Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών και η μάχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

*Toυ Ζαχαρία Ζούπη

Mπορεί να σκεπάζονται όλα από την πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές, την πολιτική αντιπαράθεση , τα διακυβεύματα και τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις, ωστόσο οι διεργασίες ενόψει των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών έχουν ξεκινήσει για τα καλά. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Σε έξι μήνες πραγματοποιούνται οι εκλογές στην Αυτοδιοίκηση και όσοι υποψήφιοι θέλουν να διεκδικήσουν στα γεμάτα την εκλογή τους έχουν ξεκινήσει την προσπάθειά τους, ξεκινώντας από τους ήδη Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες που ασφαλώς θέλουν να επανεκλεγούν. Αν όλο αυτό το τεράστιο ανθρώπινο, αυτοδιοικητικό δυναμικό ανέμενε πότε θα ασχοληθούν τα επιτελεία των κομμάτων, θα έπρεπε να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα ή και τα τέλη Ιουλίου, αν θεωρήσουμε ότι από τις δεύτερες εκλογές- που απ’ ότι φαίνεται θα γίνουν σίγουρα- θα έχει αναδειχθεί Κυβέρνηση.

H μάχη επομένως έχει ξεκινήσει. Ήδη σε σειρά Δήμων έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες υποψηφιότητες, έχουν υλοποιηθεί εκατοντάδες έρευνες και έχουν αναληφθεί οι πρώτες πρωτοβουλίες, ενώ χαράζονται στρατηγικές και αναζητούνται συμμαχίες. Είναι μια μάχη ιδιόμορφη αφού οι αυτοδιοικητικοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα κομματικά χρίσματα δεν έχουν πια την παλιά αξία και ότι βασικά ανεξάρτητοι συνδυασμοί στους οποίους συναντιούνται στελέχη με τις πιο διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές τοποθετήσεις έχουν μέλλον. Μάλιστα ιδιαίτερο βάρος , όπως φαίνεται από πανελλαδικές έρευνες διαδραματίζει το πρόσωπο του υποψηφίου Δημάρχου. Σύμφωνα μ΄αυτές τις έρευνες , ρόλο στην επιλογή της ψήφου παίζει το πρόσωπο του Δημάρχου κατά 65%, τα πρόσωπα των υποψηφίων συμβούλων κατά 25% και το πρόγραμμα κατά 10%.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει Δήμους δύο ταχυτήτων. Οι μισοί περίπου έχουν πληθυσμό μέχρι 20.000 κατοίκους και σ΄αυτούς τα τοπικά , προσωπικά κριτήρια παίζουν τον καθοριστικό ρόλο. Από την άλλη όμως υπάρχουν Δήμοι όπως Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, Λάρισα κ.ά που ο ρόλος των κομμάτων, των βουλευτών και το πολιτικό κλίμα που θα επικρατεί, θα καθορίσει πολλά. Το 2019 η ατμόσφαιρα μιας δυναμικά ανερχόμενης Ν.Δ επηρέασε συμμαχίες , αλλαγή συσχετισμών και άρα και τα τελικά αποτελέσματα. Αναφερόμαστε εν ολίγοις σε μεγάλους Δήμους του Λεκανοπέδιου και βασικές πρωτεύουσες νομών από τα αποτελέσματα στους οποίους θα υπάρχουν και τα αντίστοιχα πολιτικά μηνύματα . Ακόμα δε μεγαλύτερο θα είναι το μήνυμα των αποτελεσμάτων στις Περιφέρειες και ιδιαίτερα την Περιφέρεια Αττικής.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, τα αποτελέσματα των Βουλευτικών Εκλογών, οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν και το πολιτικό κλίμα αναπόφευκτα θα καθορίσει πολλά. Ο νικητής, το εύρος της νίκης του και η δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση, η πιθανότητα να σχηματιστεί Κυβέρνηση συνεργασίας θα επηρεάσουν καταλυτικά αποτελέσματα, θα φέρει πιο κοντά ή θα απομακρύνει δυνάμεις. Πολύ περισσότερο που οι εκλογές στην Αυτοδιοίκηση θα πραγματοποιηθούν τρεις μήνες μετά τις δεύτερες Βουλευτικές εκλογές και επτά μήνες πριν τις Ευρωεκλογές του 2014. Όλα θα είναι επομένως ανοικτά μέχρι και Αύγουστο, ειδικά σε Περιφέρειες που η απόδοση των Περιφερειαρχών δεν είναι και ιδιαίτερα καλά ενώ ταυτόχρονα μπορεί να έχουμε και νέους πολιτικούς συσχετισμούς , όπως και σε κεντρικής σημασίας Δήμους.

Έξι μήνες είναι λίγος χρόνος, αλλά και μεγάλος αφού θα έχουν μεσολαβήσει σημαντικές πολιτικές εξελίξεις.

* Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι Διευθυντής Ερευνών της OPINION POLL

(otamagazine.gr)

eep logo