Ο πειρασμός του αντισημιτισμού

του Νεκτάριου Χατζηανδρέου

Μέρα Μνήμης, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 για το ολοκαύτωμα, μέρα Υπενθύμισης της ανάγκης να αντιμαχόμαστε τον αντισημιτισμό.
Να προλάβω μια εύλογη απορία. Μα πιο επίκαιρο δεν είναι το πρόταγμα να αντιπαλαίψουμε την ξενοφοβία, την Ισλαμοφοβία και τον διάχυτο ρατσισμό;
Και τοῦτο ποιεῖν κἀκεῖνο μὴ ἀφιέναι
Δεύτερον, αν και, με βάση την τυπική λογική, ο αντισημιτισμός είναι μια μορφή (γενοκτονικού) ρατσισμού, με βάση την ιστορική πραγματικότητα, οι ποικιλώνυμοι ρατσισμοί είναι αλλόμορφα του αντισημιτισμού, της μήτρας κάθε ρατσισμού.
Σκεφτόμουν, λοιπόν, ποια είναι σήμερα -ναι μιλάω για το σήμερα- τα προπετάσματα του αντισημιτισμού που δεν ομολογεί ανοιχτά ό,τι ακριβώς είναι. Θέλει ο αντισημιτισμός να κρυφτεί και πονηροβρωμιά της σκέψης του δεν τον αφήνει.

Ακολουθεί μια απόπειρα κατηγοριοποίησης πλευρών της “αντιρρητικής” του. Τα εκθέτω στην κρίση σας, χωρίς δικά μου σχόλια
1. Η ΑΡΝΗΣΗ - Δεν υπήρξε ολοκαύτωμα, λένε. Κατασκευή των νικητριών δυνάμεων και μάλιστα των Σοβιετικών. Αυτοί, κιόλας, στήσανε -σαν θεατρικό σκηνικό- το Άουσβιτς και την Τρεμπλίνκα.
2. Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ - Ναι, υπήρξαν στρατόπεδα, αλλά όχι εξόντωσης, μόνο καταναγκαστικής εργασίας. Υπήρξαν και κάποιες απώλειες, σύμφωνοι. Αγριότητες, δυστυχώς, χαρακτηρίζουν τους πολέμους. Καθόλου, άλλωστε, πρωτοφανές στην ιστορία. Στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν είχαν κι οι Άγγλοι για τους Μπόερς, απ'τα πρώτα του 20ου αιώνα. Και τα Γκουλάγκ, πού τα πάμε; Με περισσότερα θύματα από τα ναζιστικά. Και, σε κάθε περίπτωση, 6.000.000 νεκροί, ως αριθμός δεν στέκει.
3. Η ΣΧΕΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - Καλά, τόσοι άλλοι υπήρξαν θύματα της θηριωδίας των Ναζί: Ρωμά, ομοφυλόφιλοι, κομμουνιστές, μάρτυρες του Ιεχωβά, Σλάβοι, δημοκράτες, ΑμΕΑ. Γιατί να εστιάζουμε μόνο στους Εβραίους; Κι ύστερα, μόνο οι Ναζί είναι γενοκτόνοι; Ξεχνάμε τους Τούρκους με τους Αρμένιους, τους Σέρβους με τους Βόσνιους, τους Χούτου με τους Τούτσι; Τους Σοβιετικούς με εκτοπισμούς και βίαιους εκρωσισμούς άλλων εθνοτήτων;
4. Ο ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ - Ναι έκαναν ό,τι έκαναν οι Ναζί, αλλά οι Ισραηλινοί είναι μήπως καλύτεροι; Δεν είναι εξίσου εγκληματικός ο σιωνιστικός μιλιταρισμός;
Μας καταγγέλλουν, λοιπόν, οι κάθε λογής αρνητές, αναθεωρητές για υποκρισία, μονομέρεια, χειραγωγημένη συνείδηση, επιλεκτική μνήμη.

Ας πουν ό,τι θέλουν. Εμείς ανυποχώρητα και απερίφραστα τους λέμε ότι ο αντισημητισμός τους, δηλαδή η τερατώδης και εξαμβλωματική αντίληψη ότι κάποιοι άνθρωποι είναι λιγότερο άνθρωποι είναι δικό τους θλιβερό προνόμιο και άδικα προσπαθούν να το συγκαλύψουν.

Και κανένα άλλοθι -θες τα ισραηλινά γεράκια που στήνουν ένα δυναστευτικό πλέγμα σε βάρος ενός λαού, θες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εβραϊκών συμφερόντων, που παράγουν οικονομική εξαθλίωση και ηθική εξαχρείωση, θες επιχειρηματικοί κολοσσοί της πιο άγριας εκμετάλλευσης, που βρίσκονται σε εβραϊκά χέρια- Τίποτα από τα παραπάνω, που σίγουρα κάποιες και κάποιοι από μας αντιμαχόμαστε, δεν μπορεί να δικαιώσει έστω και τον πειρασμό του αντισημιτισμού.

 

eep logo