Οι διαφορές του τέταρτου κύματος

emvolio blue

του Δημοσθένη Παναγιωτάκου*

Από τις αρχές Ιουλίου παρατηρείται έντονη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με ημερήσιο ρυθμό αύξησης που φτάνει και το 50%! Από τα 1.700 κρούσματα του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου, φτάσαμε στις 3.200 κρούσματα, και ο ρυθμός μεταβολής φαίνεται ότι θα συνεχίσει να είναι αυξητικός, ιδιαίτερα λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα» που φαίνεται να είναι πολύ πιο επιθετική (ο δείκτης R είναι σταθερά μεγαλύτερος από το 1 εδώ και πολλές ημέρες, γεγονός που σημαίνει εξάπλωση της επιδημίας στην κοινότητα). Οπως ήταν αναμενόμενο, αυξημένος είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων που χρειάζονται διασωλήνωση, αλλά και των θανάτων ασθενών με COVID-19.

Ομως αυτό που αξίζει να τονισθεί είναι ότι ο επιδημιολογικός δείκτης νέες διασωληνώσεις ανά 1.000 κρούσματα, καθώς και ο δείκτης θάνατοι ανά 1.000 κρούσματα, είναι πολύ διαφορετικοί από ό,τι στο 2ο ή και στο 3ο κύμα της επιδημίας. Συγκεκριμένα, την περίοδο που διανύουμε, καταγράφονται περίπου 5 νέες διασωληνώσεις ανά 1.000 κρούσματα, σε αντίθεση με το 3ο κύμα όπου ήταν περίπου 23 διασωληνώσεις ανά 1.000 κρούσματα, και στο 2ο κύμα του Νοεμβρίου, όπου ήταν ακόμα μεγαλύτερος, με 26 διασωληνώσεις ανά 1.000 κρούσματα, δηλαδή 4-5 φορές μεγαλύτερος από ό,τι τώρα. Ανάλογα στοιχεία παρατηρούνται και για τους θανάτους ασθενών με COVID-19 όπου την τρέχουσα περίοδο είναι μόλις 5 ανά 1.000 κρούσματα, σε αντίθεση με το 3ο κύμα όπου ήταν περίπου 33 θάνατοι ανά 1.000 κρούσματα, και στο 2ο κύμα όπου ο δείκτης ήταν 11 φορές μεγαλύτερος, με 55 θανάτους ανά 1.000 κρούσματα (και που οδήγησε στη σημαντική, υπερβάλλουσα κατά 6%-7% θνητότητα για την Ελλάδα το 2020 σε σύγκριση με τα αμέσως προηγούμενα έτη).

Με τα παραπάνω στοιχεία δεν αναιρείται η απλή παρατήρηση ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών αυξήθηκε από 204 σε 318, μέσα σε μόλις 2 εβδομάδες. Ομως στην επιδημιολογία όλα είναι… σχετικά. Είναι λογικό ότι όσο αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο θα αυξάνονται και οι ανάγκες για διασωληνώσεις, αλλά και οι συμπολίτες μας που χάνουν τη μάχη με τον θάνατο. Οπως όμως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώνονται τόσο από τον ΕΟΔΥ, όσο και διεθνώς, η σημαντική μείωση αναφορικά με τη βαρύτητα νόσησης που παρατηρείται στο 4ο κύμα, είναι αποτέλεσμα και του εμβολιασμού. Μελέτες κάνουν λόγο για όφελος από τον εμβολιασμό έως και 92% για συμπτωματική νόσηση, 95% για διασωλήνωση και 90% για θάνατο ασθενών με COVID-19. Δυστυχώς όμως τόσο στη χώρα μας, όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σημαντικό ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού, που εκτιμάται σε 20% με 50%, παραμένει ανεμβολίαστο, ενισχύοντας τη διάδοση της νόσου στην κοινότητα.

Ο κορωνοϊός είναι εδώ, και θα μείνει τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2022, «ισχυρός», ίσως και περισσότερο από πριν λόγω των μεταλλάξεων, και φωλιασμένος στα μεγάλα αστικά κέντρα. Για να κερδίσουμε ξανά τη ζωή μας, να ανοίξουν τα σχολεία, οι εμπορικές επιχειρήσεις, η διασκέδαση, σεβόμενοι τους κανόνες υγιεινής που επιτέλους πρέπει να μάθουμε σε αυτή τη χώρα να τηρούμε, πρέπει να εμβολιαστούμε, μαζικά και καθολικά.

* Ο κ. Δημοσθένης Παναγιωτάκης DrMed, FRSPH, FACE είναι καθηγητής Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και τακτικό μέλος της διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής για την Υγεία και τους Εκτακτους Κινδύνους, της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

* αναδημοσίευση από kathimerini.gr

eep logo