Μπουρίνι στο μηχάνημα

1 ydrostrovilos katakolo

Του Δημήτρη Καπράνου

"Έλα να δεις τί γίνεται στην Κουρούτα" μου λέει ο φίλος μου, που έχει ανοίξει τον υπολογιστή σε κάποιο σάιτ, το οποίο δείχνει απ' ευθείας εικόνα από διάφορες περιοχές της Ηλείας. Σκύβω στην οθόνη του μηχανήματος και βλέπω την πανέμορφη παραλία της Ηλείας καλυμμένη από ένα μαύρο πέπλο και τη θάλασσα να σκάει αγριεμένη στην άμμο. "Καταιγίδα", μου λέει και αλλάζει αμέσως εικόνα. Τώρα, βλέπουμε το μπουρίνι που εκείνη την ώρα σαρώνει το Κατάκωλο! Σηκώνει το τηλέφωνο και σχηματίζει ένα νούμερο. "Παίρνω τη μάνα μου στο χωριό, να την ειδοποιήσω," μου λέει. 'Έλα, κάνα, ετοιμάσου, σε λίγο έρχεται βροχή δυνατή" της λέει. "Τι λες παιδί μου; Εδώ έχουμε λιακάδα" λέει η γυναικούλα, αλλά ο γιος επιμένει! Σε λίγο, τηλεφωνεί η μάνα. Που τό' ξερες, παιδάκι μου; Με τον θεό μιλάς;" του λέει. "Εμ' κάπως έτσι" λέει εκείνος και σκάμε στα γέλια!
Για σκέψου, φίλε μου! Να βλέπεις τον καιρό στο γραφείο σου και να ειδοποιείς τη μάνα σου στο χωριό! Ότι θες κάνεις με τούτα τα μηχανάκια του σατανά! Πατάει ένα κουμπί η Σταματίνα και με φωνάζει. "Έλα, παππού, να δούμε το σπίτι στη Σαλαμίνα". Κάνει κάποιες κινήσεις με το "ποντίκι", μπαίνει στο Google Earth , κινεί το "ποντίκι" της πάνω-κάτω, με ζαλίζει, αλλά κάποια στιγμή βλέπω το εξοχικό του παππού μου στα Αμπελάκια Σαλαμίνας φαρδύ-πλατύ! Παρακάτω το κτήμα του Πετρόχειλου, το σπίτι της Μαρίας της Διολή, να και το παλιό μπακαλικάκι του Μπίλια! "Τα βλέπεις, παππού;" μου λέει η μικρή θριαμβευτικά.
Τα βλέπω και συλλογίζομαι. Αν εκείνοι που κατέχουν την τεχνολογία και τον "εγκέφαλο" μας επιτρέπουν να δούμε τόσο καθαρά το σπίτι μας, εκείνοι τί άλλο μπορεί να βλέπουν; Ανατριχιάζω με τη σκέψη. Για σκέψου τί εκβιασμοί, τι "απόρρητες ιδιωτικές στιγμές", τι "ύποπτες συνευρέσεις", τί "μυστηριώδεις συναντήσεις" καταγράφουν κάθε τόσο τα μηχανάκια της προόδου και της τεχνολογίας, που τα βάζουμε άφοβα στο σπίτι και κάποιοι τα φοράνε περήφανα στα αυτιά τους και μονολογούν σαν τους τρελούς μέσα στο δρόμο!
"Παππού, θέλεις να δούμε στο σπίτι του θείου Γιάννη στη Σκοτία; Το σπίτι της θείας στο Λονδίνο"; ρωτά η μικρή, που έχει "περάσει" στο μηχανάκι της τα σπίτια όλης της οικογένειας. "Όχι, μωρό μου, είναι καλύτερα να βάλουμε να δούμε το "Μπάτε σκύλοι αλέστε" της λέω, για να την αποσπάσω από την γοητεία της οθόνης. "Α, το έχω κατεβάσει και το έχω δει. Αν θες, μπορώ να σου κατεβάσω να δεις καμιά ταινία της εποχής σου"!

eep logo