Ένας ακόμη...

1 kapranos rect

Του Δημήτρη Καπράνου

Δεν είχα στενή σχέση με τον Άκη, ούτε συνεργασθήκαμε επαγγελματικά.
Ανταμώναμε, όμως, συχνά σε εκδηλώσεις, σε παρέες (έχω το κουσούρι να είναι αριστεροί - κατά δήλωσή τους - οι περισσότεροι φίλοι μου) και πάντα τον πείραζα για τη μακριά του κοτσίδα.
-Τι έχεις με την κοτσίδα μου; Ζηλεύεις; με ρωτούσε, για να πάρει πάντα την ίδια απάντηση.
-Όταν εγώ είχα μακριά μαλλιά, εσύ άκουγες Καζαντζίδη!
Μου άρεσε και η εμμονή του στο "κλασικό" ντύσιμο. Το γιλέκο, το ρολόι με την αλυσίδα, το μακρύ, γυριστό μουστάκι, απομεινάρι, το δίχως άλλο, από τις μπιραρίες του Μονάχου, για να "στεγνώνει" με μπίρα στο "Οκτόμπερφέστ".
Αν θυμάμαι καλά, το 1994 επιχείρησε να εκδώσει ένα περιοδικό στον Πειραιά. "Που πας, ρε Καραμήτρο;" του είπα, όταν μου το ανακοίνωσε. "Δεν ξέρεις ότι ο Πειραιάς δεν δέχεται τον πολιτισμό;". Έπειτα από χρόνια, μου το θύμισε και μου είπε ότι "είχα δίκιο". Αχ, ρε Άκη...
Τον θυμήθηκα, καθισμένο πίσω- πίσω, στην αίθουσα όπου έδινε συνέντευξη ο Θάμνος Μικρούτσικος με τον Γιάννη Κούρτρα, τότε που είχα την ευθύνη του Φεστιβάλ Αθηνών.
-Ωραίος ο Κούτρας, μου είπε φεύγοντας.
-Πως από εδώ; ρώτησα
-Όπου ακούω για Καββαδία, τρέχω, μου είπε...
Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, αφήνοντας πίσω φίλους .
Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του, " Ο Άκης Παράσογλου εργαζόταν πολλά χρόνια στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης». Σκίτσα του έχουν επίσης δημοσιευθεί και σε πολλές άλλες εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το 1975 εγκαταλείπει την Ελλάδα και εγκαθίσταται στο Μόναχο, δημοσιεύοντας στον εκεί περιοδικό Τύπο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημοσιεύει πολιτική γελοιογραφία στον ημερήσιο Τύπο, γράφει και εικονογραφεί παιδικά βιβλία, ασχολείται με τη σκηνογραφία στο θέατρο, με την δημιουργία τηλεοπτικών fiction και τη συγγραφή κειμένων για διάφορες εκπομπές πολιτικού περιεχομένου. Υπήρξε εκδότης του περιοδικού “Λίμπερτι” και κυκλοφόρησε τα εξής προσωπικά άλμπουμ: “Panteon”, Μόναχο 1976, “Anakata”, εκδόσεις Αλεβιζόπουλου 1983, “Akis Akistika” εκδόσεις Υάκινθος 1984, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Σουηδία, Αργεντινή και Κύπρο και έχει στο ενεργητικό του ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Έχει διδάξει cartoon animation στο ΙΕΚ Ακμή και στα τμήματα ενηλίκων της ΔΕΠΑ Κερατσινίου".
Στο καλό, καλό ταξίδι. Κι όπως λέει ο Πάριος "Απουσίες στα μητρώα σημειώνουμε/ ένας-ένας το διαλάμε, κι αραιώνουμε"...

eep logo