Double score όχι στο μπάσκετ, αλλά στις εκλογές

του Σάκη Μουμτζή*

Τι να πεις για το ανείπωτο; Τι να πεις για το αναπάντεχο; Τι να πεις για αυτό το 41-20; Προσωπικά, αν και εκ φύσεως αισιόδοξος, δεν περίμενα τέτοιο αποτέλεσμα. Θρίαμβος της Νέας Δημοκρατίας, θρίαμβος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι πολίτες δε δικαίωσαν μόνον τα πεπραγμένα της τετραετίας που πέρασε, αλλά συγχρόνως έδωσαν πράσινο φως στην κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της, να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις της, αλλά και να μην υποπέσει σε λάθη για τα οποία της έδωσαν συγχωροχάρτι. Και αυτό το τελευταίο είναι βασικό. Είναι βασικό για έναν λόγο. Διότι πάντα η δεύτερη τετραετία είναι προβληματική—χρησιμοποιώ μια κομψή λέξη—για όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις.

Ο πρωθυπουργός το οφείλει σε αυτή τη σημερινή πανηγυρική πλειοψηφία να μην ακολουθήσει την πορεία φθοράς και αποτελμάτωσης των προηγούμενων κυβερνήσεων. Και έχει τις ικανότητες να φύγει μπροστά, να διεκδικήσει μια τρίτη τετραετία, κάτι πρωτοφανές στα ελληνικά πολιτικά χρονικά.

Θα γραφτούν τις επόμενες ημέρες τα πάντα γύρω από τους λόγους της μεγάλης νίκης της Νέας Δημοκρατίας και για τις αιτίες της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Τα πράγματα κατά τη γνώμη μου είναι απλά. Η Νέα Δημοκρατία θριάμβευσε γιατί οι πολίτες έκριναν θετικά τα κυβερνητικά της πεπραγμένα. Δευτερευόντως δεν πείστηκαν από τα όσα υποσχόταν ο Α. Τσίπρας, πολιτικός ηγέτης μειωμένης αξιοπιστίας. Μπορεί να πέρασαν κάποια χρόνια από την κυβερνητική θητεία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά φαίνεται πως δεν έχουν ξεχαστεί. Και σε αυτό συνέβαλε και ο τρόπος που αντιπολιτεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θύμιζε ένα παρελθόν που έπρεπε να ξεχαστεί.

Ο άλλος, ο μικρότερος νικητής, το ΠΑΣΟΚ, έχει ένα σπουδαίο καθήκον. Να καταλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η δυναμική ευνοεί τον Ν. Ανδρουλάκη, που εκ του αποτελέσματος, είδε την τακτική του να δικαιώνεται. Η διαφορά που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ουσιαστικά τέσσερις μονάδες. Δηλαδή, αν μετακινηθούν αυτές οι τέσσερις μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ έρχεται η ανατροπή. Αν συμβεί αυτό, τότε θα έχουμε μια πλήρη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Θα έχουμε μια κανονικοποίηση της πολιτικής ζωής, καθώς θα έχουν περιθωριοποιηθεί τα τοξικά στοιχεία που την ταλαιπωρούν και τη στοιχειώνουν από το 2011. Πολλά τα χρόνια. Αλλά βαριά και η αποστολή του ΠΑΣΟΚ.

Κλείνοντας αυτό το κείμενο θα ήθελα να επισημάνω πως αυτό το καταλυτικό double score έβαλε τέλος σε όλα τα σενάρια εκτροπής, που μεθόδευαν διάφορα κέντρα εξουσίας και παραεξουσίας. Ο θρίαμβος της Νέας Δημοκρατίας εξασφαλίζει πως η πολιτική εξουσία θα παραμείνει στην εκλεγμένη από τους πολίτες κυβέρνηση και δε θα τεμαχιστεί χάρη των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.

Έγινε σήμερα πράξη αυτό που είχε παλιότερα ως σύνθημα η Αριστερά. Ο λαός με την ψήφο του έβαλε τέλος στα σκοτεινά σενάρια.

*από το liberal.gr

eep logo