Φούρνοι Κορσεών: Ένα σοκάκι, όνειρα!

foto fourni 1

Της Μαργαρίτας Ικαρίου

Τόπος ξεχωριστός, μέσα στην απλότητά του. Χαμογελαστά πρόσωπα, μάτια λαμπερά και γωνιές οικισμών, όλο χρώμα και φως. Η δαιδαλώδης ακτογραμμή που κάποτε αποτελούσε καταφύγιο των πειρατών, σήμερα κρατά στην αγκαλιά της τους λάτρεις της θάλασσας και είκοσι δύο ναυάγια αρχαίων πλοίων διαφορετικών ιστορικών περιόδων. Ποσειδωνίες και τραγάνες, ψαρότοπος μοναδικός κι ο πάνοπλος αστακός, κυρίαρχος της γεύσης. Καταδύσεις, ιστιοπλοΐα, ψάρεμα, μαγευτικές ακρογιαλιές και ηλιοβασιλέματα, ουζάκι στην παραλία, τυράκι ντόπιο με μυρωδάτο μέλι που ευωδιάζει θυμαρίσιο ανθό.
Φούρνοι Κορσεών. Ένα νησιωτικό σύμπλεγμα με χίλιους και κάτι κατοίκους που αντιπαλεύουν τη γεωγραφική απομόνωση και την αδιαφορία της πολιτείας, με περίσσεια ψυχής. Το μεγαλείο της σύνθεσης δυνάμεων και της αξιοποίησης των πενιχρών πόρων. Το γραφικό «σοκάκι» με τις μουριές, σημείο αναφοράς της νησιωτικής κοινωνίας των Φούρνων, βρήκε φέτος τους δικούς του «καλλιτέχνες» που θέλησαν να του δώσουν μια πινελιά φροντίδας-ή και περισσότερες!
Η ιδέα «έπεσε» και το έναυσμα δόθηκε. Τριάντα περίπου Φουρνιώτες, όλοι με εθελοντική δράση και χαρούμενη διάθεση, πλαισίωσαν την πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Συλλόγου που σε συνεργασία με το Δήμο φούρνων Κορσεών εξασφάλισαν τους πόρους αλλά και την υλικοτεχνική υποδομή του εγχειρήματος. Πινελιά την πινελιά, με τραγούδια, κέφι και αλληλοπειράγματα, το σοκάκι έλαμψε στου καλοκαιριού το φως! Κάθε πέτρα και πολύ δουλειά, κάθε μέτρο και αρκετές ώρες φροντίδας.
Απλές κινήσεις σε έναν τόπο που η απλότητα μαγεύει με το μεγαλείο της. Και οι άνθρωποι αγωνίζονται ενάντια στη φθορά, τη μιζέρια και τον εφησυχασμό…

eep logo