Για τα παλιά λατομεία του Κορυδαλλού

korydallos latomeia

Ανοιχτή επιστολή του Στέφανου Χρήστου*

Η έκταση των 115 στρεμμάτων στα παλιά Λατομεία απαλλοτριώθηκε τελεσίδικα το 2005 υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και για Αθλητικά Έργα στο δήμο Κορυδαλλού, μετά από σειρά αγώνων της τότε δημοτικής αρχής, του υπογράφοντος ως δημάρχου, των αθλητικών παραγόντων της πόλης και των κατοίκων της περιοχής.

Το 2004 έγινε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τη Γ.Γ. Αθλητισμού, που υπεγράφη από τον υπογράφοντα ως δήμαρχο, για την κατασκευή αθλητικού κέντρου στα Λατομεία, όπως αυτό αποτυπώνονταν στα συγκεκριμένα σχέδια-πρόταση.

Τον Σεπτέμβριο του 2006 δημοπρατήθηκαν τα πρώτα έργα ύψους 6.000.000 ευρώ από τη Γ.Γ. Αθλητισμού και με δαπάνες της.

Άκομψα και κόντρα στην αμείλικτη γραπτή πραγματικότητα, ο σημερινός δήμαρχος προσπάθησε να παρουσιάσει ως επίτευγμα την δυσανάλογη και εις βάρος ουσιαστικά του δήμου (θα εξηγήσω παρακάτω), σύμβαση παραχώρησης της χρήσης από την παρούσα κυβέρνηση.

Επειδή είμαι κάτοικος της περιοχής, επισκέφθηκα πριν από δέκα ημέρες με συνεργάτες και δημότες τον χώρο και διαπίστωσα την πλήρη εγκατάλειψη και διαρκή επιβάρυνση της έκτασης από αδρανή υλικά, άγνωστης προέλευσης.

Στα τρία χρόνια θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής δεν έγινε απολύτως τίποτα στα Λατομεία εκτός από τα άγνωστης εργολαβίας και κόστους, γηπεδάκια του τένις.

Να σημειωθεί δε, ότι η έκταση αυτή για την απαλλοτρίωση κόστισε στο κράτος και κατά συνέπεια στους πολίτες 20.000.000 ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με τη δυσανάλογη - όπως είπα παραπάνω - σύμβαση για τα συμφέροντα του δήμου, όποια αθλητικά έργα γίνουν στο χώρο αυτό, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το δήμο και μόνο και όχι από το Υπουργείο Αθλητισμού!!! Αυτός ο όρος τα λέει όλα.

Με αυτή την σύμβαση ο δήμαρχος και οι διάφοροι πολιτικοί του συνεργάτες καταδίκασαν αυτή την πολύτιμη έκταση για το δήμο και την ανάπτυξή του, σε πλήρη αδράνεια.

Να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με τη συγκεκριμένη σύμβαση ο χώρος πρέπει να φυλάσσεται από τον δήμο.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, προτείνω:

α) Την άμεση αναθεώρηση της εν λόγω σύμβασης και την οριστική κατάργηση του όρου «Β»
β) Την κατάθεση αναφοράς κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα, για την ανέλεγκτη ρίψη αδρανών υλικών στην εν λόγω έκταση
γ) Άμεσο αίτημα στην Αστυνομική Αρχή για συχνή και συστηματική εποπτεία του χώρου, μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.
δ) Σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό το εν λόγω θέμα και την πρόσκληση όλων των αθλητικών παραγόντων της πόλης καθώς και των κατοίκων της περιοχής.

*Ο Στέφανος Γ. Χρήστου είναι π. δήμαρχος Κορυδαλλού, π. Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά

 

eep logo