Συνεργασία συντελεστών

του Γιώργου Ανωμερίτη*

Υπήρξα πάντα υποστηρικτής των πολιτικών προσέγγισης και φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Γι αυτό και το 2000 τιμήθηκα με το μεγάλο βραβείο "Ιπεκτσί" για την Ειρήνη και Φιλία μεταξύ των δύο λαών.

Δυστυχώς η αυταρχική διακυβέρνηση του Προέδρου κ. Τ. Ερντογάν με τους ακροδεξιούς εθνικιστές υποστηρικτές του, διέρρηξαν τα τελευταία χρόνια κάθε θετική πορεία προσέγγισης. Οι δύο λαοί δεν θέλουν, οι όποιες τυχόν διαφορές τους, να επιλύονται με πόλεμο ή συνεχείς απειλές πολέμου. Υπό αυτήν την οπτική, η αλληλοϋποστήριξη σε διεθνείς Οργανισμούς είναι πράξη θετική.

Ειδικά όμως για τον ΙΜΟ η υποστήριξη τούρκου υποψηφίου θα μπορούσε να γίνει μόνο με δύο επιδιώξεις:
(α) να πιεσθεί η Τουρκία να αναγνωρίσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), και
(β) να αρθεί το εμπάργκο, που έχει επιβάλει, σε πλοία νηολογημένα στην Κυπριακή σημαία, χώρας δηλαδή της Ε.Ε..

Αν και στον ΙΜΟ, ο οποίος είναι Οργανισμός του ΟΗΕ, τα μέλη του ψηφίζουν πρόσωπα (με μυστική ψηφοφορία) και όχι χώρες, θα ήταν παράδοξο η χώρα του αυριανού επικεφαλής του, να μην εφαρμόζει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ, την οποία έχουν συνυπογράψει 180 χώρες μεταξύ των οποίων και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση από το 2003 και μετά, όταν η Ελλάδα ανέδειξε ως Γραμματέα του ΙΜΟ τον ναύαρχο κ. Ευθύμιο Μητρόπουλο, τα θέματα αυτά πρώτα τα συζητάμε με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά με τρίτους.

*Δήλωση του πρώην Υπουργού Ναυτιλίας Γιώργου Ανωμερίτη στην παρουσίαση βιβλίου του καθηγητή και πρέσβη Γιώργου Γεωργή στην Κυπριακή Πρεσβεία, με αφορμή το θέμα της υποστήριξης από την χώρα μας τούρκου υποψηφίου για τα θέση Γραμματέως του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (I.M.O.) του Ο.Η.Ε.

 

eep logo