Λόγια και έργα : Από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση

Του Ν. Δημοσθένους*

Η υπεύθυνος για θέματα ναυτιλίας της κοινοβουλευτικής ομάδος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως


  δήλωσε, σχετικά με τις κινητοποιήσεις στο Πέραμα και τον αποκλεισμό του εκεί πορθμείου, ότι ο ΟΛΠ πρέπει να καταβάλει το τέλος που διεκδικεί ο τοπικός δήμος και πως το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ως κυβέρνηση να ικανοποιήσει το σχετικό αίτημα.

Χωρίς να θέλω να υπεισέλθω στην ουσία του αιτήματος, οφείλω να σημειώσω πως αποτελεί θετικό γεγονός η δέσμευση της κυρίας Τσουρή εν ονόματι της μελλοντικής, όπως την χαρακτηρίζει, κυβέρνησης. Αυτό δε, κυρίως διότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως δεν μας έχει συνηθίσει σε καθαρές και δεσμευτικές θέσεις απέναντι σε πιο σημαντικά ζητήματα. Οι παράγοντες της αγοράς και δη της Ναυτιλίας, για παράδειγμα, ακόμη δεν μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε την θέση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την συμφωνία ΟΛΠ – COSCO. Το περίφημο «θα επαναδιαπραγματευτούμε την συμφωνία προς όφελος του ελληνικού δημοσίου» άραγε τι να σημαίνει; Πάντως όχι καθαρή δέσμευση ότι η συμφωνία θα καταγγελθεί. Μάλλον κάποιος συμβιβασμός ετοιμάζεται.

Από την άποψη αυτή, η δεσμευτική δήλωση της υπευθύνου για την Ναυτιλία είναι ενθαρρυντικό γεγονός ότι το κόμμα της σιγά – σιγά αρχίζει να αποκτά καθαρές θέσεις. Κάλιο αργά, παρά ποτέ. Αν, φυσικά, το κόμμα της δεν ακολουθήσει τον άτυπο κανόνα που έχει δημιουργήσει, βάσει του οποίου την θέση του υπουργού Ναυτιλίας δεν καταλαμβάνουν οι κοινοβουλευτικοί που είναι αρμόδιοι των σχετικών θεμάτων, όταν το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Διότι, τότε, αντιλαμβάνεται κανείς πως όσο ξεκάθαρες και αν είναι οι δηλώσεις των φυσικών προσώπων που βρίσκονται επικεφαλής των κοινοβουλευτικών τομέων ελέγχου, ελάχιστα δεσμεύουν τους υπουργούς που θα κληθούν να υλοποιήσουν την πολιτική του κόμματος, όταν γίνει κυβέρνηση.

*Ο Ν. Δημοσθένους είναι παράγοντας της ελληνικής ναυτιλίας