Το κράτος χαρίζει λεφτά. Μην σπεύσετε... Πρόλαβαν οι Τράπεζες


Του Ν. Δημοσθένους*


Ανεξάρτητα απ’ την πολιτική επικαιρότητα των ημερών «τρέχει» η οικονομική πραγματικότητα. Η Ελλάδα, η ελληνική οικονομία, παρά τα όσα κατά καιρούς με πομφόλυες κατά κανόνα, επιμένουν οι κυβερνώντες, ότι δήθεν εξαιρείται από την παγκόσμια οικονομική κρίση και τάχα είναι πιο ασφαλισμένη, έναντι των κινδύνων που σαρώνουν τον πλανήτη, αποδεικνύεται εξαιρετικά «εύθραυστη».
   Μόνο και μόνο η πτώση της Εθνικής Τραπέζης την τελευταία εβδομάδα, από τα 20,8 ευρώ στα 14,16 ευρώ την Πέμπτη, επιβεβαιώνουν του λόγου του αληθές. Πλέον, ο πάλε ποτέ, κύριος «εθνικός πρωταθλητής, του μακαρίτη του Καρατζά , βάσει της κεφαλαιοποίησής του πλέον, δεν αξίζει πάνω από 8,5 δις. ευρώ. Το σύνολο των ελληνικών τραπεζών, μόλις που ξεπερνάει σε κεφαλαιακή αξία τα 20 δις. ευρώ – κι όλα αυτά αποτελούν στοιχεία των εγκυρότερων οικονομικών αναλυτών. Το κράτος, η ελληνική πολιτεία, έχει αποφασίσει την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, με 28,5 δις ευρώ θα έρθουν προς ενίσχυση της ταμειακής ρευστότητας απ’ την οποία απειλείται αυτήν την στιγμή το πιστωτικό σύστημα της χώρας, με ένα αμφιλεγόμενο όμως τρόπο.

Η απορία είναι απλή. Την διατυπώνουν πρωτοετείς φοιτητές των Οικονομικών , έγκυροι οικονομολόγοι, αναγνωρισμένοι τεχνοκράτες, οι πάντες. Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν ακολουθεί το μοντέλο του Γκόρντον Μπράουν; Είναι οικονομικά ανόητος ο βρετανός πρωθυπουργός; Αδαής, ο άνθρωπος που διετέλεσε, άλλωστε, τόσα χρόνια υπουργός οικονομικών της Μ. Βρετανίας; Γιατί δεν προχωρά η ελληνική κυβέρνηση, σε μερική έστω, κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και ουσιαστική συμμετοχή στα Δ.Σ. των τραπεζών;

Ούτως ή άλλως, χρήματα διαθέτει και ετοιμάζεται να τα «ρίξει» στην αγορά. Πάρα πολλά χρήματα για τα σημερινά δεδομένα. Κεφάλαια που υπερκαλύπτουν συνολικά την σημερινή αξία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Κεφάλαια που θα χρειασθεί να δανεισθεί ή που βγαίνουν κατ’ ευθείαν από τα θυλάκια των φορολογουμένων.

Αφού το κράτος είναι απαραίτητο για να σώσει τις Τράπεζες, αφού ετοιμάζεται να το κάνει, το εξήγγειλε ήδη – και καλά κάνει – το πιο τίμιο είναι να προχωρήσει στην κεφαλαιακή συμμετοχή του στο σύστημα αυτό.

‘Η ακόμη να ακολουθήσει πρακτική ανάλογη του Νικολά Σαρκοζύ, δημιουργώντας ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο, έτοιμο να παρέμβει, όποτε χρειασθεί. Δεν είναι σοσιαλιστής ο Γάλλος Πρόεδρος, ούτε σοσιαλμανής. Απλώς αποδεικνύεται πλέον εχέφρων από τους εγχώριους Κυβερνήτες.

*Ο Ν. Δημοσθένους είναι παράγοντας της ελληνικής ναυτιλίας

eep logo