Ζαχαρίας Ζούπης: Ποιος μπορεί να οδηγήσει την χώρα στο μέλλον; (βίντεο)

Το ερώτημα του τίτλου «Ποιος μπορεί να οδηγήσει την χώρα στο μέλλον» είναι το κρίσιμο ερώτημα εν όψει των προσεχών Εθνικών Εκλογών για τον πολιτικό αναλυτή, Ζαχαρία Ζούπη.

Ο διευθυντής της εταιρείας ερευνών OpinionPoll ήταν ο καλεσμένος της «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ» και του Portnet, στο πλαίσιο της συνέργειας τους και κοινών συνεντεύξεων «Στον δρόμο προς τις κάλπες». Καλεσμένος στο Καφέ – Μπιστρό Φουαγιέ, του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, ήταν και αυτή την φορά ο πολιτικός συντάκτης Νότης Ανανιάδης, όπως έχει καθιερώσει ο «οικοδεσπότης» εκδότης της «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ», Απόστολος Καραμπερόπουλος.


«Ποιος μπορεί να κυβερνήσει την χώρα, ποιος μπορεί να την οδηγήσει στο μέλλον», θεωρεί ο Ζαχαρίας Ζούπης ότι θα είναι το ερώτημα πάνω από την κάλπη.
«Ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας»;

Κάπως έτσι τον ρωτάμε εάν τα Τέμπη και η εθνική τραγωδία εκεί με δεκάδες νέους ανθρώπους νεκρούς, αποτελούν ένα κομβικό σημείο στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ο Ζαχαρίας Ζούπης παραδέχεται ότι το δυστύχημα αποτελεί ένα τραγικό συμβάν που όντως αλλάζει την ατζέντα, πλην όμως βρισκόμαστε ακόμη στην φάση που αποτυπώνεται μια πρώτη προσέγγιση στο νέο σκηνικό. Και όταν του θέτουμε το ζήτημα των ερευνών που καταγράφουν ένα νέο σκηνικό, εμφανίζεται πιο συγκρατημένος.
«Ας περιμένουμε ένα μήνα μετά την τραγωδία, για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα», επιμένει. Επιμένουμε κι εμείς πάντως, ζητώντας του μας να μας αποκαλύψει, στο μέτρο που είναι δυνατόν, το πώς αποτυπώνεται, στις κυλιόμενες έρευνες που διενεργεί η Opinion Poll, η δημοσκοπική συγκυρία. Υποστηρίζει ότι, απ’ ότι φαίνεται και καταγράφεται, έχει όντως τρωθεί η εικόνα της Νέας Δημοκρατίας – αν και λιγότερο του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πλην όμως δεν υπάρχουν κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ – ίσως να καταγράφονται και κάποιες μικρές απώλειες.

Καθώς η συζήτηση έχει στραφεί στην σημασία των ερευνών μέσα σε αυτό το κλίμα ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι κατηγορηματικός: «Καλά κάνουν και γίνονται δημοσκοπήσεις, ακόμη και τώρα. Αποτελούν, άλλωστε ένα επιστημονικό εργαλείο» υπογραμμίζει.

Κάπου εκεί ο Νότης Ανανιάδης του υπενθυμίζει ένα γεγονός που έλαβε χώρα το μεσημέρι των ευρωεκλογών του 2019. Τότε εν αναμονή των αποτελεσμάτων μαζί με έναν δημοσιογράφο, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ κι έναν γνωστό επιχειρηματία, του τηλεφώνησαν για να τον ρωτήσουν εάν η διάφορά, υπέρ της ΝΔ, είναι πάνω από πέντε μονάδες, όπως διαδιδόταν. «Τι να σας πως ρε παιδιά; Είναι 9.5 μονάδες ; 9 μονάδες; Παρακάτω δεν την βρίσκω» ήταν η κατηγορηματική απάντηση του. Τελικά η διαφορά το βράδυ των εκλογών ήταν ακριβώς 9,3 μονάδες!

Σε αυτό το σημείο η συζήτηση περί αξιοπιστίας των δημοσκοπήσεων της εταιρείας του έκλεισε αφοπλιστικά κι έτσι κρατήσαμε την πρόβλεψη του για τις αναμενόμενες τον Οκτώβριο δημοτικές εκλογές. Εκεί δεν μας ξάφνιασε, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι για τον δήμο Πειραιά η επανεκλογή του Γιάννη Μώραλη κρίνεται απολύτως λογική και αναμενόμενη.

Σε ότι αφορά δε τις δύο εκλογικές περιφέρειες του Πειραιά, ο Ζαχαρίας Ζούπης εκτίμησε ότι η ΝΔ θα είναι και πάλι πρώτη στην Α’ Πειραιά κι ο ΣΥΡΙΖΑ στην Β’ Πειραιά. Έκλεισε δε αυτήν την φιλική συζήτηση προτρέποντας μας να έχουμε την προσοχή μας στραμμένη στην μάχη μεταξύ των υποψηφίων της ΝΔ στην Α’ Πειραιά, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στις υποψηφιότητες της Δόμνας Μιχαηλίδου και του Νίκου Βλαχάκου.

eep logo