Μετά την ΔΕΘ


Του Ν. Δημοσθένους*

Η μία μετά την άλλη, οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται μετά την εμφάνιση του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, επιβεβαιώνουν το κλίμα των τελευταίων ημερών πριν την άνοδο του Κ. Καραμανλή στην Θεσσαλονίκη. Με τον τίτλο «Γιατί όχι;»

Του Ν. Δημοσθένους*


Η μία μετά την άλλη, οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται μετά την εμφάνιση του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, επιβεβαιώνουν το κλίμα των τελευταίων ημερών πριν την άνοδο του Κ. Καραμανλή στην Θεσσαλονίκη. Με τον τίτλο «Γιατί όχι;», προσπαθούσαμε εχθές να συμπυκνώσουμε αυτό το κλίμα. Γιατί να μην έχει και ο Γ. Παπανδρέου μια ευκαιρία; Τι είχαμε τι χάσαμε; Είναι τα ερωτήματα που αποτυπώνουν αυτό το κλίμα. Το σήκωμα των ώμων της κοινωνίας. Το «χειρότερα δεν γίνεται, οπότε γιατί όχι;».

Οι δημοσκοπήσεις τώρα δίνουν ελάχιστη, μηδενική για την ακρίβεια, διαφορά υπέρ της ΝΔ. Η δημοσκοπική ισοπαλία, χαρακτηρίζεται από χαμηλό «σκορ» και για τους δυο μεγάλους, αισθητή υποχώρηση για τον ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ, στασιμότητα για το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ και σημαντικό ξεπέταγμα για τους Οικολόγους.

Η εικόνα δείχνει μια κοινωνία «κουρασμένη». Αδιάφορη. Ίσως σε απόγνωση, χωρίς ορατή ελπίδα. Ίσως – ίσως   αυτό να είναι πιο σημαντικό στοιχείο απ’ την κατάρρευση της εικόνας του Κ. Καραμανλή ως αδιαμφισβήτητου ηγέτη. Ίσως, η άποψη αυτή που σχηματίζει η κοινή γνώμη να είναι πιο σημαντική και από την πεποίθηση που έχει εμπεδώσει για τις εμφανείς αδυναμίες του Γ. Παπανδρέου. Ίσως ακόμη, η αντίληψη αυτή της κοινής γνώμης, να είναι πιο σημαντική και από την παραδοχή του αδιεξόδου που προσφέρουν οι υπόλοιπες εναλλακτικές του πολιτικού χάρτη.

Το ποιο πιθανό είναι ότι η πραγματικότητα τροφοδοτεί την πεποίθηση της κοινής γνώμης και τανάπαλιν η προσλαμβάνουσες της κοινής γνώμης τροφοδοτούν την πραγματικότητα.

Πέρα από την επιβεβαίωση του σχήματος, κατά το οποίο, η πολιτική καθορίζεται από τις εντυπώσεις και η πολιτική διαμορφώνει τις εντυπώσεις, το σημαντικότερο για την σημερινή αφασική περίοδο που διανύει η πολιτική ζωή του τόπου, είναι ότι δεν φαίνεται πουθενά να υπάρχει ελπίδα. Κατάσταση κατά την οποία οι δυνατότητες ιδεολογικής ή και οικονομικής ανάκαμψης, περιορίζονται απελπιστικά.

Κατάσταση που επιτρέπει κάθε απίθανη, μέχρι πρόσφατα, ανατροπή να είναι πιθανή. Κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε νίκη του ΠΑΣΟΚ. Να εκβιάσει – δεδομένης της πολιτικής κουλτούρας της Ελλάδας – απίθανους κυβερνητικούς συνεταιρισμούς. Αλλά, κατάσταση, που δεν μπορεί να απαντήσει στα ουσιαστικά προβλήματα της χώρας.

*Ο Ν. Δημοσθένους είναι παράγοντας της ελληνικής ναυτιλίας
Debate Pireas

eep logo