Ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας προσφύγων στη Σάμο

prosfyges i samos

Της Μαργαρίτας Ικαρίου

Γυναίκες και μικρά παιδιά καθώς και άτομα με ειδικές ανάγκες, πάνω σε αναπηρικά καροτσάκια, συγκαταλέγονταν μεταξύ των 150 περίπου προσφύγων που πραγματοποίησαν μια ειρηνική «έξοδο» από το Κέντρο Προσωρινής Ταυτοποίησης Σάμου, το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Απριλίου 2016.
Μετά από σχετική ανακοίνωση των μεταφραστών περί του δικαιώματός τους να αιτηθούν ασύλου, ή, σε αντίθετη περίπτωση να τεθούν σε διαδικασία επαναπροώθησής τους στην Τουρκία, σύμφωνα με την υπάρχουσα συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Ε.Ε, επικράτησε αναβρασμός με κεντρικό σύνθημα τη φράση «no back to Turkey». Οι έντονες διαμαρτυρίες και η κινητοποίηση, είχαν ως αποτέλεσμα την έξοδο μιας ομάδας προσφύγων από το Κέντρο και την πραγματοποίηση μιας ειρηνικής πορεία προς το λιμάνι της Σάμου. Στόχος να δοκιμάσουν να επιβιβαστούν σε πλοίο προς Πειραιά και από εκεί να αναζητήσουν τη δυνατότητα μετάβασής τους στη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου ήδη διαμένουν συγγενείς τους. Η ομάδα, με την περιφρούρηση αστυνομικών δυνάμεων αλλά και ανδρών του Λιμενικού, παρέμεινε στο χώρο του γηπέδου τένις επί της παραλιακής Σάμου, ως τις 9 το βράδυ που οι πρόσφυγες επέστρεψαν στο Κέντρο Υποδοχής χωρίς να σημειωθεί κανένα απολύτως επεισόδιο.
Παρά ταύτα, λόγω της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης των δημοσιογράφων, το όλο θέμα έγινε αντικείμενο υπερδιόγκωσης και παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης.
Σύμφωνα με δηλώσεις μελών της «Σαμιακής Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες» βασικό τους αίτημα ήταν να μη γίνουν απελάσεις τους στην Τουρκία, να έχουν έγκυρη και πληρέστερη πληροφόρηση για όσα τους αφορούν και να μένει ανοιχτό το Κέντρο Ταυτοποίησης για λίγες έστω ώρες καθημερινά.
Σημειώνεται ότι δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία το hot spot Σάμου, με αποτέλεσμα 600 περίπου άτομα να στοιβάζονται σε χώρο που έχει προδιαγραφές για 300 το μέγιστο, με αποτέλεσμα κάποιοι να διαμένουν σε σκηνές. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα εκφράζονται έντονες διαμαρτυρίες για την ποιότητα και τις ελάχιστες ποσότητες της παρεχόμενης τροφής, μετά την ανάθεση της σχετικής εργολαβίας σε επιχειρήσεις τροφοδοσίας εκτός Σάμου. Παράλληλα, οι διαδικασίες για την κατάθεση αιτήματος ασύλου έχουν έναν άξονα χρονικής παραμονής των προσφύγων στο Κέντρο για 3-4 επιπλέον εβδομάδες.

φωτογραφία: i-samos

eep logo