Του Ν. Δημοσθένους*
Τα τελευταία σημάδια απ’ την Ναυτιλία Τακτικών Γραμμών κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά δείχνουν. Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πηγές, ο ναύλος για ένα Container 20 ποδών στη γραμμή Hong Kong - Αμβούργου κατέβηκε
Του Ν. Δημοσθένους*
Τα τελευταία σημάδια απ’ την Ναυτιλία Τακτικών Γραμμών κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά δείχνουν. Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πηγές, ο ναύλος για ένα Container 20 ποδών στη γραμμή Hong Kong - Αμβούργου κατέβηκε στα 450 δολάρια ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιες συναλλαγές έγιναν ακόμη και στα 250 δολάρια ΗΠΑ. Εάν συγκρίνει κανείς την τιμή αυτή με την αντίστοιχη περσινή τιμή 1400 δολ. ΗΠΑ αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Ασφαλώς οι ναύλοι αυτοί αφορούν την αγορά “spot”, αλλά είναι άκρως επικίνδυνος προάγγελος για τα ετήσια συμβόλαια του 2009. Και δεν είναι φυσικά μόνον αυτό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας των φορτωτών, που εκφράζονται με πίεση για παροχή εκτεταμένων πιστωτικών ορίων εξόφλησης των ναύλων, ενώ από την άλλη επιδιώκουν τιμές ναύλου που θα περιλαμβάνουν και τα υπόλοιπα έξοδα, τα οποία μέχρι σήμερα χρεώνονταν χωριστά. Η ζήτηση στις ζωτικής σημασίας γραμμές Ασίας – Ευρώπης έχει επικίνδυνα επιβραδυνθεί και είναι άγνωστο πως θα αντιδράσουν μεσοπρόθεσμα αναδυόμενες αγορές, όπως αυτές της Βαλκανικής, για παράδειγμα.
Η Ναυτιλία Τακτικών Γραμμών, γνώρισε τα τελευταία χρόνια απίστευτη ανάπτυξη, με διψήφιους ετήσιους ρυθμούς. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η περίοδος αυτή μάλλον έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Το χειρότερο είναι ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες, επένδυσαν σε έναν τεράστιο αριθμό νέων πλοίων και προσφερόμενη χωρητικότητα , που αναμένεται να δοθεί στην αγορά απ’ τις αρχές του 2009. Όταν αυτό συμβεί, είναι φανερό ότι η συνέπεια θα είναι εξίσου απλή και επώδυνη : σχολάζουσα χωρητικότητα. Άλλωστε, κάτι τέτοιο έχει εμμέσως αρχίσει να γίνεται, με δεδομένο ότι σύμφωνα με εντελώς πρόσφατες πληροφορίες, οι εταιρείες εγκαταλείπουν την τακτική των μειωμένων ταχυτήτων και υιοθετούν τακτική διαλειμματικής λειτουργίας των τακτικών δρομολογίων και συνδυασμού δρομολογίων.
Η δραματική πτώση των ναύλων συνοδεύεται και απ’ το συγκυριακό γεγονός, της κατάργησης των Ναυτιλιακών Διασκέψεων Τακτικών Γραμμών (Conferences), σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, από τις 18 Οκτωβρίου.
Είναι άγνωστο, ακόμη, με ποιό τρόπο η κατάσταση αυτή θα επηρεάσει τους Παγκόσμιους Λιμενικούς Διαχειριστές, για μερικούς από τους οποίους ακούγεται ότι άντιμετωπίζουν τόσο προβλήματα ρευστότητας,όσο και εξασφάλισης τραπεζικών πιστώσεων.
Τα σύννεφα βέβαια δεν αφορούν μόνο την Ναυτιλία Τακτικών Γραμμών. Με χθεσινή δήλωσή του στο Lloyd’s List, κορυφαίο στέλεχος επενδυτικής τράπεζας, με μεγάλη δραστηριότητα στην Ναυτιλία, σημείωσε ότι το εξωφρενικό ποσό των 258 δις. δολ. ΗΠΑ, που αφορά σε ναυπηγήσεις νέων πλοίων μέχρι το 2012, και επρόκειτο να εξασφαλιστεί μέσω τραπεζικού δανεισμού, βρίσκεται σε κίνδυνο. Το ποσό αυτό, αντιστοιχεί περίπου στο 60% των απαιτήσεων για την ναυπήγηση 6.500 περίπου πλοίων κάθε τύπου μέχρι το 2012. Μιλάμε δηλαδή για μια προσφορά χωρητικότητας ασύλληπτου όγκου, και, φυσικά πλέον, αβέβαιας απορρόφησης.
Στα καθ’ ημάς, αναρωτιέται κανείς εάν το ζοφερό κλίμα, που σταδιακά διαμορφώνεται στηνΝαυτιλία, εκτός απ’ τις αναπόφευκτες συνέπειές του στις δραστηριότητες της ελληνικής πλοιοκτησίας, θα επηρεάσει και την εξέλιξη των διαγωνισμών για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, την «αξία» των οποίων «εν χορδαίς και οργάνοις» παρουσίασε η κυβέρνηση, ως «κορυφαία μεταρρύθμιση».
Ενδιαφέρουσα ερώτηση….
*Ο Ν. Δημοσθένους είναι παράγοντας της ελληνικής ναυτιλίας