Προσβολή γύρω από ένα σύμβολο


Του Ν. Δημοσθένους*


Κατεβαίνοντας καθημερινά εις το γραφείο μου, στο λιμάνι του Πειραιώς, σχεδόν υποχρεωτικώς περνώ μπροστά από το σύμβολο της πόλης και του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, του Πειραιά, το Δημοτικό Θέατρο. Διάβαζα, τις προάλλες, το άρθρο του διευθυντή σας για τις «Μικρές πολιτικές απάτες» και το πώς η σημερινή δημοτική αρχή προσπαθεί να οικειοποιηθεί

Του Ν. Δημοσθένους*


Κατεβαίνοντας καθημερινά εις το γραφείο μου, στο λιμάνι του Πειραιώς, σχεδόν υποχρεωτικώς περνώ μπροστά από το σύμβολο της πόλης και του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, του Πειραιά, το Δημοτικό Θέατρο. Διάβαζα, τις προάλλες, το άρθρο του διευθυντή σας για τις «Μικρές πολιτικές απάτες» και το πώς η σημερινή δημοτική αρχή προσπαθεί να οικειοποιηθεί ένα διακυβερνητικό έργο που δρομολογήθηκε υπό των ημερών  της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Δεν γνωρίζω αν είναι έτσι ακριβώς. Ούτε καν γνωρίζω αν έχει δίκιο ο διευθυντής του Portnet.gr όταν προτείνει πως, έργο της σημερινής δημοτικής αρχής του Π. Φασούλα, θα όφειλε να είναι η ανάδειξη του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς, ως μνημείου και συμβόλου, μοναδικού, δυστυχώς, πλέον της πόλεως του Πειραιώς, το ίδιο το Δημοτικό Θέατρο ως πόλο παραγωγής πολιτισμού. Μην εκπέσει, δηλαδή, στο επίπεδο της απαξίας, στο οποίο είχε περιέλθει τα τελευταία έτη, όταν «ο σύλλογος κάθε πικραμένου», όπως έγραφε και το σχόλιο του διευθυντή σας, έκοβε πίτες, ή βράβευε ποδοσφαιριστές στο σύμβολο αυτό.

Ένα μόνο θέλω να σημειώσω : Ότι, ένα τέτοιο σημαντικό για τον Πειραιά σύμβολο, πρέπει να το σεβόμαστε από κάθε άποψη. Και δεν επιτρέπεται τις εργασίες που γίνονται στο εσωτερικό του να τις περιβάλλουμε με τσίγκους – που αποκλείουν τον γύρω χώρο του Θεάτρου. Η υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, εκτός των άλλων, μας άφησε και το πολιτισμικό κεκτημένο, να περιβάλλουμε χώρους ιδιαίτερης σημασίας και προφανέστατης αναδείξεως, με καλαίσθητες εικόνες, που θα καλύπτουν τις προσόψεις των διαφόρων εργοταξίων.

Με δυο λόγια, δηλαδή, πόσο δύσκολο και δαπανηρό είναι οι τσίγκοι να καλυφθούν με φωτογραφίες που θα απεικονίζουν συνθήματα για κάποιο γενικώς αποδεκτό μήνυμα, ας πούμε, κατά των ναρκωτικών; Να απαντήσω επισπεύδων; Δεν είναι καθόλου δύσκολο, είναι θέμα που άπτεται της (μη υπαρχούσης) κοινής λογικής στο Δημαρχείο Πειραιώς.

*Ο Ν. Δημοσθένους είναι παράγοντας της ελληνικής ναυτιλίας

eep logo