Περί του φύλλου των αγγέλων


Του Ν. Δημοσθένους*


Αυτές τις μέρες, ίσως και την Πέμπτη ακόμη, κατατίθεται μία ακόμη πρόταση του διαμεσολαβητή κ. Νίμιτς, για το όνομα της «ακατανόμαστης». Της π. ΓΔΜ, των Σκοπίων, που όλος ο κόσμος 17 χρόνια μετά την ανακίνηση του θέματος της ονομασίας της χώρας, λέει σκέτα Μακεδονία.

Του Ν. Δημοσθένους*


Αυτές τις μέρες, ίσως και την Πέμπτη ακόμη, κατατίθεται μία ακόμη πρόταση του διαμεσολαβητή κ. Νίμιτς, για το όνομα της «ακατανόμαστης». Της π. ΓΔΜ, των Σκοπίων, που όλος ο κόσμος 17 χρόνια μετά την ανακίνηση του θέματος της ονομασίας της χώρας, λέει σκέτα Μακεδονία.

Δεν είναι της αρμοδιότητός μου και ούτε μπορώ να επισέλθω σε λεπτομέρειες, οι οποίες συνήθως κρύβουν τον «διάβολο». Είναι απίθανο να βρεθεί συμβιβαστική λύση, ιδίως από την στιγμή που οι βόρειοι γείτονες σκλήρυναν την στάση τους, προσθέτοντας μονομερώς στην ατζέντα και διάφορα άλλα θέματα που ορισμένοι κύκλοι των Αθηνών εκτιμούν ότι κρύβουν αλυτρωτικές επιδιώξεις. Είναι απίθανο να βρεθεί συμβιβαστική λύση, από την στιγμή που η δική μας πλευρά, το μόνο που ήξερε τόσα χρόνια να κάνει ήταν επίδειξη τσαμπουκά.

Ο Μητσοτάκης έλεγε ότι σε 10 χρόνια όλοι θα έχουν ξεχάσει το όνομα. Μάλλον είχε άδικο. Τα χρόνια που εκείνος ήταν πρωθυπουργός πάντως, είχαμε φτάσει στην λύση, με την πρόταση Πινέιρο, οι γείτονες ήταν έτοιμοι να δεχτούν το Άνω Μακεδονία, ή το Νέα Μακεδονία, αλλά ο Μητσοτάκης ήταν προδότης, ο Σαμαράς πατριώτης, εκατομμύρια στις λαοσυνάξεις σε όλες τις πόλεις, οι παπάδες ύψωσαν τα λάβαρα του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, η κυβέρνηση έπεσε, ήρθε ο Αντρέας, κήρυξε εμπάργκο στα Σκόπια κλπ κλπ.

Αντί να «εισβάλουμε οικονομικά» στην χώρα των Μακεντόνσκι, τους κόψαμε το πετρέλαιο και άλλα βασικά είδη, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών – μελών του ΟΗΕ τους αναγνωρίζει πλέον ως Δημοκρατία της Μακεδονίας και εμείς εξακολουθούμε να πουλάμε τσαμπουκά, όπου μας παίρνει και όσο μας παίρνει, στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση δηλαδή, εκεί που είμαστε εμείς μέλη και το βέτο μας εμποδίζει και την δική τους είσοδο.

Τώρα, λένε οι πληροφορίες, στην πρόταση Νίμιτς, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Αυτήν την πρόταση η Αθήνα την απορρίπτει. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η Αθήνα ενδεχομένως να συζητούσε το «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας»… Εντάξει, σημασιολογικά υπάρχει διαφορά. Η πρώτη ονομασία, εκείνη που προτείνεται, ίσως αφήνει περιθώριο σε ερμηνείες και για κάποια υποθετική «Δημοκρατία της Νότιας Μακεδονίας», που φυσικά δεν υπάρχει και άρα θα μπορούσε να ήτανε η υπό δήθεν ελληνική κατοχή, σημερινή δική μας Μακεδονία. Ενώ το «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας», δεν αφήνει τέτοια περιθώρια για αλυτρωτικές ερμηνείες εκ μέρους των θερμοκέφαλων εκ των γειτόνων.

Αλλά θερμοκέφαλοι υπάρχουν και δυστυχώς θα υπάρχουν πάντα και απ’ τις δυο πλευρές. Όπως επίσης είναι δεδομένοι και παγιωμένοι οι συσχετισμοί δυνάμεων και των δύο πλευρών. Και τελικά όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες (στην περίπτωσή μας 18 χρόνια) κοσκινίζει. Τουλάχιστον, όταν οι καλόγεροι συζητούσαν περί του φύλλου των αγγέλων, είχαν όλη την χρονική πολυτέλεια να το κάνουν, αφού αυτοί είχαν λύσει τα προβλήματά τους, περίμεναν απλώς ο χρόνος να περάσει μέχρι να έλθει η Δευτέρα Παρουσία και να απολαύσουν την ζωή στον Παράδεισο.

*Ο Ν. Δημοσθένους είναι παράγοντας της ελληνικής ναυτιλίας

eep logo