ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον Πειραιά

Του Παντελή Παναγιωτακόπουλου*

Οι αποκρατικοποιήσεις οδηγούν σε Τέμπη. Πρόκειται για ένα βασικό σημείο της δικής μας παρέμβασης που αυτή τη στιγμή αφουγκράζεται η πλειοψηφία της κοινωνίας. Στον Πειραιά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν η πολιτική δύναμη που έβαζε καθαρά, και μέσα από το δημοτικό σχήμα της Ανταρσίας στο Λιμάνι, το αίτημα να μην ιδιωτικοποιηθεί περαιτέρω το λιμάνι και αντίθετα να επανακρατικοποιηθεί αυτό που πέρασε στην Cosco κάτω από εργατικό-λαϊκό έλεγχο.

Δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τις μαζικές απεργίες και κινητοποιήσεις των λιμενεργατών στη COSCO εξαιτίας του θανάτου ενός λιμενεργάτη που πλήρωσε με την ζωή του τις επιλογές της ιδιωτικοποίησης. Ακόμα δεκάδες λιμενεργάτες έχουν τραυματιστεί και σακατευτεί από την πολιτική που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας. Διανύσαμε τέσσερα χρόνια όπου η Cosco ήταν το μαύρο παράδειγμα για τα εργασιακά αλλά και για τα περιβαλλοντικά ζητήματα -και όχι μόνο για τον Πειραιά. Είπαμε από την αρχή ότι θα σταθούμε κάθετα ενάντια στην εντατικοποίηση των εργασιακών σχέσεων αντίθετα με όσους μιλούσαν περί «κινεζοποίησης» του Πειραιά.

Και αυτή η κατάσταση απέδειξαν ότι μπορεί να αλλάξει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους, που είχε την πλήρη και συνεχή στήριξη, τη δική μας αλλά και ολόκληρης της εργατικής τάξης του Πειραιά. Ενδεικτικά η εκδήλωση συμπαράστασης που οργανώσαμε στο Κερατσίνι, αλληλεγγύης στους απεργούς της Cosco με ομιλητή απεργό από το λιμάνι έγινε κέντρο έμπνευσης και οργάνωσης για όλους τους εργάτες και τις εργάτριες είτε δουλεύουν στο δημόσιο είτε σε ιδιωτικούς χώρους. Το μήνυμα ξεκάθαρο. Με απεργίες οργανωμένες από τα κάτω και με διάρκεια μπορούμε να νικάμε.

Αγωνιστήκαμε μαζί με τους κατοίκους ενάντια στην επέκταση της κρουαζιέρας στο χώρο του λιμανιού με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις της, φέρνοντας την φωνή των κατοίκων της Πειραϊκής στο δημοτικό συμβούλιο και στους δρόμους. Με αφορμή τον διωγμό των αστέγων από τον πύργο του Πειραιά που ανέλαβε ένα μεγάλο fund, ανοίξαμε το θέμα της ανάγκης των δομών για τους αστέγους και συνολικότερα. Δώσαμε τη μάχη, τον καιρό της πανδημίας και στη συνέχεια, για να στηρίξουμε τους αγώνες των εργαζομένων στα νοσοκομεία του Πειραιά που τσακίζουν η λιτότητα και οι ιδιωτικοποιήσεις της ΝΔ.

Ο Πειραιάς, μετά τις τελευταίες εκλογές, είναι μια ζώνη που δεν έχουν τολμήσει να πατήσουν το πόδι τους οι φασίστες, σε μια περιοχή που αρχικά είχαν επιλέξει ως «προνομιακό» χώρο παρέμβασης. Δώσαμε πολλές και μεγάλες μάχες και την τελευταία που κορυφώθηκαν με την καταδίκη της Χ.Α. και το κλείσιμο των γραφείων τους -από τα τελευταία που έκλεισαν ήταν αυτά στον Πειραιά. Δώσαμε μάχη και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ότι πρέπει να κατέβουν τα σύμβολά τους. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τον κόσμο του Πειραιά είναι ταυτισμένη με την αντιφασιστική δράση. Αντίστοιχα δίνουμε την μάχη ενάντια στον ραστσισμό. Οργανώσαμε επισκέψεις και κινητοποιήσεις έξω από το στρατόπεδο προσφύγων στο Σχιστό, ένα στρατόπεδο φυλακή χτισμένο γύρω γύρω και διεκδικήσαμε την πρόσβαση των προσφύγων στην εκπαίδευση, στην υγεία, να ανοίξουν τα κλειστά κτήρια και να μείνουν μαζί μας μέσα στον ιστό της πόλης.

Στον Πειραιά, που βρίσκεται στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου από την Cosco μέχρι τον Μαρινάκη και από τις κατασκευαστικές μέχρι τους εφοπλιστές, έχει σημασία η ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δίνει δύναμη αλλά και προοπτική στους αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας
21 Μάη στηρίζουμε-ψηφίζουμε-κάνουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ

*Άρθρο του υποψήφιου με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Α΄ Πειραιά Παντελή Παναγιωτακόπουλου.

eep logo