Ένα χωριό, μια συλλογικότητα και η αλληλέγγυα κοινωνική οικονομία

1 panhgyri xoros

του Σάββα Ν. Αθανασίου

Γενική διαπίστωση είναι ότι εφέτος το καλοκαίρι υπήρξε μεγάλη κινητικότητα και σε αρκετά χωριά οργανώθηκαν εκδηλώσεις από τοπικούς φορείς που έδωσαν μια διαφορετική και ευχάριστη νότα στους κατοίκους και στους παραθεριστές.

Είδαμε επίσης να ενεργοποιούνται παλαιοί σύλλογοι, όπως ο Ναυτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Μεθάνων ή να δημιουργούνται καινούργιοι όπως αυτός της Κουνουπίτσας.

Οι περισσότεροι Πολιτιστικοί Σύλλογοι πραγματοποίησαν γλέντια με μουσικά σχήματα. Ξεκίνησε το πανηγύρι στην Κουνουπίτσα, συνεχίστηκε στον Άγιο Νικόλαο, στους Αγίους Θεοδώρους, στην Καλλονή, στον Άγιο Γεώργιο Τροιζήνας, στη Δρυόπη, στο Βαθύ και στην Τροιζήνα. Όλα τα πανηγύρια είχαν εισιτήριο εισόδου, εκτός από το πανηγύρι της Δρυόπης και των Αγίων Θεοδώρων. Παραδοσιακά στους Αγίους Θεοδώρους παρέχεται δωρεάν φαγητό και πληρώνεις μόνο το ποτό και τα αναψυκτικά.

Ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής περιορίστηκε σε δυο μεγάλες εκδηλώσεις. Πραγματοποίησε συναυλίες στη Λουτρόπολη Μεθάνων συναυλία υπό την επίβλεψη της Λίνας Νικολακοπούλου και στο Γαλατά με τον Γιάννη Μαρκόπουλο.

Η Αντιπεριφέρεια Νήσων αρνήθηκε τη συνεργασία απευθείας με φορείς της περιοχής επιλέγοντας τις κεντρικές συνεργασίες με τους Δήμους, ακολουθώντας την “πεπατημένη” των προκατόχων της.

Στον Γαλατά έγινε το επιτυχημένο δεκαήμερο των “Σαρώνειων” από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλατά “Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ” υπό την αιγίδα του Δήμου. Περιελάμβανε συναυλίες, παιγνίδια, εκθέσεις κλπ.

Στα Μέθανα έγινε για ακόμα μία φορά η συναυλία με ελεύθερη είσοδο του Δ. Τυπάλδου από τα “Χρώματα της Ίριδας” και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μεθάνων.

Επίσης αξιόλογες και διαφορετικές δράσεις είχε η συνεργασία του Φορέα Ανάπτυξης και Πολιτισμού Μεθάνων Τροιζηνίας, της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρισης ΕΝ ΜΕΘΑΝΟΙΣ και της Κοινωνικής Δομής Αλληλεγγύης Μεθάνων Τροιζηνίας Η ΧΕΛΩΝΑ. Οι δράσεις αυτές περιελάμβαναν:
-
Κεράσματα στο πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονος στα Μέθανα.
-
Μαγείρεμα και διανομή μακαρονάδας, φασολάδας και ρεβυθάδας, κρασιού στον Προφήτη στην κορυφή του Ορθολιθίου. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2011.
-
Έκθεση τοπικών προϊόντων στη Λουτρόπολη των Μεθάνων με τον τίτλο “Ελιά, Λεμόνι, Ρίγανη” με πέντε τριήμερα.
-
Έκθεση της Μαρίας Μπότσαρη στο “Σινέ Χριστίνα”.
-
Προβολή ταινιών που γυρίστηκαν στην περιοχή μας στο “Σινέ Χριστίνα”
-
Μουσική βραδυά στο Νησάκι Μεθάνων με τον Ανδρέα Λάφη.
-
Μουσική βραδυά στο “Τσιμεντόπλοιο” του Αγίου Γεωργίου με τον Χρήστο Τσερκεζόπουλο, Χρήστο Μπογιατζή και την Μαρία Εικοσιπένταρχου.
-
Η συγγραφική άνθηση στα Μέθανα, Πόρο και Τροιζηνία. Η εκδήλωση αυτή έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου.
-
Επιπλέον πραγματοποίησε την Πρωτομαγιά την έκθεση λουλουδιών.
-
Γιόρτασε στην παραλία τον Κλήδωνα μοιράζοντας 200 και πλέον μερίδες λουκουμάδες κυρίως στα παιδιά δωρεάν.

Η παρέα των ανθρώπων που αποτελούν τις συνεργαζόμενες συλλογικότητες εξακολουθούν να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στους συμπολίτες τους, που αρχίζουν από την διανομή τροφίμων σε απόρους, πολύτεκνους και ανέργους μέχρι και την πραγματοποίηση μουσικών συναυλιών, χωρίς να επιβαρύνουν το Δήμο ή την Περιφέρεια ή άλλους κρατικούς οργανισμούς. Στηρίζονται μόνο στα έσοδα που συγκεντρώνουν από μόνοι τους και απο φίλους και προσφέρουν εθελοντική εργασία. Στην τροφή συνεργάζονται με την “Αλληλεγγύη για Όλους”, στις δράσεις Χωρίς Μεσάζοντες με το “Λιμάνι Χωρίς Μεσάζοντες” του Πειραιά και την Αλληλεγγύη Πειραιά για τους απόρους και τους πρόσφυγες.

Επίσης το Ανοιχτό Θέατρο της Καμμένης Χώρας, μια επιχειρηματική δραστηριότητα του Θοδωρή Ιωάννου οργάνωσε τρεις συναυλίες και μία θεατρική παράσταση.

Με την ευκαιρία αυτή θα επαναλάβω την πρόταση μου για την έγκαιρη διαμόρφωση ενός "ετήσιου προγράμματος – καλεντάρι" το οποίο θα συνδιαμορφώνεται και θα αναρτάται από τον μήνα Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, έτσι ώστε να αξιοποιείται για την προβολή της ευρύτερης περιοχής.
Εφέτος, από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έγιναν γύρω στις 20 εκδηλώσεις, αριθμός ικανοποιητικός, όμως υπολείπεται από τα 34 πανηγύρια που γίνονται μέσα στον Αύγουστο στην Ικαρία, ή απο την διαδικασία των πανηγυριών των νησιών του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

Αυτονόητο είναι ότι είναι επιβεβλημένη η υποχρέωση των τοπικών φορέων που επιχορηγούνται από τον Δήμο ή πραγματοποιούν εκδηλώσεις με εισιτήριο εισόδου να ανακοινώνουν και να γνωστοποιούν τα έσοδα και τα έξοδα τους και τα έργα που πραγματοποίησαν στον τόπο τους. Η πράξη αυτή θα εμπεδώσει σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των συλλόγων και των κατοίκων. Επισημαίνω ότι έχω ζητήσει επανειλημμένα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων να καταθέσουν οι σύλλογοι που επιχορηγήθηκαν οικονομικούς απολογισμούς, χωρίς μέχρι τώρα υλοποιηθεί από την δημοτική αρχή, παρά το γεγονός ότι την σχετική πρόταση την έχει αποδειχθεί.

Στο σημερινό σημείωμα δεν θα αναφέρω παραδείγματα συλλόγων που δεν ακολουθούν τις δημοκρατικές διαδικασίες που, είτε εξυπηρετούν την μωροφιλοδοξία ορισμένων είτε αποβλέπουν σε άλλους ταπεινούς σκοπούς.

Μέσα από αυτή την καλοκαιρινή δραστηριότητα μπορούμε να διακρίνουμε τις δράσεις δύο τοπικών συλλόγων: Του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίων Θεοδώρων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Δρυόπης.

Η περίπτωση των Αγίων Θεοδώρων

Ο σύλλογος των Αγίων Θεοδώρων με βάση το σχολικό κτιριακό συγκρότημα των Αγίων Θεοδώρων έχει μια αξιόλογη δράση, που εκτός από το πανηγύρι, οργανώνει αγώνες με τάβλι και σκάκι και παραστάσεις καραγκιόζη. Έχει καθιερώσει επίσης εκδήλωση τις πρώτες ημέρες του έτους με κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας. Ουσιαστικά το παλαιό σχολείο λειτουργεί και ως χώρος συνάθροισης των κατοίκων της περιοχής, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καφενείο ή άλλο κατάστημα στο χωριό. Δίπλα από το σχολείο έχει παραχωρηθεί αγροτεμάχιο από κάτοικο της περιοχής και λειτουργεί παιδική χαρά.Υπάρχει και ένα μικρό γηπεδάκι για μπάσκετ. Οι Άγιοι Θεόδωροι είναι ένα από τα δύο χωριά που αποτελούν την Τοπική Κοινότητα της Κυψέλης. Η έλλειψη ανταγωνισμού από ιδιώτη δίνει ένα ευρύτερο πεδίο δραστηριότητας στον σύλλογο, ενώ η τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών στην εκλογή του διοικητικού συμβουλίου εξασφαλίζει και την χωρίς προβλήματα εσωτερική λειτουργία του.

Η περίπτωση της Δρυόπης

Ο σύλλογος της Δρυόπης, διαχειρίζεται και αυτός το παλαιό σχολείο στο οποίο έχει διαμορφώσει ένα μικρό λαογραφικό μουσείο, με εκθέματα που έχουν συγκεντρώσει τα μέλη του και οι κάτοικοι της περιοχής. Εφέτος ο σύλλογος, πρωτοστάτησε στην πλήρη αναμόρφωση της μικρής κεντρικής πλατείας της Δρυόπης, με την τοποθέτηση πράσινου τάπητα, παιδικής χαράς, δημιουργίας καταρράκτη με πρωτομάστορα τον Νίκο Μπρούστα και την προστασία του πλάτανου. Τις διακοσμητικές πέτρες συγκέντρωσαν από το Ορθολίθι. Ο σύλλογος οργάνωσε δράσεις για παιδιά, ενώ συχνά έστηνε ένα αυθόρμητο γλέντι με χειριστή στα μουσικά μηχανήματα τον Δημήτρη Μπέτση.
Τα δύο – τρία προηγούμενα χρόνια χώρος συνάθροισης ήταν ο αύλειος χώρος του Αγίου Χαραλάμπους. Όμως, με μια δυναμική παρέμβαση αναδιαμόρφωσαν την πλατεία, αφού προηγουμένως έβαλαν προστατευτικά σύρματα. Κάθε χρόνο, παραμονή του Αγίου Χαραλάμπους γίνεται ο ετήσιος χορός για να εορτασθεί και ο πολιούχος του χωριού. Η προσπάθεια αυτή είχε επίκεντρο μια ομάδα γυναικών που την αποτελούν οι Μαριγώ Καραδημητρίου Νίκη Μαρόκου, Κυριακή Καραδημητρίου, Γιώργος Μεθενίτης, Δημήτρης Μπέτσης, Χρυσούλα Λεβειδιώτη και Δήμητρα Ανδριανοπούλου. Για την κατασκευή του καταρράκτη εργάστηκαν αρκετοί.
Συνολικά δαπανήθηκαν 4.680 ευρώ που συγκεντρώθηκε στην τριετία και προέρχονται μόνο από τις εισφορές των μελών και τις προσφορές. Ο σύλλογος της Δρυόπης είναι ο μόνος σύλλογος που ανακοίνωσε πρόσφατα τα έσοδα και τα έξοδα και τα έργα του. Ο σύλλογος πραγματοποιεί πεζοπορικές εκδρομές για την διάνοιξη μονοπατιών, όπως είναι το μονοπάτι Δρυόπη – Μύλος και άλλα.

Οι δύο προαναφερόμενοι σύλλογοι, με την πρακτική τους δράση, που λειτουργούν χωρίς αποκλεισμούς και μικροπαραταξιακά συμφέροντα, δίνουν το έναυσμα για τη δημιουργία του οράματος “ένα χωριό, μια συλλογικότητα”. Ενώ οι Συνεργαζόμενες Συλλογικότητες του Φορέα, της Χελώνας και της ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΝ ΜΕΘΑΝΟΙΣ δείχνουν το δρόμο για μια εναλλακτική κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία.

eep logo