφενείο!