Διατί να τα κρύψωμεν, άλλως τε;

1 peiraias

του Δημήτρη Καπράνου

Έλαβα μια πρόσκληση, για να παραστώ στις εκδηλώσεις "Για τα 180 χρόνια του Δήμου Πειραιά".
Προφανώς, πρόκειται για μιαν άλλη πόλη και όχι για αυτή στην οποία ζούμε εμείς, οι Πειραιείς.
Μα, εμείς, στο σχολείο μας, εδώ, στον Πειραιά, μάθαμε ότι η πόλη στην οποία κατοικούμε, ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά Δήμος το 517 π.Χ!
Δηλαδή εφέτος, το έτος 2015 μ.Χ, ο Πειραιάς (Πειραιεύς), έγινε 2.532 ετών!
Το ότι στα νεότερα χρόνια οι νεότεροι κάτοικοι επανασύστησαν τον Δήμο, το 1835, δεν σημαίνει ότι ο Πειραιάς είναι σήμερα 180 ετών!
Είναι απορίας άξιον, το ΓΙΑΤΙ και το ΠΩΣ ορισμένοι "Ιστορικοί", που μονοπώλησαν και μονοπωλούν τα "Ιστορικά θέματα" του Πειραιώς, επιμένουν να "μικραίνουν" την ηλικία της πόλης μας.
Εμείς, αντίθετα, είμαστε υπερήφανοι που κατοικούμε σε μια πόλη ,η οποία έγινε ΔΗΜΟΣ για πρώτη φορά πριν από 2.532 χρόνια!
Είμαστε, δηλαδή, μια πόλη , λίγο νεότερη της Μασσαλίας, η οποία αν και ανήκει στη Γαλλία και όχι στην Ελλάδα) δεν ντρέπεται να γράφει στα κιτάπια της αλλά και στο προαύλιο του Δημαρχείου της, ότι "Ιδρύθηκε πριν από 2.600 χρόνια, από τους Έλληνες Φωκαείς".
Να και ένα δείγμα, από την Wikipedia:
L’histoire de Marseille retrace les 2600 ans de la cité depuis sa fondation par les Phocéens. Bien que site occupé dans les temps préhistoriques comme en témoigne la grotte Cosquer, c'est en 600 av. J.-C. qu'est fondée la ville par des colons venus de la ville de Phocée. Elle deviendra la principale cité grecque de la Méditerranée occidentale et principale porte de communication entre les civilisations grecques et gauloises.
Προφανώς, η νέα μας Δημοτική Αρχή, έπεσε θύμα κακής πληροφόρησης και προβάλλει τον Πειραιά , υποψήφιο για "Πολιτιστική Πρωτεύουσα", παρουσιάζοντάς τον ως μια πολύ νέα πόλη. Δεν θα ήταν πιο εντυπωσιακό, πιο "glorious" αλλά και πιο "δυνατό" αν η πόλη μας έλεγε την αλήθεια για την ΜΕΓΑΛΗ ηλικία και την ακόμη ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ Ιστορία της;
Πολύ καλά κάνει ο Δήμος μας και διεκδικεί τον τίτλο (αν και με τόσα λαγούμια που τον έχουν σχεδόν διαλύσει το βλέπω λίγο δύσκολο), αλλά ο Πειραιάς δεν είναι ΜΟΝΟ 180 ετών.
Ο Πειραιεύς Είναι η πόλη των τριήρεων, του Θεμιστοκλέους, του Ιπποδάμου και του Φίλωνος και είναι σήμερα 2532 ετών!

* Δημήτρης Καπράνος, Πειραιώτης

eep logo