Η υποθαλάσσια Ζεύξη Περάματος-Σαλαμίνας έχει θετικές προοπτικές για την πόλη του Περάματος

lagoudakis giannis perama poli

του Γιάννη Λαγουδάκη*

 

Ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Περάματος θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την υλοποίηση της υποθαλάσσιας Ζεύξης Περάματος-Σαλαμίνας, ενός έργου που για χρόνια είχε μπλοκάρει εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών. Είναι ένα έργο που δεν περιλαμβάνει μόνο τη διάσχιση του θαλάσσιου διαύλου Περάματος-Σαλαμίνας, αλλά συνδέεται και με την κατασκευή ενός νέου αυτοκινητόδρομου για την πόλη μας.

Η κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική όχληση του Δήμου Περάματος από τις δύο λεωφόρους μονής κατεύθυνσης που διαθέτει αυτή τη στιγμή η πόλη μας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Πέρα από την μετακίνηση των δημοτών, ο δρόμος αυτός εξυπηρετεί δραστηριότητες που σχετίζονται με την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, τη Λιμενική Ζώνη, το Τελωνείο, τον ΟΛΠ, τον Ναύσταθμο, τις εταιρείες πετρελαιοειδών και φυσικά τους χιλιάδες πολίτες που επιλέγουν να μετακινηθούν από το Πορθμείο προς τη Σαλαμίνα.

Η Ζεύξη Περάματος-Σαλαμίνας είναι δεδομένο πως θα ελαφρύνει την πόλη του Περάματος από την υφιστάμενη επιβάρυνση, καθώς η δημιουργία οδικού αυτοκινητόδρομου σύνδεσης της Ζεύξης με την Λεωφόρο Σχιστού θα περιορίσει τον κυκλοφοριακό φόρτο, ενώ την ίδια στιγμή θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής, αφού θα δημιουργηθεί μία δεύτερη έξοδο διαφυγής στην πόλη.

Θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός πως η ύπαρξη ενός δεύτερου δρόμου για το Πέραμα είναι ζωτικής σημασίας όσο λειτουργούν εταιρείες εμπορίας και αποθήκευσης καυσίμων διότι στην περίπτωση ενός βιομηχανικού ατυχήματος -κι εφόσον μπλοκάρει ο μοναδικός δρόμος διαφυγής- οι κάτοικοι της πόλης κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν στην περιοχή τους.
Επιπλέον, με αυτήν την κατασκευή θα μειωθούν οι εκπομπές αέριων ρύπων στον εσωτερικό αστικό ιστό του Περάματος. Συνεπώς, ο τελικός σχεδιασμός θα ωφελήσει πολλαπλά την περιοχή του Περάματος.

Ταυτόχρονα όμως, το Πέραμα χρειάζεται κι άλλες υποδομές που αρμόζουν σε μία σύγχρονη πόλη που φιλοξενεί στα γεωγραφικά της όρια πλήθος δραστηριοτήτων, οι οποίες είναι σημαντικές σε εθνικό επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο διεκδικούμε την έλευση του ΜΕΤΡΟ, ενός μέσου σταθερής τροχιάς, αξιόπιστου, γρήγορου και χαμηλής όχλησης σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Αναμένουμε από την Πολιτεία να ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα, το οποίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της πόλης και θα ενισχύσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

* Άρθρο - Δήλωση του Δημάρχου Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη στο μηνιαίο περιοδικό «Construction»

eep logo