Φωνές από απέναντι...

1 kapranos rect

Του Δημήτρη Καπράνου

Τι μου λες, κύριε Ερντογάν! Ώστε φωνάζεις από τα παράλια της Τουρκίας και σε ακούνε στα ελληνικά νησιά; Φωνάζεις από την Αλικαρνασσό και σ' ακούνε οι τουρίστες στην Κω; Φωνάζεις από τα βράχια και σ' ακούνε στη Μυκάλη της Σάμου; Φωνάζεις από το Αϊβαλί και σ' ακούνε στη Χίο; Φωνάζεις από την Πηγή (Τσεσμέ το λέτε εσείς) και σ' ακούνε απέναντι στη Λέσβο;

Δίκιο έχεις, κύριε Ερντογάν. Κι εγώ σε άκουσα και αποφάσισα να κάνω το ίδιο. Πήγα, λοιπόν, στα ελληνικά νησιά κι άρχισα να φωνάζω. Και, για κοίτα τι σου είναι η Ιστορία, εμένα δεν με άκουγαν, απλώς, από απέναντι. Σε εμένα απαντούσαν κιόλας!

Κι εκεί που φώναζα, άρχισε να μου απαντάει από τη Σπάρτη η θειά μου η Ευβουλία κι από τα Αλάτσατα η γιαγιά του Μάρκου, η κυρα-Πύρδαινα! Και από τα Μουδανιά, απάντησε στις φωνές μου ο μπαρμπα-Φώτης, ο αμαξάς, που είχε τα τέσσερα σπίτια στην παραλία, με το μεγάλο πολυέλαιο, από τον οποίο τον κρέμασαν οι Τσέτες. Και στις φωνές μου, από τη Χιό, απάντησε ολόκληρη η χορωδία της Σμύρνης, που τραγουδούσε, μαζί με την Εστουδιαντίνα τον "Καροτσέρη".

Που να στα λέω, κύριε Ερντογάν. Με είχε τόσο συναρπάσει η προτροπή σου, που άρχισα να φωνάζω όλο και πιο δυνατά. Και μου απάντησαν από τα Αλάτσατα ο κύριος Νίκος και ο Κύριος Ανδρέας, που είχαν το εργοστάσιο με τις πετσέτες και τα μπουρνούζια και που εργάζονταν σ' αυτό και οι αδελφές τους η Γιωργίτσα και η Γιαννούλα, μέχρι που τους τα έκαψαν όλα οι πρόγονοί σου και ήρθαν στον Πειραιά με τα ρούχα που φορούσαν μοναχά!

Κι όταν άρχισα να φωνάζω ακόμα πιο δυνατά, μου απάντησαν οι αθλητές του Α.Ο Πέρα, από την Πόλη κι ύστερα άρχισαν να μου απαντούν οι μαθητές από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, σε άπταιστα αρχαία ελληνικά, παρακαλώ! Κι από τη γέφυρα του Γαλατά, μου φώναζαν τα ελληνόπουλα, που γύριζαν μεσημέρι από το σχολείο, αλλά την άλλη μέρα δεν ξαναπήγαν, γιατί έγιναν τα "Σεπτεμβριανά". Μην ξαναφωνάξεις από απέναντι, κύριε Ερντογάν. Δεν σε συμφέρει!

eep logo