Ότι αρχίζει ωραίο, τελειώνει με πόνο...

zoupis zaxarias

του Ζαχαρία Ζούπη

Το 2016 δεν μας επεφύλασε τις δυνατες συγκινήσεις του 2015, τότε που το θρυλικό δίδυμο Τσίπρα- Βαρουφάκη μας οδήγησε στο χείλος της καταστροφής μας χρέωνε 85 δις ευρώ, ένα ακόμα Μνημόνιο και τα capital controls που μας συντροφεύουν από τότε. Ωστόσο, δεν ήταν μια εύκολη χρονιά. Ήταν η χρονιά εφαρμογής όσων αυτή η αλλοπρόσαλλη αριστεροδεξιά Κυβέρνηση μας προικοδότησε. Η Οικονομία συνέχισε να καταρρέει και μαζί της η φτωχοποίηση ευρύτατων στρωμάτων της Ελληνικής Κοινωνίας, η ανεργία συνέχισε να χτυπάει κόκκινο αποκτώντας μόνιμα χαρακτηριστικά με υψηλή μακροχρόνια ανεργία και 350.000 οικογένειες στος οποίες κανένα μέλος της δεν εργάζεται. Η αριστερή φορολογία μας έπνιξε για τα καλά την ίδια ώρα που οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν ώστε να βολευτεί ο κομματικός στρατός και οι συντάξεις μειώθηκαν παραπέρα.

Ήταν μια δύσκολη χρονιά με το τέλος της να έχει σασπένς και να μας προϊδεάζει για ένα επικίνδυνο, κρίσιμο νέο έτος. Η δεύτερη αξιολόγηση που ο συνεπής και φιλαλήθης Πρωθυπουργός μας θα την έκλεινε μέχρι τις 5 Δεκέμβρη παραμένει ανοικτή τροφοδοτώντας πολιτική και οικονομική αστάθεια και πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις του Μαξίμου. Η ποσοτική χαλάρωση παραπέμπεται για μετά από τρεις, τέσσερεις μήνες με ότι αυτό σημαίνει για την Οικονομία και την κατάσταση των Τραπεζών. Η πολιτική αστάθεια χαντακώνει κάθε σχέδιο για ανάπτυξη (αν υπήρχε ποτέ τέτοιο βέβαια), οι ιδιωτικοποιήσεις καρκινοβατούν, την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση δείχνει να παίζει με την αγωνία και την οργή της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και να αποδεκνύει ότι τελευταίο φεύγει το χούι.

Η Κυβέρνηση αυτή μας κοροϊδεύει ακόμα και σήμερα, φανερώνοντας ότι αρέσκεται στο ψέμμα, στον τακτικισμό και στον λαϊκισμό, πολύ περισσότερο που δημοσκοπικά καταρρέει και ιδεολογικά- πολιτικά- στρατηγικά- προγραμματικά μοιάζει με άδειο πουκάμισο. Έτσι πανηγυρίζει για μια μείωση του χρέους κατά 45 δις ευρώ με ορίζοντα το...2060, δέχεται πλεονάσματα 3,5% και την ίδια στιγμή μοιράζει ψίχουλα στους συνταξιούχους που τους τα είχε πάρει και θα τους τα πάρει και το 2017 στο πολλαπλάσιο. Με αφορμη αυτό εμφανίζεται ασυμβίβαστη, βγάζει κορώνες για τον Σόιμπλε και το ΔΝΤ και ταυτόχρονα στέλνει διαβεβαιώσεις στους εταίρους ότι «δεν θα το ξανακάνει» και ο Τσίπρας τρέχει επειγόντως στην Μέρκελ μήπως και τον σώσει. Στις διαβεβαιώσεις δε δεσμεύεται ότι αν τα οικονομικά δεν πάνε καλά, θα υπάρξει κόφτης πρν απ΄ όλα στις συντάξεις και στους μισθούς! Εννοείται, πάνω από τα 2,5 δις ευρώ νέους φόρους και το 1 δις ευρώ μείωση των συντάξεων που έχει ήδη ψηφίσει στον Προϋπολογσμό.

Πρόκειται για την επιτομή της κοροϊδίας, του αδιεξόδου, του κυνισμού. Γι αυτό καλύπτεται πίσω από τσιτάτα, από απαράδεκτες αναφορές περί ψυχής και άλλες ανοησίες. Συνεχίζοντας με μια από τα ίδια, φαίνεται να ξεχνάει ότι όταν αντιδικείς με την πραγματικότητα, όταν επιλέγεις την σκοπιμότητα από την αλήθεια, τότε υπάρχει καλύτερο σάβανο από την προπαγάνδα σου. Το 2017 φαίνεται να είναι χρονιά όπου θα φανεί για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συνεταίρους – φανερούς και μη - πως ότι αρχίζει ωραίο, τελειώνει με πόνο, που λέει και το τραγούδι.

Το θέμα είναι να μην καταρρεύσει πλήρως και η χώρα μαζί τους. Αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί...

eep logo