Ένα πείραμα, μια απορία


Του Ν. Δημοσθένους*


Ας μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω σήμερα τον πρώτο ενικό. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις αλλεπάλληλες δημοσιεύσεις περί το πείραμα που βρίσκεται εν εξελίξει στο CERN. Το γεγονός ότι στα ελληνικά ΜΜΕ και στην αναμφισβήτητα τεχνολογικά καθυστερημένη χώρα μας, ένα επιστημονικό πείραμα, λαμβάνει τέτοιας δημοσιμότητος,

Του Ν. Δημοσθένους*


Ας μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω σήμερα τον πρώτο ενικό. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις αλλεπάλληλες δημοσιεύσεις περί το πείραμα που βρίσκεται εν εξελίξει στο CERN. Το γεγονός ότι στα ελληνικά ΜΜΕ και στην αναμφισβήτητα τεχνολογικά καθυστερημένη χώρα μας, ένα επιστημονικό πείραμα, λαμβάνει τέτοιας δημοσιμότητος, είναι, πράγματι, εντυπωσιακό. Αν μάλιστα, οφειλόταν σε ειλικρινές ενδιαφέρον δια την επιστήμη, την πρόοδο αυτής και τα επιτεύγματά της, θα ήταν οπωσδήποτε ενθαρρυντικό μήνυμα για την εξέλιξη, όχι του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης, αλλά του επιπέδου της κοινωνίας μας.

Φοβούμαι όμως, ότι ο όλος θόρυβος προκύπτει περισσότερο λόγω της υπερπροβολής που έλαβε το συγκεκριμένο πείραμα στα διεθνή ΜΜΕ, παρά σε ειλικρινές ενδιαφέρον.

Αντιλαμβάνομαι τις ανάγκες να υπάρξει μια κάποια επικοινωνιακή προβολή ενός επιστημονικού εγχειρήματος. Η προβολή φέρνει ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, το ενδιαφέρον φέρνει διαφημιζόμενους – χορηγούς, οι χορηγοί και οι εταιρείες τους φέρνουν κονδύλια για την επιστήμη και τους επιστήμονες.

Αν κάτι αποδομεί τα πράγματα είναι η γλώσσα και το χιούμορ. Στην Ελλάδα δε, τα ανέκδοτα για την Χούντα και τις γκάφες των  χουντικών, ήταν εκείνα που πρώτα υπέσκαψαν το όποιο ιδεολογικό «βάθρο» της δικτατορίας. Το περίφημο «Ελλάς, Καθολικώς, Διαμαρτυρομένων» απετέλεσε την πρώτη γελωτοποιό δύναμη κατά του συνθήματος της Χούντας «Ελλάς, Ελλήνων Χριστιανών».

Η δημοσιογραφική παραγωγική φιλολογία και η σχετική αναπαραγωγή για πρωτόνια, μποζόνια, παραδοξόνια και άλλα, άλλοτε υπαρκτά, άλλοτε θεωρητικά διαπιστωθέντα και άλλοτε αναζητούμενα σωματίδια, τροφοδότησε ήδη την πάντοτε πλούσια λαϊκή φαντασία. Και πλέον, χάρη ενός ανεκδότου, στο λιμάνι συζητούν για υπερβολική συσσώρευση από «πουστρόνια»…

Το μεγαλύτερο μέχρι χθες επίτευγμα του CERN, η οργάνωση μέσω του κυβερνοχώρου μέσω world wide web, του πασίγνωστου πλέον www, αν και πρωτοποριακή επιστημονική παρέμβαση που ανέτρεψε δεδομένα αιώνων, ποτέ δεν λοιδορήθηκε.

Η διαφορά σχετικά με την εύθυμη αντίλήψη που συνοδεύει τις δύο περιπτώσεις, δηλοί, νομίζω, πολλά.

*Ο Ν. Δημοσθένους είναι παράγοντας της ελληνικής ναυτιλίας

eep logo